EUROPOL UPOZORAVA: Aerodrom u Sarajevu kontrolišu vehabije

EUROPOL UPOZORAVA: Aerodrom u Sarajevu kontrolišu vehabije

19 фебруара 2014

aerodromEvropska policijska kancelarija (EUROPOL) pre pola godine upozorila je Obaveštajno-bezbednosnu agenciju BiH (OBA) da su na sarajevskom aerodromu zaposleni brojni pripadnici vehabijskog pokreta koji predstavljaju ogromnu opasnost za bezbednost međunarodnog vazdušnog saobraćaja!

U strogo poverljivom dokumentu EUROPOL-a koji se nalazi u posedu Pressa RS i koji je, posredstvom slovenačkog ogranka ove policijske organizacije, u avgustu prošle godine dostavljen OBA, imenom i prezimenom navedena su lica na važnim bezbednosnim funkcijama na aerodromu u Sarajevu a koja se, prema saznanjima EUROPOL-a, dovode u vezu sa radikalnim islamističkim pokretima i vehabijama.

– Međunarodna vazdušna luka Sarajevo na različitim radnim mestima zapošljava najmanje 15 vehabija. Među njima su najvažniji: Semir Pašanbegović, komandir Granične policije BiH na sarajevskom aerodromu, Mirsad Hasić, inspektor GP-a na aerodromu, Damir Vejo, inspektor Ministarstva bezbednosti BiH, Hajrudin Ajanović, policajac na aerodromu, nosi bradu i skraćene pantalone na uniformi, izuzetno radikalan i neformalni vođa, Hajrudin Zenunović, policajac na aerodromu, Amabel Žutić, policajac, nosi bradu, dobar prijatelj sa Pašanbegovićem, Mukerem (prezime nepoznato), inspektor bezbednosti u vazdušnoj luci – navodi se u izveštaju EUROPOL-a.

Mobing umerenih

U ovom dokumentu takođe se ističe da pomenuti službenici „često razmenjuju CD-ove i literaturu verskog sadržaja“, da je glavni „distributer“ propagandnog materijala neformalni vođa vehabija na sarajevskom aerodromu Hajrudin Ajanović, kao i da je na aerodromu, na različitim funkcijama, zaposleno „još najmanje deset lica koji su članovi vehabijskog pokreta“.

– Ti ljudi su uvek zajedno u smenama i uvek su im poverene najvažnije dužnosti. Drugi službenici (koji uključuju zaposlenike drugih nacionalnosti, uključujući i umerene muslimane), dobijaju manje važne zadatke čuvara na ulazu, policijskih službenika na parkingu i tome slično. Ove vehabije često vrše pritisak na „umerene“ Bošnjake koji su zaposleni na aerodromu. Oni su često izloženi mobingu i zaduženi su za obavljanje najtežih i najgorih poslova. Svakog petka u pauzi radnog vremena (obično dva sata), ove osobe obavljaju glavni verski obred (džuma-namaz) u džamiji Kralja Fahda na Alipašinom polju. Ponekad verske obrede obavljaju u Dobrinji III u novim džamijama, koje se nalaze u neposrednoj blizini vazdušne luke. Svakodnevne verske obrede „klanjanja“ izvode na radnom mestu, gde su u posebnim prostorijama namenski postavili tepihe – navodi se u dopisu koji je EUROPOL dostavio Obaveštajno-bezbednosnoj agenciji BiH.

OBA ima „vezane ruke“

Odlično obavešteni izvori Pressa RS bliski OBA tvrde da nadležni iz ove agencije već duže vreme imaju saznanja da su na sarajevskom aerodromu zaposlena lica koja pripadaju vehabijama ili su simpatizeri tog radikalnog islamskog pokreta. Međutim, sagovornici našeg lista ističu da OBA nikad nije dobila političku podršku za energičnije delovanje na odstranjivanju vehabija iz sarajevske vazdušne luke.

– Aerodrom Sarajevo već godinama je baza za „uhlebljavanje“ bivših AID-ovaca i nalazi se pod direktnom kontrolom proverenih kadrova SDA. Upravo iz tog razloga OBA je imala „vezane ruke“ i nije reagovala na brojna upozorenja, pa tako i na ovo iz EUROPOLA-a, da je sarajevski aerodrom postao „Meka“ za vehabije – ističu naši sagovornici.

Direktor Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH Almir Džuvo juče se nije javljao na naše telefonske pozive.

Dumančić: Istražujemo slučaj Mirnesa Vehaba!

Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić nije želeo da komentarište tvrdnje EUROPOL-a da na sarajevskom aerodromu ima i nekoliko pripadnika GP-a koji, navodno, pripadaju vehabijskom pokretu. Što se tiče otkrića našeg lista, objavljenog u jučerašnjem broju, da je na graničnom prelazu Gradina kod Kozarske Dubice granični policajac Mirnes Vehab nedavno dozvolio vehabiji Seadu Zahiroviću da u prostorijama GP-a obavi sabah-namaz, Dumančić je potvrdio da je reč o tačnim informacijama.

– Istraga o tom slučaju još je u toku i uskoro ćemo objaviti njene konačne rezultate. Što se tiče tvrdnji da na aerodromu u Sarajevu ima vehabija, pripadnika GPBiH, takvih saznanja zaista nemam – poručio je Dumančić.

(Pressrs.ba)

KOMENTARI



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u