Ево какав је однос снага нуклеарног наоружања САД и Русије!

Ево какав је однос снага нуклеарног наоружања САД и Русије!

18 јула 2015

nuclear-bomb-explosion 456САД у последње време премештају своје нуклеарне снаге. О тренутном стању односа између САД и Русије говори председник Уније за геополитику, Константин Сивков.

Русија и САД у последње време размењују грубе изјаве. Да ли је то само полтичка реторика или ове две државе мењају своје нуклеарне стратегије?

„Русија мења застареле нуклеарне пројектиле новима. Руске оружане снаге ће добити 40 нових пројектила и ту нема ништа чудно. Стари пројектили ће се бацити“, каже Сивков.

Он наводи да СТАРТ-3 споразум намеће ограничење до 700 поморских и копнених интерконтиненталних балистичких пројектила, те да се Руска федерација строго придржава ових правила.

„Руска федерација надограђује свој нуклеарни потенцијал како би осигурала да може да се одбрани од нуклеарне претње“.

Сивков каже да Русија мења старе пројектиле, а застарелим пројектилима се сматрају МР-УР-100 пројектили који су направљени седамдесетих година.

„Из службе ће се делимично уклонити и Р-36М2 и Сатан СС-18 пројектили. Руске оружане снаге ће добити нове Yарс и Сармат пројектиле, а сматра се да су Сармат пројектили отприлике једнаке јачине као Сатан пројектили“.

Сивков такође каже да Запад није претерано забринут због тога, већ да то користи за медијску кампању којом ће претворити Русију у још већег непријатеља.

„Чињеница је да и западне државе мењају застареле пројектиле“, каже Сивков.

„Заправо, Запад чак планира да промени нуклеарну стратегију и да престане да делује у складу са споразумом, постављајући балистичке пројектиле средњег домета и крстареће пројектиле у Европи, а све с циљем превентивног нуклеарног напада на Русију“, наводи Сивков.

САД на тај начин планирају да преместе нуклеарни потенцијал Русије са САД на Европу, претварајући Европу у жариште нуклеарног рата.

„Американци нападају Русију да поседује пројектиле који могу да погоде мете на удаљености већој од 500 километара, а сами планирају да одустану од споразума о пројектилима средњег и кратког домета“, тврди Сивков.

Све се своди на тактичке пројектиле који су усмерени на то да униште добро заштићене елементе система за одбрану од пројектила. Американце нарочито брину РС-26 пројектили. Домет ових пројектила је око 2.000-6.000 километара, што значи да они могу да униште објекте на територији Европе.

Сивков наводи да су „интерконтинентални балистички пројектили рањивији у односу на балистичке пројектиле средњег домета који лете равно“. Интерконтинентални пројектили морају да буду у складу са свим споразумима који се тичу нуклеарног оружја, а њихов квалитет се строго регулише. „РС-26 пројектил је у ствари Yарс пројектил са јачом бојевом главом“, рекао је он.

„Пројектили средњег домета су они између 2.000 и 5.000 километара, а РС-26 има домет од 6.000 километара, тако да спада у интерконтиненталне пројектиле. Овај пројектил ће заменити совјетске Топољ комплексе. Запад користи све то као изговор да оправда своје одустајање од споразума о пројектилима средњег и кратког домета“, каже Сивков.

„Русија као једино средство за одбрану од нуклеарног напада може да искористи нуклеарно оружје. Руске оружане снаге су способне да сузбију мање ратове без употребе оружја масовног уништења, али локални рат је нешто са чиме оне не могу да се изборе чак ни ако ангажују све своје снаге.

НАТО је у овом тренутку 10 пута јачи од Русије, али ако САД покушају да одустану од споразума о пројектилима средњег и кратког домета, Русија ће морати да делује“, тврди Сивков.

На флоскулу да агресивна реторика може довести до нуклеарног конфликта, Сивков каже да је то глупост.
„Реторика не води ка нуклеарним конфликтима. Конфликте изазивају одређене акције и одређени догађаји. Ја верујем да је конфликт између Русије и НАТО-а могућ и то у ближој будућности. Разлог за рат би могла бити Трансњистрија. Ова територија је тренутно потпуно изолована од остатка света, а окружују је две непријатељске државе“.

„Русија ће се суочити са дилемом. Или ће прихватити уништење 200.000 грађана у Трансњистрији или ће решити проблем прављењем коридора кроз Украјину. Такав потез би могао покренути војни конфликт између Русије и НАТО-а. Ризик од нуклеарног конфликта је прилично велик. Американци то знају и зато постављају нуклеарне снаге у Европи“, закључио је Сивков.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u