ЕВО КАКО БАЈДЕН ПАМТИ ПОСЕТУ СРБИЈИ

ЕВО КАКО БАЈДЕН ПАМТИ ПОСЕТУ СРБИЈИ

22 јануара 2021

По питању спољне политике, коју, како каже Јовановић, није много елаборирао у свом говору, за очекивати је да настави „трасираним и познатим путевима стратегије и тактике Демократске странке“.

Инаугурациони говор новог председника САД Џозефа Бајдена био је дужи него што је то уобичајно због, како каже дипломата Владислав Јовановић, унутрашњих подела у САД, па је Бајден добар део говора посветио управо превазилажењу тих огромних америчких подела и разлика.По питању спољне политике, коју, како каже Јовановић, није много елаборирао у свом говору, за очекивати је да настави „трасираним и познатим путевима стратегије и тактике Демократске странке“.

Када је реч о односу Бајдена према Србији Јовановић за Танјуг каже да би он могао да буде „више кооперативан него провокативан“.

„Председник Вучић је промтно послао честитку која је са разлогом садржајнија, а то је учињено, по мојим схватањима, управо да би поновио да је позив који је био упутио Трампу, заправо позив председнику САД, а не једној личности“, објашњава Јовановић.

Он додаје да поновљени позив наглашава опредељење да се с обе стране допринесе нормализацији односа и њиховом подизању до највишег нивоа.

Како подсећа, Бајден је пре неколико година боравио у Србији и, судећи по фотографијама, отишао из Београда задовољан и „са веома повољним утисцима“.

„То је нешто што ће очигледно и Бајдена да заинтригира и могуће мотивише да у потезима према нама буде више кооперативан него провокативан. Тако ми се бар чини на први поглед“, наводи бивши дипломата.

Он истиче да ће Бајден настојати да стабилизује односе са западним савезницима и врати Америку у међународне организације из којих ју је Доналд Трамп повукао. А у односу на своје главне ривале, Русију и Кину, настојаће да води одговорну политику, односно водиће рачуна о њиховој снази уз истовремену сарадњу у областима где је то могуће.Према његовим речима, Бајден није много износио виђење спољне политике САД, нарочито у вези земаља које су мање под америчком пажњом, попут Северне Кореје или Венецуеле, али је потврдио оно што се очекивало од њега, а то су пут и стазе демократа.

„Да ли ће се то односити на сва питања остаје нам да видимо у будућности“, рекао је Јовановић.

(Ало, Танјуг)

KOMENTARI3 коментара

    • Ivana says:

      Nije važno šta on pamti no MI srpski narod pamti i mora da pamti zločinačko bombardovanje osiromašenim uranijumom srpske dece, staraca, građana. Zagadili su Srbiju na 1.000 godina ameri, katoličko-protestanska osovina zla i satanisti iz vatikana, a sve redom vođini veliki prijatelji i vekovni osvedočeni neprijatelji Srbije i Srba.

  1. Правник says:

    Dementna osoba, kakav je Bajden, uglavnom se ne seća ni šta je doručkovao. Koliko znam demencija je veoma progresivna bolest i oboleli se često izgubi kad izađe iz kuće, te ga moraju tražiti i rođaci i policija. Rodbina obolelog uglavnom angažuje nekog ko će takvu osobu neprekidno čuvati. Moj prijatelj je imao oca koji je oboleo od demencije i došao je u takav stadijum da ni rođenog sina nije poznavao, pa ga je pitao čiji je. Takođe mu je i tast oboleo od demencije pa je svoju ćerku pitao za svoju suprugu: "Čija je ovo babetina"? Kad mu je rekla da mu je to supruga odgovorio je:" Kakva moja supruga, moja supruga je mlada i lepa". I njegov otac i tast na kraju su završili u staračkom domu i oba su preminula. Koliko sam čuo, životni vek obolelog od demencije je najviše sedam godina od nastanka obolenja, a kad je Bajden oboleo ne znam. Znam samo da je bio jedan od najvećih srbomrzaca. Evo njegovih izjava o Srbima: - Srbi su bukvalno degenerici, ubice beba, kasapini i silovatelji - rekao je 1998. godine za Si-En-En. Iste godine je izrekao i čuvenu rečenicu: "Ja sam tražio da bombardujemo Beograd". - Sve Srbe treba zatvoriti u koncentracione logore po uzoru na nacističke - jedna je od najodvratniji izjava zlikovca Bajdena, koju je izgovorio 1999. godine. "Treba da odemo u Beograd i da okupiramo tu zemlju u japansko-nemačkom stilu", izjavio je 1999. godine za MSNBC. - Nemamo posla sa varvarskim ratom, već sa glasnom i vulgarnom srpskom ekpanzijom i agresijom - jedna je od Bajdenoh prvih kletvi protiv Srbije, koju je izgovorio 1993. godine za NPR. I takvog prijatelja Srba je hlebom i solju dočekao vrli nam predsednik u Beogradu. Prošao je pored srpske zastave a da je nije ni pogledao, dok je albansku u Prištini ljubio. Prošetao ga je i Skadarlijom, gde mu je poklonio tradicionalne srpske opanke na kljunčiće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u