ЕВО КАКО БИ ИЗГЛЕДАЛО КАД БИ СРБИЈА КУПИЛА С-400: Ово су зоне откривања и уништења циљева!

ЕВО КАКО БИ ИЗГЛЕДАЛО КАД БИ СРБИЈА КУПИЛА С-400: Ово су зоне откривања и уништења циљева!

7 новембра 2019

Ако би хипотетички замислили да у некој идеалној ситуацији добијемо два дивизиона С-400 и један од њих распоредимо у Шумадији или у околини Ниша онда хипотетички гледано, ако при томе изузмемо и конфигурацију терена осматрачки радар може пратити циљеве удаљене до 600 киломентара, што обухвата скоро целу Хрватску, Словенију и део Италије, а зона уништења летелица које би покушале да нападну циљеве у Србији почиње од Ријеке и Загреба.

У складу са основним карактериситикама видимо да је С-400 у стању да потпуно заштити Србију и друге земље од било ког спољног непријатеља. С-400 „тријумф“ поседује јединствене борбене могућности и готово је неуништив. Посебно је опасан када представља део комплексног система противваздушне одбране.Користи пројектиле земља-ваздух и може да обори све врсте летећих објеката – од авиона до балистичких и крстарећих пројектила. Систем истовремено прати више десетина циљева које обара на висини до 30 километара. Цео систем смештен је на мобилна војна возила.

Развој С-400

Повећање домета крстарећих ракета, увођењем у употребу авиона са стелт карактеристикама учинили су да нека средства ПВО старије генерације, која су произведена у Русији буду застарела. Орјентисање армије према будућем високотехнолошком сукобу, утицао је да конструкторски биро Алмаз још средином осмадесетих почен рад на новом систему ПВО С-400. Према том плану предвиђено је било да зона уништења буде подигнута на читавих 400 км, што је двоструко више у односу на тадашње системе у употреби. Посебно је био тежак задатак уништењр бојеве главе балистичке ракете, која се креће брзином вишом од 4800 м/с.

Развој система С-400 је убрзан, а технолошки ризици су умањени јер су сачувани многи елементи система С-300 П: радари, лансирни уређаји којима су придодата средства за откривање и означавање циљева. Пројектована је потпуно нова генерација ракета предвиђених за дејства на различитим удаљеностима, које могу да маневришу чак под оптерећењем од 20 Г захваљујући уграђеним микромониторима. Извозна варијанта ракете може да уништи циљ на даљинама од чак 120 км, а ракета која се налази у наоружању ВВС Руске Федерације може да превали много већу удаљеност и активно радарско самонавођење у завршном делу лета.

Опис система:

Зенитније ракетнији комплекс ( ЗРК) С-400 Тријумф припада четвртој плус генерацији система ПВО, за разлику од његовог претходника система С-300. Габарити једног и другог система су исти тако да се систем С-300 може модификовати у систем С-400. То је систем који је у могућности да види све летелице» невидљиве» технологије на свим висинама, али је први ПВО систем, који може да по избору користити неколико типова пројектила.

Нова организација основне борбене јединице С-400 укључује повезивање осам лансирних возила за разлику од система С-300П чији је дивизион располагао са шест. На сваки лансер долази по 16 контејнера. Такав систем уз помоћ рачунарске опреме омогућава вођење више ракета на исити циљ и даје основу да један ракетни дивизион може уништити до трећине авиона у једном масовном налету на рејон одбране системом С-400.С-400 има побољшане радаре и софтвер,али и проширену палету ракета. Систем је високопокретљив, тако да се све његове компоненете налазе на теренским точкашким возилима.

Дивизион система С-400 се састоји од једног радара 96Л2, једног 30Н6Е2 и до 12 лансера 5П85СЕ, са по четири лансирне цеви, заједнички радар 64Н6Е2 и командно возило 54К6Н2. Радар 64Н6Е2 ( према НАТО Биг Бирд) прив пут коришћен је у верзији за систем С- 300 ПМУ1 и представља кључ успеха руских ракетних система земља-ваздух, при дејству по бојевим главама балистичких ракета. Радар за претраживање на нивоу дивизиона је 96Л6Е са електронским скенирањем и механичким покретањем у пуном кругу. Може се корстит директно са возила и са јарбола тачније са два типа јарбола-нижи 40В6М од 38,8 метара. Домет радара је 400 километара, а има могућност праћења до 100 циљева. Иако су му својства у основи слабија од 64Х6Е2 подизање на јарбол му даје боље одлике при захвату нисколетећих циљева.

За осветљавање циљева користи се радар 30Н6Е2 ( према НАТО Флап Лид) који је побољшана верзија оног који се користио на првим системима С-300П. Тај радар је унео револуцију у односу на раније совјетске уређаје. Овај радар се одликује изузетно узаним снопом који се веома тешко може детектовати системом за упозоравање авиона, осим ако сам авион није обасјан. Теже се омета, а и противрадарске ракете се теже наводе на његове сигнале. Побољшана верзија има могућност дејства по шест циљева, при чему може наводити на сваки циљ по две ракете.

Целим системом се управља из посебног возила по ознаком 54Е6Е2. Ово командно возило има могућност не само контроле система С-400 него и палету система С-300 ПМУ,ПМУ1,ПМУ2, али и С-200 ВЕ ( СА-5 Гаммон).Ракете система С-400

Систем С-400 поред ракета 5В55КД,5Б55Р, 48Н6Е и 48Н6Е2, С-400 може да користи још три нове врсте пројектила: 48Н6ДМ, 9М96Е и 9М96Е2. Ракета 48Н6ДМ има велики домет од 400 км.Намењена је за дејство по најважнијим и најзахтевнијим циљевима типа бојнх глава балистичких ракета извиђачких авиона и других летелица.

Друге две ракете: 9М96Е и 9М96Е2 јесу мање ракете, развијене по узору на маричке ракете из система Патриот ПАЦ3 и намењене за дејство по нисколетећим циљевима који маневришу, али и по интелигентој вођеној муницији, крстарећим ракетама и беспилотним летелицама. Ракета 9М96Е може да маневрише под оптерећењем од преко 20 г, захваљујући уграђеним микромоторима. Извозна варијанта може да погоди циљ удаљен до 120 км, а оригинална варијанта која је усвојена у употребу ВВС Руске Федерације може да превали већу удаљеност и активно радарско самонавођење у завршном делу лета.

(Alo)

KOMENTARI23 коментара

 1. persida says:

  Kad bi moja baba bila deda, bila bi opasna po zenske.

  • Косовац says:

   @ persida, …..Не каже се тако. Стара добра српска пословица гласи: -„Када би баба persida имала м.уда, била би деда“.

  • zaliv.net says:

   @Persida, al eto S400 je bio u Srbiji i mozda se vrati. Bez starca nema udarca, moja Persida

 2. Evans says:

  Svaki raketni sistem na teritoriji Srbije u slucaju rata bi bio unisten u roku od dva sata. Nema odbrane od masovnog raketnog napada.

  • Slobodanka says:

   Bolestan si skroz naskroz, tebi nema spasa. A pokvaren si i to do balčaka. Ti ostavljaš ovu našu slabu vojsku da brani naše nebo i zemlju s bilo čim, poslao bi najpre naše vojnike u pogibiju, a zatim i civile, a ne bi kupio kvalitetniji odbrambeni sistem. Najpre izračunaj koliko agresorskih raketa i aviona bi mogli da presretnemo ili oborimo sa S-400. Sama vest o posedovanju takvog sistema odvraća od napada. Do sada još niko nije uništio S-400. Ma koliko da je neprijatelj bolje naoružan, vojska je dužna da krene u odbranu. To je njena dužnost po našem ustavu i pratećim zakonima. Znači ti našu vojsku svesno i zlonamerno ostavljaš nenaoružane i za odstrel, a celu zemlju za ko zna kakva stradanja i razaranja. Marš idiote.

   • Evans says:

    srpska vojska NIKAD u istoriji nije bila u stanju da zastiti narod i drzavu, ni 1914. ni 1941. ni 1991. ni 1999. Ni tad pa nece ni sad.

    • kaučuk says:

     Jaka vojska štiti zemlju najviše kad se ne ratuje, ali ti si GLUP da to razumeš...

    • Slobodanka says:

     Ali zato jeste mogla u prvom i drugom balkanskom ratu. Naveo si početke dva svetska rata koje su pokrenule velike sile te ne čudi što nije mogla adekvatno da odreaguje odmah ni prvih godina rata, ali do kraja rata je MORALA DA ODREAGUJE I TO UZ KOJU CENU. Na početku godine 1999 da smo imali S-300 ne bi se desio taj napad NATO-a.

    • test01 says:

     Zaista? Pa kako to da je Srbija opstala kroz sve te ratove i to na strani pobednika? To sto Srbija nije iskoristila te momente i sto se stvarali nekakve zajednice sa Hrvatima i Slovenima umesto da ojacaju Srbiju je druga stvar... sve uz pomoc pokvarenih britanaca koji su nam uvalili i komunizam na kraju kao i Rusiji. STo se tice tvog raketnog napada zasto ne napadnu Severnu Koreju kada je sve tako jednostavno, nego mu idu pred noge? Raketas ih razvaljuje |||

     • Beli Orao says:

      Нажалост опстала јесте али и увијек смањивала од Пелепонеза до Галатија ( данас граница Румуније и Молдавије ) па до Трста па све на доле !!! А колика је данас ??? Останимо објективни и опрезни а успут правимо пуно деце и не трчимо за проклетсвом овог света НОВЦЕМ , па можда и опстанемо барем на овој тепсији коју имамо данас!!!

  • Слободанка says:

   Najtraženija informacija po Beogradu a neposredno pre napada NATO-a bila je da li posedujemo S-300. Da smo ga tada imali oni bi odustali od napada. Stvar je u tome da dobro odradjen udarac zaboleće i džina. To je tako obična lekcija, ali istinita > Bez obzira koliki je, oh, ali i džin se itekako boji za sebe da može biti povredjen i da će ga to jako zaboleti. ...Dok god mi stojimo ovako golišavi, oni mogu da smišljaju novi napad, a i da ga otpočnu. Od 8 država suseda njih 7 je u NATO-u. Ranije dok su bili u Varšavskom paktu isto smo strepeli na madjarskoj i bugarskoj granici. Sutra da ne bude vojnog saveza NATO, oni bi opet brzom brzinom pretrčali u neki drugi vojni savez i to ko zna u kakav! NATO jeste vojna sila, ali nije samo NATO opasnost, nego treba veoma ozbiljno primetiti kroz stariju i noviju istoriju mnogo puta potvrdjenu sklonost država oko nas da veoma lako i veoma brzo menjaju vojne saveze; stalno se ponavlja kao pravilo da oni pri takvoj udaji-preudaji nastoje da dobiju neke teritorije na našu štetu. Možda već sada maštaju i planiraju, i to bez obzira što su članice NATO-a > ako se slučajno raspadne ta vojna alijansa a o tome se povremeno šuška, gde će se oni brže bolje ponovo vojno udružiti i šta će još preoteti pri njihovoj novoj preduji. Najsigurnije za nas je da sebe obezbedimo sa adekvatnom odbranom, a onda ćudjive-prevrtljive komšije neka idu u koji god vojni savez hoće. Neka pretrčavaju do besvesti. Ne moramo preterano da brinemo gde su i zašto su tamo, pod uslovom da mi imamo svoju adekvatnu odbranu.

  • Слободанка says:

   Ne samo na madjarskoj i bugarskoj granici. Naš megaloman i ludak, navodni sin svih naših naroda i narodnosti, koliko dugo je imao pretenzije prema Italiji i koliko je samo naših srpskih glava za to palo? Tada malo je nedostajalo da Brozo izazove sukob izmedju NATO-a i SSSR-a. Za čije babe zdravlje? Zatim prema Austriji je uporno terao njegovu šemu o ugroženim koruškim Slovencima, što se najčešće tumačilo kao njegov apetit ka zauzimanju austrijskih teritorija. Zatim podržavao je grčke partizane ali baš u nevreme, tako da se ta njegova ludorija završila potpunim porazom grčkih partizana ali i stradanjem grčkih civila.

   • persida says:

    Isto tako manipulisu Putin i Vucic, ali ti si zaljubljena u jednog od njih i od tada si izgubila mozak.

 3. Velika Metla says:

  Кад би у пустињи успевао кукуруз,и на Гренланду банане,било би добро.

 4. Слободанка says:

  Trebaju nam minimum 2 sistema S-400.

  • Kolubara 2 says:

   Sve nam treba sestro slatka!

  • persida says:

   Dok nas Putin maze, a Vucic nas laze, S 400 nista ne pomaze.

 5. Milos says:

  To sa Vucicem i njegovim atlantistima nece biti moguce.Vidite kako plase javnost laznim sankcijama.To je zato sto hoce sebe da predstave patriotama i rusofilima.

  • Slobodanka says:

   Ne komanduje mali Vučić Rusiji, a Rusija je ovim pokazala da ako zatreba za tri sata je ovde, a i da Srbija ima uvežban kadar za S-400. ... Jednom će biti i moguće i veoma potrebno. Da zamislimo da u Evropi nema NATO-a, veoma ozbiljno pitanje je gde će onda krenuti raznovrsna balkanska, a i raznovrna evropska boranija. Hoće li Eu-ropa neko vreme biti nestabilnija? Nama S-400 treba i trebaće ne samo zbog NATO-a koji sad vedri i oblači, nego i ubuduće. gLEDAJUĆI UNAZAD DVA VEKA - Veliki ratovi su pokretani iz Evrope. KO GOD DA IH JE POKRENUO EVROPA JE UVEK BILA DOVOLJNO BUDALASTA DA U NJIMA ZAIGRA. To je problem!

   • Milos says:

    Treba nama S 400,idealno dva diiviziona ali tesko da je nabavka moguca dok imamo Vucica na vlasti.Jel' konacno resen status ruskog centra u Nisu?Nije.Srbija cak izvodi vezbe sa NATO i to mnogo vise nego sa Rusijom. Nasa vlast je kolaborator sa neprijateljem.Ne bih im poverio ni dve nacrtane ovce da cuvaju a ne narod i njegovu drzavu.Ne moze im se verovati.Jednostavno ne moze.

    • Predrag says:

     Kad bi mi imali pametne ljude mi bi imali svoj pvo sistem. Za rat su prvo potrebni ljudi strategija posvećenos obrazovanost moral a šta mi imamo vulina,brnabićku,đurića,malog itd. Dati u takve ruke sablju je beskorisno gato i nemamo ništa da imamo prave ljude već bi nam rusi pomogli. Ovako su nemci potpuno u pravu mi smo jedna stoka prostačka koju treba pobiti i istrebiti.

  • Miraš says:

   Sistem se nije promenio, ista strana govna daju dozvolu za sedanje na mesto vladara Srbije. I ovi što sad protestuju uglavnom su atlantisti i sorošoidi. Jednom rečju: sjaši Kurta da uzjaši Murta. Uvek treba najpre da sagledamo šta dobija odmetničko Kosovo, Albanija i Amerika ako bi mi naglo menjali vlast. A pobrojanima uvek odgovara promena makar i mala: što jača Priština i što slabiji Beograd.

 6. Vladimir Monomah says:

  Srbska vojska je u stanju da porazi i najjačeg neprijatelja tu našu nezgodnu(po dušmane) vrlinu zločinci sa zapada poznaju vrlodobro, cena pobede je drugi par opanaka pa ćemo o tome drugi put.Za sve na forumu evo da spomenem, lijepo je imati i Pancir i S400 međutim sigurnost mir i prosperitet Srbije moguć je i bez ovih oruđa. Ulaskom u ODKB Srbija bi stala pod ruski nuklearni kišobran a okolnom bašibozuku bi se apetit prema tuđem smanjio drasticno,isto važi i za zapadne ratne zločince koji još nisu zavrsli svoj osvajacki pohod na Balkanu. Sve sto nam treba je covjek na celu Srbije sa dovoljno razboritosti da povuce ovaj potez! Ovo bi trebali uraditi na vrijeme prije pocetka bilo kakvog sukoba time bi se i rizik izbijanja smanjio.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u