ЕВО ИСТИНЕ! Да ли је ШАРПЛАНИНАЦ албанска или српска раса?

EVO ISTINE! Da li je ŠARPLANINAC albanska ili srpska rasa?

19 januara 2019

Kako je rasa šarplaninaca odjednom postala „albanska autohtona rasa“, čim je štene ove rase na poklon od srpskog predsednika dobio Vladimir Putin?

Vest da je srpski predsednik Aleksandar Vučić ruskom predsedniku Vladimiru Putinu poklonio štene šarplaninca uzburkala je javnost kosovskih Albanaca, možda više od bilo koje političke poruke koja je tokom posete ruskog predsednika poslata iz Beograda.Kosovski mediji objavljuju da se ne radi o autohtonoj srpskoj rasi psa, da je šarplaninac davnašnja albanska rasa ovčarskog psa, koja je u davnini poznata kao dardan. Naime, ekstremni albanski nacionalisti smatraju da poreklo vuku od Ilira i njihovog plemena Dardanaca, te su ovo ime očigledno uzeli i kao ime za rasu pasa koja je poreklom sa Šar-planine.

Sa Ilirima šarplaninac ima veze koliko i Srbi sa Indijancima, kratak je komentar doktora veterinarske medicine i međunarodnog kinološkog sudije Milivoja Uroševića. Urošević je učestvovao u standardizaciji rase šarplaninca.

„Sve je to šovinizam“, komentariše Urošević tvrdnje medija kosovskih Albanaca da se radi o „ilirskoj“ rasi pasa. „Kolege kinolozi na Kosovu pokušavaju da standardizuju rasu delftari iliri, jer se na albanskom pastir kaže delftari“, objašnjava on.

Prema Uroševićevim rečima, rase pasa imaju malo veze sa nacionima, pa i šarplaninac vodi poreklo iz Centralne Azije i Kavkaza. Najbliži „brat“ šarplanincu je ruski pastirski pas.

„U Rusiji postoje rase pastirskih i ovčarskih pasa koje su slične šarplanincu. Danas je ta sličnost tolika, da pojedine rase ruskih pasa na izložbe mogu da idu kao šarplaninci“, kaže Urošević.

Koja je etno grupa iz Azije sa sobom dovela šarplaninca, verovatno nikada nećemo moći da saznamo, zaključuje on.

Zabuna kod kosovskih Albanaca nastala je, verovatno, zato što je rasa šarplaninaca najpre bila standardizovana pod imenom ilirski ovčarski pas. Međutim, taj naziv je došao zbog toga što je šarplaninac svrstan u istu grupu sa slovenačkim kraškim ovčarom, kaže međunarodni kinološki sudija Nemanja Jovanović.

„U početku, to jeste bio ilirski ovčar, ali kasnije je definisano da postoje dve rase. Postoji standard rase za šarplaninca, koji smo napisali mi, Srpski kinološki savez, i Makedonski kinološki savez. Za kraškog ovčara važe drugi standardi“, kaže Jovanović.

Šarplaninac je bio znan kao ilirski ovčarski pas između 1939. i 1957, kada je postao posebna rasa psa, navodi Jovanović i dodaje da je ovaj pas zaštitničkog karaktera i da je vezan za prostor, porodicu ili stado koje treba da štiti.

„Nepoverljivi su prema strancima, ali nisu agresivni. Više su, kao i svi pastirski psi, obazrivi na strane elemente koji upadnu na prostor koji štite. Generalno nisu ujedljivi, ali su zaštitnički nastrojeni prema prostoru u kome žive“, objašnjava Jovanović.

Pas Paša je inače peti pas Vladimira Putina za kog se zna u javnosti. Najpoznatiji Putinov pas do sada je bila ženka labradora Koni, koja je uz ruskog predsednika bila od 2000. do 2014, kada je uginula. Koni je često viđana uz Putina, a često ju je vodio i na sastanke sa stranim državnicima.

Koni je bila prvi pas sa ogrlicom koja je na sebi imala navigacioni sistem GLONASS.

Bugarski premijer Bojko Borisov poklonio je 2010. Putinu karakačanskog ovčara Bafi, a dve godine kasnije iz japanske prefekture Akita Putinu je na poklon stigao pas istoimene rase po imenu Jume, u znak zahvalnosti za rusku pomoć posle zemljotresa i cunamija koji je pogodio tu prefekturu.

Od turkmenistanskog predsednika Gurbangulija Berdimuhamedova Putin je za rođendan 2017. dobio Vernog, alabaja, turkmenistansku varijantu centralnoazijskog ovčarskog psa.

(Sputnjik)

KOMENTARI16 komentara

 1. gedora says:

  "Šarplaninac" je vrednosna kategorija, nešto kao "šaban" po srBski. Primer: "Jel neko video onog šarplaninca Deda Micka, nema ga celih 11 minuta da napiše neki genijalni komentar na ovu temu..."

  • Budi Bog s nama says:

   Deda Micko ima tvrđu probavu pa ne može sve da postigne u isto vreme. Inače je alergičan na pse, buve, i sve teme koje ne mogu da dovedu do izražaja njegovu namćorastu i skeptičnu prirodu.

   • Deda Micko says:

    Nisam alergican na pse, ali na fetisiste i fanatike poput tebe jesam. Sta ti nije jasno? Pisao sam i ponavljam, najkrace sto se moze: Zapad je cisto zlo, ali to ne znaci da su Srbi i Rusi andjeli. Srbi su infantilni i nerealni (to nije samo moj utisak -- to potvrdjuje citava njihova istorija), a Rusi su mocni, ali se ponasaju kao kukavice, oni nisu nista manje licemerni od Zapada. Kapisko? Tvrdio sam i tvrdim da Rusiju Srbija ne zanima previse, svakako ne onoliko koliko bi mi hteli. Da li sad znaci da treba da bauljamo ka Zapadu? Ne, ni govora. Moramo da izgradimo sopstvene snage, da su uzdamo u sebe. Ali, mi to ne znamo, zato nas niko i ne ceni. Kapisko?

    • Budi Bog s nama says:

     Bulardi.

    • Miraš says:

     Nadmenost, oholost, gordost to su sve znaci nezdravog kompleksa veličine. Uz nadmenost ide neinformisanje i neznanje, dakle tvoj plan vodi ka teškoj gluposti. Srbija ne čini ni 1 hiljaditi deo svetske populacije, niti je bogata kao mnoge druge zemlje, naprotiv ovo je osiromašena i opljačkana zemlja. Niti imamo štampariju novca bez pokrića i bez finansijskih i monetarnih posledica. Ne možemo se ubrojati ni u manju regionalnu silu, te nikako nema smisla ta teorija kako sve možemo sami i kako samo treba da ojačamo sopstvene snage.

    • SAmarićan says:

     Predoziran?

  • Deda Micko says:

   Paša ode, a Vučko ostade. Brinem šta je sa Slobodankom, da li srela sa Putinom? Od velike ljubavi prema Srbima, Putin ostao samo nekoliko sati, svratio do VC-a i odmah poleteo. Srbija: usputni toalet.

   • ralence says:

    Šta je matori,ne možeš da spavaš.!!! Piskuraš pred ponoć da se iživljavaš ili ti se priviđaju vampiri i razni duhovi u ponoć.Srbija nije ničiji toalet i prestani da je vređaš prostaku jedan.

  • Željko says:

   Srbi i Albanci što vam je? Zar je bitno čiji je pas? Taj pas je jedan od najljepših i uz njegovu impozantnu veličinu i snagu možda najumiljatiji pas! Da samo vidite oko kakvih se gluposti svađamo mi i Slovenci, zbogom pameti!

 2. Miraš says:

  Kuco, oglasi se i ti sa činjenicama iz stare istorije: koga su sve tvoji preci čuvali?

 3. Roy says:

  Bolest teska. Ne znate od koga ste vi potekli, a raspravljate o porjeklu pasa. Stari Rimljani su Slovene zvali Iliri. Nisu ih Iliri pravili ni vodili ljubav sa kujama. Sarplaninac i kraski ovcar vuku korjen od kavkaskog ovcara, samo su nizi rastom. Dio Sarplanine pripada Srbiji i samim tim to je i Srpski pas.

 4. petrovgrad says:

  Na KiM žive Šiptari koji su poreklom islamizirani Srbi a kasnije albanizovani. U Albaniji žive većinom potomci kavkaskih plene iz stare države Albanije iz grada Albana (sa obale Kspiskog jezera). Neka kavkaska plemena Đorđe Manijak je doveo brodovima sa Sicilije u pohode na Carigrad. Ksnije su Germani, Vatikan I kOMINIZAM odigrali svoje a na štetu Srbije Rusije i pravoslavlja. Falsifikovali našu istoriju i pripisali ih Albancima, stvorili im državu i naciju, stvorili podršku i privilegije,što više udaljavali od Srba i njihovih korena.

 5. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  šiptarski "intelektualci" & "povijesnićari" :-)))

 6. DonDon says:

  Ma siptarcine ce uskoro i Dusana da prisvoje.

 7. Budi Bog s nama says:

  Pas je čist Srbin, jer su Srbi poteravši stada sa Kavkaza poterali i tog psa koji je i dalje čuvao srbske ovce. A ovaj mali ima krštenicu i sve ostalo a zna da zavija i peva srpsku himnu.

 8. Uskok says:

  Šarplaninci ofiraše Šwćipetare!Prvo su tvrdili da su potomci Ilira, ne znajući da je naziv Ilir samo Rimski naziv za Srbe. Dokaza ima previše, ali dovoljan je nemačko ilirski rečnik koji svaki pismeni Srbin može razumeti-bar Ilirski ako ne nemački.Sad odjednom svojataju Šarplaninca za koga se zna da je potomak Tibetanskog mastifa i kavkaskih tipova molosoida. Priznaju da im je poreklo Kavkaz, ništo od ilirstva. I druge rase pasa ofiraju lažnu istoriju Evrope. Prastare rase Vendejski grifoni I goniči Francuske ukazuju da potiču od Venda a to su bili Srbi Rodanije.- današnje Francuske. Ono što se danas po fci zove Bosanski barak,vekovima se nazivao Keltski oštrodlaki gonič i nikakve veze sa Turcima nema. U Velikoj Britaniji se i danas tako naziva i standard je identičan kao i kod baraka.Dakle kinologija je pogubna za lažnu istoriju Evrope.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *