ЕВО КАКО БАЈДЕН ПАМТИ ПОСЕТУ СРБИЈИ

EVO KAKO BAJDEN PAMTI POSETU SRBIJI

22 januara 2021

Po pitanju spoljne politike, koju, kako kaže Jovanović, nije mnogo elaborirao u svom govoru, za očekivati je da nastavi „trasiranim i poznatim putevima strategije i taktike Demokratske stranke“.

Inauguracioni govor novog predsednika SAD Džozefa Bajdena bio je duži nego što je to uobičajno zbog, kako kaže diplomata Vladislav Jovanović, unutrašnjih podela u SAD, pa je Bajden dobar deo govora posvetio upravo prevazilaženju tih ogromnih američkih podela i razlika.Po pitanju spoljne politike, koju, kako kaže Jovanović, nije mnogo elaborirao u svom govoru, za očekivati je da nastavi „trasiranim i poznatim putevima strategije i taktike Demokratske stranke“.

Kada je reč o odnosu Bajdena prema Srbiji Jovanović za Tanjug kaže da bi on mogao da bude „više kooperativan nego provokativan“.

„Predsednik Vučić je promtno poslao čestitku koja je sa razlogom sadržajnija, a to je učinjeno, po mojim shvatanjima, upravo da bi ponovio da je poziv koji je bio uputio Trampu, zapravo poziv predsedniku SAD, a ne jednoj ličnosti“, objašnjava Jovanović.

On dodaje da ponovljeni poziv naglašava opredeljenje da se s obe strane doprinese normalizaciji odnosa i njihovom podizanju do najvišeg nivoa.

Kako podseća, Bajden je pre nekoliko godina boravio u Srbiji i, sudeći po fotografijama, otišao iz Beograda zadovoljan i „sa veoma povoljnim utiscima“.

„To je nešto što će očigledno i Bajdena da zaintrigira i moguće motiviše da u potezima prema nama bude više kooperativan nego provokativan. Tako mi se bar čini na prvi pogled“, navodi bivši diplomata.

On ističe da će Bajden nastojati da stabilizuje odnose sa zapadnim saveznicima i vrati Ameriku u međunarodne organizacije iz kojih ju je Donald Tramp povukao. A u odnosu na svoje glavne rivale, Rusiju i Kinu, nastojaće da vodi odgovornu politiku, odnosno vodiće računa o njihovoj snazi uz istovremenu saradnju u oblastima gde je to moguće.Prema njegovim rečima, Bajden nije mnogo iznosio viđenje spoljne politike SAD, naročito u vezi zemalja koje su manje pod američkom pažnjom, poput Severne Koreje ili Venecuele, ali je potvrdio ono što se očekivalo od njega, a to su put i staze demokrata.

„Da li će se to odnositi na sva pitanja ostaje nam da vidimo u budućnosti“, rekao je Jovanović.

(Alo, Tanjug)

KOMENTARI3 komentara

 1. radmila says:

  Bajden se i ne sjeca da je bio u Srbiji.

  • Ivana says:

   Nije važno šta on pamti no MI srpski narod pamti i mora da pamti zločinačko bombardovanje osiromašenim uranijumom srpske dece, staraca, građana. Zagadili su Srbiju na 1.000 godina ameri, katoličko-protestanska osovina zla i satanisti iz vatikana, a sve redom vođini veliki prijatelji i vekovni osvedočeni neprijatelji Srbije i Srba.

 2. Pravnik says:

  Dementna osoba, kakav je Bajden, uglavnom se ne seća ni šta je doručkovao. Koliko znam demencija je veoma progresivna bolest i oboleli se često izgubi kad izađe iz kuće, te ga moraju tražiti i rođaci i policija. Rodbina obolelog uglavnom angažuje nekog ko će takvu osobu neprekidno čuvati. Moj prijatelj je imao oca koji je oboleo od demencije i došao je u takav stadijum da ni rođenog sina nije poznavao, pa ga je pitao čiji je. Takođe mu je i tast oboleo od demencije pa je svoju ćerku pitao za svoju suprugu: "Čija je ovo babetina"? Kad mu je rekla da mu je to supruga odgovorio je:" Kakva moja supruga, moja supruga je mlada i lepa". I njegov otac i tast na kraju su završili u staračkom domu i oba su preminula. Koliko sam čuo, životni vek obolelog od demencije je najviše sedam godina od nastanka obolenja, a kad je Bajden oboleo ne znam. Znam samo da je bio jedan od najvećih srbomrzaca. Evo njegovih izjava o Srbima: - Srbi su bukvalno degenerici, ubice beba, kasapini i silovatelji - rekao je 1998. godine za Si-En-En. Iste godine je izrekao i čuvenu rečenicu: "Ja sam tražio da bombardujemo Beograd". - Sve Srbe treba zatvoriti u koncentracione logore po uzoru na nacističke - jedna je od najodvratniji izjava zlikovca Bajdena, koju je izgovorio 1999. godine. "Treba da odemo u Beograd i da okupiramo tu zemlju u japansko-nemačkom stilu", izjavio je 1999. godine za MSNBC. - Nemamo posla sa varvarskim ratom, već sa glasnom i vulgarnom srpskom ekpanzijom i agresijom - jedna je od Bajdenoh prvih kletvi protiv Srbije, koju je izgovorio 1993. godine za NPR. I takvog prijatelja Srba je hlebom i solju dočekao vrli nam predsednik u Beogradu. Prošao je pored srpske zastave a da je nije ni pogledao, dok je albansku u Prištini ljubio. Prošetao ga je i Skadarlijom, gde mu je poklonio tradicionalne srpske opanke na kljunčiće.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *