Evakuisano 500 ljudi, vanredna situacija u 18 opština i gradova

Evakuisano 500 ljudi, vanredna situacija u 18 opština i gradova

15 maja 2014

novisad_620x0Štab za vanredne situacije u Valjevu doneo je odluku da se zbog izlivanja Kolubare evakuiše stanovništvo na levoj obali reke, pri čemu će prvi biti evakuisani građani koji žive na Ilidži, a zatim žitelji naselja Kolubara ispod železničke stanice, javljaju lokalni mediji.

„U ta dva naselja upućeni su autobusi za prevoz ugroženih građana do kasarne ‘Živojin Mišić’, gde je obezbeđen smeštaj. Za njih će biti obezbeđena hrana i voda“, kaže načelnik Odeljenja za vanredne situacije Milan Mihajlović.

Evakuacija se odnosi na majke sa decom do 15 godina, trudnice, bolesna lica, osobe sa posebnim potrebama i lica starija od 65 godina.

Ugroženi građani biće smešteni u kasarni, a ako bude bilo potrebe određeni broj njih će biti smešten u školama „Sestre Ilić“ i „Milovan Glišić“.

Svi radno sposobni žitelji moraju sami da se evakuišu. Štab za vanredne situacije apeluje na sve građane koji mogu da se sami evakuišu kod rođaka i prijatelja u bezbedne delove Valjeva, kojima ne preti poplava.

RHMZ: RASTE NIVO REKA

Zbog obilnih padavina vodostaj na više reka u Srbiji je danas iznad grance redovne odbrane od poplava, sa tendencijom daljeg porasta, a posebno je teška situacija kod Valjeva. Na Kolubari kod Valjeva, Slovca i Belog Broda vodostaj je iznad granica vanredne odbrane od poplava sa tendencijom daljeg porasta, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod.
Navodi se i da je na Ljigu kod Bogovade vodostaj iznad upozoravajuivoa sa tendencijom daljeg porasta. Na na gornjem toku Tamnave kod Koceljeva vodostaj je u stagnaciji sa izlivanja iz recnog korita, upozorava RHMZ.
Na Tamnavi, nizvodno kod ovog mosta vodostaj ti u veorastu i tokom dana će prevazi granicu vanredne odbrane od poplava. Na Ubu vodostaj je u veorastu, „nalazi se iznad granice vanredne odbrane od poplava sa tendencijom porasta tokom dana“. Na gornjem toku Jadra kod Osecine i Zavlake vodostaj je u stagnaciji sa izlivanja iz recnog korita. Na Belom Timoku kod Zaječara i na Crnom Timoku kod Gamzigrada vodostaji su prevazisli upozoravajuvoe tokom noa tendencijom porasta.
Na Neri, Brzavi i Moravici vodostaji kom dana prevaziozoravajuvoe dok se na Savi kod Sapca vodostaj nalazi iznad granice redovne odbrane od poplava sa tendencijom veorasta.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *