ЕВО ЧИМЕ СЕ ПУТИН ХВАЛИО У КИНИ: И Србија заинтересована!

EVO ČIME SE PUTIN HVALIO U KINI: I Srbija zainteresovana!

15 maja 2017

Ruski predsednik Vladimir Putin kaže je da je oko 50 zemalja iz Evrope, Azije i latinske Amerike zainteresovano za saradnju sa Evroazijskom ekonomskom unijom.

– U toku su pregovori o trgovinskom sporazumu i ekonomskoj saradnji sa Kinom, o slobodnoj trgovini sa Izraelom, kao i sporazumi o pokretanju konsultacija sa Srbijom, Egiptom, Iranom, Indijom i Singapurom – rekao je Putin na jednoj od sesija u okviru samita „Jedan pojas, jedan put“ u Pekingu.

Prema njegovim rečima, razgovara se o takozvanom velikom evroazijskom partnerstvu koje podrazumeva multilateralnu saradnju sa zemljama EAEU, Šangajskom organizacijom za saradnju i Asocijacijom zemalja jugoistočne Azije.

– To bi značilo da se stvori sistem za pojednostavljenje bilateralnih i multilateralnih ugovora u oblastima kao što su carina, sanitarne i fitosanitarne kontrole, investicije, zaštiti prava intelektualne svojine – rekao je Putin.

Ruski predsednik istakao je da je razvoj takvog partnerstva dugačak i brižljiv proces koji zahteva „različite dubine, brzinu i nivo integracije“, kao i da je veoma važno sprovesti taj posao, jer na kraju on će omogućiti formiranje ekonomskog prostora od Atlantskog do Pacifičkog okeana.

Prema Putinu, Rusija veliku pažnju poklanja razvoju EAEU, a prethodnih godina ta organizacija je ozbiljno napredovala i ojačala zajedničko tržište.

(Tanjug)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *