EVAKUSIANI SE PITAJU: Šta će biti sa nama?

EVAKUSIANI SE PITAJU: Šta će biti sa nama?

20 маја 2014

SRBIJA BEOGRAD POPLAVEGrađani koji su zbog poplava morali da napuste svoje domove apeluju na nadležne da ih obaveste koliko će u njima ostati i šta će dalje biti sa njima.

U prihvatnim centrima – stari DIF, sportski centar „Vračar“ i hotel „Slavija“ u Beogradu smešteno je oko 600 građana, uglavnom iz Obrenovca, grada koji je imao oko 25.000 stanovnika.

Mnogi od njih se, kako su rekli izveštačima agencije Beta, nadaju da su im kuće ostale neoštećene i da će se uskoro vratiti svojim domovima.

Miomirka Vučićević, jedna od 130 gradjana Obrenovaca koji su mešteni u zgradu starog DIF-a, rekla je da je sa dvoje dece morala da napusti Obrenovac i da se sve odigralo za sat vremena.

Prema njenim rečima, niko od sugradjana nije verovao da će se upravo njima to desiti.

„Niko nam nije rekao da će to biti toliko opasno po nas. Da se pojavio predsednik Tomislav Nikolić dan ranije na televiziji i rekao nam: ‘Bežite kako znate’, svi bi otišli na vreme“, kazala je Miomirka Vučićević.

Jedan od smeštenih u prostorijama starog DIF-a Slavko Esperović, nezadovoljan je što se optužuju gradjani da nisu na vreme napustili Obrenovac, navodeći da su podjednako krivi nadležni koji nisu imali adekvatne procene.

Građani u neverici i sa suzama u očima govore o noći kada su evakuisani iz Obrenovca zbog poplave koja im je, kako kažu, „odnela sve što su imali“.

„Stajali smo na trećem spratu, kod komšija i tu smo prenoćili. Nigde nikog nema, nema ko da nas spase“, kazala je Dragica Belhamović, koja je evakuisana u subotu ujutru, dodajući da su komšijini sinovi uspeli da dozovu pomoć, a da su oni evakuisani tek sinoć oko 22.00.

Ono oko čega se svi slažu je beskrajna zahvalnost volonterima kojih, kako kažzu, ima i previše, doktorima koji dežuraju 24 sata, brojnim donatorima koji ih snabdevaju hranom i odećom.

Oni navode da hrane, lekova i hemijskih proizvoda ima dovoljno i da prihvatilišta međusobno koordinišu i raspoređuju pomoć po potrebi.

U Sportskom centru „Vračar“ nisu smeštena deca mlađa od 10 godina, pa hranu i pelene koje dobijaju šalju drugim prihvatilištima. Veliki broj perionica ponudio im je svoje usluge, jer u tom centru nema uslova za pranje veša.

U hotelu „Slavija“ ističu da pored hrane koju oko 350 građana dobija od Crvenog krsta, obroke i pranje veša obezbeđuje i sam hotel, navodeći da nemaju dovoljno praška za veš, peškira, mleka, hleba, brašna.

Doktorka Dragana Brakočević, koja trenutno dežura u hotelu „Slavija“, kazala je agenciji Beta da Dom zdravlja Vračar obezbeđuje dežurstva 24 sata u tom hotelu, Sportskom centru „Vračar“ i Sportsko-rekreativnom centru „Šuplja stena“.

Ona je navela da lekova uglavnom ima dovoljno, ali da fale pomoćna lekovita sredstva, poput – septoleta, fiksacionih zavoja, hepatrombin masti, tračica za brzo merenje šećera.

„Ljudi su disali isparenja, a bakterije ne stoje, jedva čekaju da se razviju, a najčešća oboljenja među pancijentima su tonzilit, neuroza i hipertenzija“, kazala je doktorka.

Predstavnici Crvenog krsta kazali su da su se u većoj meri pojavile i vaši, pa su svim prihvatnim centrima potrebni i šamponi za vaši.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u