Evo četiri glavna uslova za Srbiju iz Berlina

Evo četiri glavna uslova za Srbiju iz Berlina

19 septembra 2013

Germany at europe'sNemačka je sročila listu zahteva koje bi da ubaci u pregovarački okvir EU za Srbiju, a koju podržavaju zvaničnici Britanije. Traže da se otvori poglavlje o KiM.

Prema saznanjima „Novosti“, četiri ključna zahteva „nemačkog paketa“, a koji je podržala i Velika Britanija, su sledeći:

1. da se pored poglavlja 23. i 24. odmah otvori i poglavlje 35. (Kosovo), kao i da se ova tri „odseka“ poslednja zatvore

2. da se primene sve tačke Briselskog sporazuma, a da Beograd konstantno, na terenu, dokazuje da neće ometati Prištinu u procesu evropskih integracija

3. da Beograd i Priština potpišu sporazum o dobrosusedskim odnosima pre punopravnog članstva u EU

4. da se pregovori suspenduju u bilo kom momentu, ukoliko Beograd okleva ili prekine sprovođenje preuzetih obaveza

Preostalih pet tačaka, manje-više, preslikavaju Deklaraciju o Srbiji, koju je Bundestag usvojio 27. juna, gde se traži uspeh lokalnih izbora, potpuno uklanjanje paralelnih struktura na Severu, slobodno kretanje kosovskih carinika, nastavak reforme pravosuđa i borba protiv korupcije, pomirenje u regionu i vidljiv napredak u otkrivanju i gonjenju počinilaca paljenja nemačke ambasade 2008.

Nemačko-britanski papir, koji je sročen na dve strane, prema saznanjima ovog lista, prosleđen je državama članicama EU i trenutno se o njemu vode razgovori u Evropskom savetu.

KOMENTARIJedan komentar

  1. pele says:

    Stari mi je đedo reko, kada budeš badnjak seko, ka istoku okreni se, sa tri prsta prekrsti se. Sa istoka sunce sija, na istoku je i Rasija. za Rasiju Boga moli Republiku Srpsku voli. Moli boga za Kosovo i za zdravlje Putinovo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *