ЕВО ИСТИНЕ: Ово је тренутно стање српска авијације и МИГ-ова 29

EVO ISTINE: Ovo je trenutno stanje srpska avijacije i MIG-ova 29

14 oktobra 2018

RV i PVO Vojske Srbije je u odnosu na 2016. godinu, ovogodišnju zajedničku rusko-srpsku vazduhoplovnu letno-taktičku vežbu BARS dočekalo sa povećanim kapacitetima kada je u pitanju lovačka avijacija a u to su se prilikom posete Batajnici četvrtog dana održavanja vežbe mogli uveriti i mediji.

Izvođenje BARS-a poklopilo se sa godišnjicom isporuke aviona MiG-29 koje je Rusija donirala Srbiji pa je redakcija portala Tango six rešila da analizira dokle se stiglo sa njihovim uvođenjem u upotrebu.U periodu od 2. do 4. oktobra 2017. godine Srbiji je isporučeno 6 bivših ruskih MiG-ova 29 od kojih je jedan odmah vraćen u Rusiju na generalni remont.

Ubrzo nakon njihovog prvog javnog prikazivanja na vežbi “Sloboda-2017“ koja je održana 20. oktobra 2017, na 5 aviona koji su ostali u Srbiji su u hangarima aerodroma Batajnica započeti remonti manjeg obima i dovođenje na isti nivo na kome se nalaze postojeća 4 srpska aviona tj. dorada na približan standard verzije MiG-29SD.

Na radovima su ostala tri jednoseda, jedan u verziji 9.12A kao i dva 9.13 a pored njih još i dva dvoseda 9.51. Prvi koji je poleteo 27. avgusta ove godine bio je jednosed 9.12A evidencijskog broja 18151 a par dana kasnije svoj prvi let imao je i dvosed ev. broja 18351.

Tokom meseca septembra poletela su oba 9.13 i to 18202 i 18203 dok je upravo za vreme vežbe BARS-2018 4. oktobra prvi let obavljen i na dvosedu 18352. Ekipa portala je prisustvujući aktivnostima istog dana primetila da su na vežbi tada bila upotrebljena 4 aviona i to po dva jednoseda (od kojih jedan 9.13) i oba dvoseda.

U dežurnoj pari nalazio se jedan stariji avion, jednosed 9.12B ev. broja 18102 kome, pošto mu je remont završen početkom 2011. godine, resursi ističu 2021. (ukoliko do tada ne naleti 700 sati od remonta) kao i jednosed 9.12A koji je istog dana povremeno korišćen za potrebe uvežbavanja zajedničkih rusko-srpskih posada.

Može se dakle konstatovati da Srbija trenutno raspolaže sa 6 operativnih 29-ki od kojih 5 iz ruske donacije odnosno da su na bivšim ruskim primercima radovi završeni i da su oni sada operativni. Šesti MiG-29, jednosed 9.13 ev. broja 18201, koji je Rusija poklonila Srbiji još uvek je u 121. remontom zavodu u Kubinki i kako su saznali, do kraja godine a možda već ovog meseca, stići će na Batajnicu.

Za vreme boravka na Batajnici, u hangarima i ispred njih uočeno je i da su radovi na preostalim srpskim avionima u punom jeku. Na njima se ne radi opšta opravka već remonti manjeg obima kao i radovi na njihovom produžetku životnog veka a podsetimo njihovo održavanje će se u budućnosti raditi po stanju. Oni će najverovatnije biti završeni do kraja godine tako da bi Srbija tada ili početkom 2019. mogla imati 9 ako ne i svih 10 aviona u eskadrili.

Tokom 2019. godine u Srbiju bi trebalo da stigne i 4 aviona iz Belorusije, postoje špekulacije da će svi biti jednosedi 9.13. Ovom isporukom RV i PVO će zaokružiti pravu eskadrilu sa 14 aviona od toga 11 jednoseda i tri dvoseda. Kada je reč o daljem osavremenjavanju flote srpskih 29-ki još uvek nema zvanične potvrde da je potpisan ugovor o njihovoj modernizaciji niti bilo kakve informacije o tome kako bi ona izgledala.

(Tango siks)

KOMENTARI2 komentara

  1. Radosav says:

    Sve to lepo zvuči ali istina je da samo dve 29-ke lete da su ostale u fazi raspada i da koliko god da se remontuju sa opremom koju poseduju su daleko od aviona 4 generacije u punoj operativnoj funkciji. Počev od letnih karakteristika tih oldtajmera do sistema veze i sistema naoružanja i uprave vatrom. Osim što su marketinški trik nazadnjaka ti avioni su i ogroman trišak jer njihovo održavanje i upotreba koštaju bogatstvo. Za neka ozbiljnija ratna dejstva ovi avioni su u napred izgubljeni. Ili nova i savremena eskadrila ili prestanite da obmanjujete naciju svet celi vam se smeje.

  2. NIKOLA says:

    s politikom sns srbiji nema nikad standarda i tih prica o evropi ova vlast u srbiji ne zna voditi ekonomiju i kraj price. LAZU O NEZAPOSLENOSTI DA JE 12 % A OTISLO JE 300 000 LJUDI I UMRLO. medutim srbija je pasivna i ne zna koga uopste posle tolikih lazi dovesti na vlast u tome je problem.zapadne gazde placaju srpskog radnika 250 $ tu nema standarda ni buducnostii odnose starne banke iz srbije u zadnjih 18 godina i do 100 miljardi dolara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *