Ево какав је однос снага нуклеарног наоружања САД и Русије!

Evo kakav je odnos snaga nuklearnog naoružanja SAD i Rusije!

18 jula 2015

nuclear-bomb-explosion 456SAD u poslednje vreme premeštaju svoje nuklearne snage. O trenutnom stanju odnosa između SAD i Rusije govori predsednik Unije za geopolitiku, Konstantin Sivkov.

Rusija i SAD u poslednje vreme razmenjuju grube izjave. Da li je to samo poltička retorika ili ove dve države menjaju svoje nuklearne strategije?

„Rusija menja zastarele nuklearne projektile novima. Ruske oružane snage će dobiti 40 novih projektila i tu nema ništa čudno. Stari projektili će se baciti“, kaže Sivkov.

On navodi da START-3 sporazum nameće ograničenje do 700 pomorskih i kopnenih interkontinentalnih balističkih projektila, te da se Ruska federacija strogo pridržava ovih pravila.

„Ruska federacija nadograđuje svoj nuklearni potencijal kako bi osigurala da može da se odbrani od nuklearne pretnje“.

Sivkov kaže da Rusija menja stare projektile, a zastarelim projektilima se smatraju MR-UR-100 projektili koji su napravljeni sedamdesetih godina.

„Iz službe će se delimično ukloniti i R-36M2 i Satan SS-18 projektili. Ruske oružane snage će dobiti nove Yars i Sarmat projektile, a smatra se da su Sarmat projektili otprilike jednake jačine kao Satan projektili“.

Sivkov takođe kaže da Zapad nije preterano zabrinut zbog toga, već da to koristi za medijsku kampanju kojom će pretvoriti Rusiju u još većeg neprijatelja.

„Činjenica je da i zapadne države menjaju zastarele projektile“, kaže Sivkov.

„Zapravo, Zapad čak planira da promeni nuklearnu strategiju i da prestane da deluje u skladu sa sporazumom, postavljajući balističke projektile srednjeg dometa i krstareće projektile u Evropi, a sve s ciljem preventivnog nuklearnog napada na Rusiju“, navodi Sivkov.

SAD na taj način planiraju da premeste nuklearni potencijal Rusije sa SAD na Evropu, pretvarajući Evropu u žarište nuklearnog rata.

„Amerikanci napadaju Rusiju da poseduje projektile koji mogu da pogode mete na udaljenosti većoj od 500 kilometara, a sami planiraju da odustanu od sporazuma o projektilima srednjeg i kratkog dometa“, tvrdi Sivkov.

Sve se svodi na taktičke projektile koji su usmereni na to da unište dobro zaštićene elemente sistema za odbranu od projektila. Amerikance naročito brinu RS-26 projektili. Domet ovih projektila je oko 2.000-6.000 kilometara, što znači da oni mogu da unište objekte na teritoriji Evrope.

Sivkov navodi da su „interkontinentalni balistički projektili ranjiviji u odnosu na balističke projektile srednjeg dometa koji lete ravno“. Interkontinentalni projektili moraju da budu u skladu sa svim sporazumima koji se tiču nuklearnog oružja, a njihov kvalitet se strogo reguliše. „RS-26 projektil je u stvari Yars projektil sa jačom bojevom glavom“, rekao je on.

„Projektili srednjeg dometa su oni između 2.000 i 5.000 kilometara, a RS-26 ima domet od 6.000 kilometara, tako da spada u interkontinentalne projektile. Ovaj projektil će zameniti sovjetske Topolj komplekse. Zapad koristi sve to kao izgovor da opravda svoje odustajanje od sporazuma o projektilima srednjeg i kratkog dometa“, kaže Sivkov.

„Rusija kao jedino sredstvo za odbranu od nuklearnog napada može da iskoristi nuklearno oružje. Ruske oružane snage su sposobne da suzbiju manje ratove bez upotrebe oružja masovnog uništenja, ali lokalni rat je nešto sa čime one ne mogu da se izbore čak ni ako angažuju sve svoje snage.

NATO je u ovom trenutku 10 puta jači od Rusije, ali ako SAD pokušaju da odustanu od sporazuma o projektilima srednjeg i kratkog dometa, Rusija će morati da deluje“, tvrdi Sivkov.

Na floskulu da agresivna retorika može dovesti do nuklearnog konflikta, Sivkov kaže da je to glupost.
„Retorika ne vodi ka nuklearnim konfliktima. Konflikte izazivaju određene akcije i određeni događaji. Ja verujem da je konflikt između Rusije i NATO-a moguć i to u bližoj budućnosti. Razlog za rat bi mogla biti Transnjistrija. Ova teritorija je trenutno potpuno izolovana od ostatka sveta, a okružuju je dve neprijateljske države“.

„Rusija će se suočiti sa dilemom. Ili će prihvatiti uništenje 200.000 građana u Transnjistriji ili će rešiti problem pravljenjem koridora kroz Ukrajinu. Takav potez bi mogao pokrenuti vojni konflikt između Rusije i NATO-a. Rizik od nuklearnog konflikta je prilično velik. Amerikanci to znaju i zato postavljaju nuklearne snage u Evropi“, zaključio je Sivkov.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *