ЕВО КАД И КАКО стижу руски МИГ-ови у Србију

EVO KAD I KAKO stižu ruski MIG-ovi u Srbiju

15 marta 2017

serbian_mig-29_missiles-4565

Pomoćnik ministra odbrane Srbije Nenad Miloradović izjavio je da se još se ne zna kada će u Srbiju stići avioni MiG-29 iz Rusije i da li će to biti u martu kako je ranije planirano, rekavši da će tačan datum biti poznat tek nakon ukaza predsednika Rusije Vladimira Putina i tehničkih usaglašavanja.

„Stručne službe dve strane i nadležni organi intenzivno rade na realizaciji projekta. Razmišlja se o tome da jedan od šest doniranih MiG-ova 29 bude remontovan u Rusiji, iz tehničkih razloga za potreban nivo radova na tom avionu“, rekao je Miloradović za „Radio Slobodna Evropa“ (RSE).

Po njegovim rečima, stručne službe koje su na tehničkom nivou uključene u ovaj posao usaglašavaju detalje koji se tiču organizacije transporta.

Miloradović je naglasio da „avioni iz Rusije uskoro stižu i tu nema nikakvih odlaganja“ i dodao da „postoji više opcija za dolazak MiG-ova, ali trenutno je najverovatnije da će biti rastavljeni u Ruskoj Federaciji i dopremljeni transportnim avionima“.

„A koliko njih, pet ili svih šest, zavisi od toga da li taj jedan MiG-29 dolazi ili ipak ostaje tamo na remontu, nakon čega bi bio naknadno isporučen. Planirano je da se oni remontuju u Vazduhoplovnom zavodu ‘Moma Stanojlović’ u Batajnici, od strane zajedničkog tima ruskih i srpskih stručnjaka, a osim remonta oni će obavljati i sve dalje programom planirane radove“, naveo je Miloradović.

On kaže da se „za sada ne zna kako će izgledati transport, da li će doći i neko od ruskih zvaničnika, kao i da li će eventualno biti i svečanog dočeka“.

„Sada imamo preče stvari da razmotrimo i usaglasimo. U svakom slučaju, to će biti propraćeno na odgovarajući način. Iz Rusije dolazi tim koji će avione istovariti i pripremiti za dalje radove na aerodromu u Batajnici. Zatim će doći odgovarajući timovi stručnjaka iz dve ruske firme koji će prvo izvršiti pripremu u samom zavodu ‘Moma Stanojlović’, i zatim raditi na remontu i produžavanju životnog veka tih aviona“, rekao je Miloradović.

Plan je da se prva faza projekta, da MiG-ovi 29 iz Rusije uđu u operativnu upotrebu, sukcesivno sprovede u roku od devet do 12 meseci.

„Prvi od tih šest aviona MiG 29 trebalo bi da poleti u Ratnom vazduhoplovstvu Vojske Srbije šest meseci nakon dolaska. Cilj programa, kada govorimo o širem aspektu ovog paketa, je da se sprovede dugo pripremano zanavljanje sposobnosti kontrole vazdušnog prostora Srbije. Program podrazumeva da se sa četiri aviona MiG 29 kojima trenutno raspolažemo i šest doniranih iz Ruske Federacije formira eskadrila koja će moći da izvrši tu misiju“, naveo je Miloradović.

On objašnjava da je „bezbedno nebo je naša međunarodna obaveza i doprinos evropskoj bezbednosti, jer ćemo mi biti nadležni za air policing misije iznad ovog dela evropskog neba“.

Podseća se da ovaj vojno-tehnički aranžman sa Ruskom Federacijom, kako je ranije zvanično saopšteno, Srbiju košta 185 miliona evra.

„U taj iznos spada finansiranje cele eskadrile od deset aviona i svih radova na njima. Avioni iz Rusije se ne naplaćuju, šest MiG-ova 29 su donacija. Program obuhvata generalni remont i produženje roka službe za tri godine, a zatim za još 10 godina, za tih šest aviona i četiri postojeća MiG-a 29 Vojske Srbije. Zatim, paket modernizacije u dve iteracije tih aviona, nabavku potrebne količine rezervnih delova, zemaljske opreme, obuku, i nabavke novog paketa savremenijeg vazduhoplovnog naoružanja“, kazao je Miloradović.

On je objasnio da „u taj paket spada modernizacija kojom će se povećati sposobnost tih aviona i obezbediti savremeno vazduhoplovno naoružanje, kao i oprema za njihovo održavanje“.

RSE navodi da je nabavka aviona iz Rusije, kako kažu u Ministarstvu odbrane, jedan je od dva važna programa za popravljanje sposobnosti vojnog vazduhoplovstva Srbije. Drugi je nedavno potpisani ugovor za nabavku devet „Erbas“ helikoptera H-145M.

„Osim za obnavljanje vazduhoplovstva vojske i policije, ovaj paket naročito je značajan zbog tehnološke saradnje koji taj ugovor obezbeđuje. Odnosno, predviđeni su podizanje odgovarajućeg remontnog centra za helikoptere u zavodu ‘Moma Stanojlović’ i njegova integracija, kao i drugih elemenata srpske vazduhoplovne industrije, u saradnju sa takvim gigantom kao što je ‘Erbas'“, rekao je Miloradović.

KOMENTARI2 komentara

  1. KNIN says:

    Nece nikad stici u Srbiju. Nije mi jasno koliko naivni ljudi u Srbiji se lozi na pricu o dolasku Migova i drugog oruzja iz Rusije. Sve i kad bi Srbija imala gomilu para da kupi svo to oruzje Rusija ga nebi prodala Srbiji iz prostog razloga zato jer je Srbija neko na koga Rusija ne racuna u bilo kakvoj raspodeli intersni sfera. Srbija je u interesnoj sveri NATOa kao i ceo Balkan. Tako da nikakvo oruzje Srbija nece dobiti ni od Rusa ni od Amera. Napominjem sve i kad bi mi imali silan novac niko nam oruzje nebi hteo pomoci. Rusi zbog toga sto smo u interesnoj sferi NATOa a Ameri nam nebi prodali zbog toga jer zele Srbe i Srbiju drzati van domasaja bilo kakvog oruzja. Po njima razoruzani Srbi su garant da ce Srbija biti veran saradnik NATOa i Zapada.

  2. ilija says:

    dsrbi moji dragi vi ste u uniji pod MERKAL, cizmom odvo vs je vas tatko vucic i stric dcic bez vaseg pitanja deca se nikad nisu pitala u kuci kod tate tata gazda nikad nece vise rusija na tlo balkana uci samo njemacka gazda jer vise se ne zovu srbi ni srbija nego zapadni balkan gradana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *