ЕВО КАКО БИ ИЗГЛЕДАЛО КАД БИ СРБИЈА КУПИЛА С-400: Ово су зоне откривања и уништења циљева!

EVO KAKO BI IZGLEDALO KAD BI SRBIJA KUPILA S-400: Ovo su zone otkrivanja i uništenja ciljeva!

7 novembra 2019

Ako bi hipotetički zamislili da u nekoj idealnoj situaciji dobijemo dva diviziona S-400 i jedan od njih rasporedimo u Šumadiji ili u okolini Niša onda hipotetički gledano, ako pri tome izuzmemo i konfiguraciju terena osmatrački radar može pratiti ciljeve udaljene do 600 kilomentara, što obuhvata skoro celu Hrvatsku, Sloveniju i deo Italije, a zona uništenja letelica koje bi pokušale da napadnu ciljeve u Srbiji počinje od Rijeke i Zagreba.

U skladu sa osnovnim karakterisitikama vidimo da je S-400 u stanju da potpuno zaštiti Srbiju i druge zemlje od bilo kog spoljnog neprijatelja. S-400 „trijumf“ poseduje jedinstvene borbene mogućnosti i gotovo je neuništiv. Posebno je opasan kada predstavlja deo kompleksnog sistema protivvazdušne odbrane.Koristi projektile zemlja-vazduh i može da obori sve vrste letećih objekata – od aviona do balističkih i krstarećih projektila. Sistem istovremeno prati više desetina ciljeva koje obara na visini do 30 kilometara. Ceo sistem smešten je na mobilna vojna vozila.

Razvoj S-400

Povećanje dometa krstarećih raketa, uvođenjem u upotrebu aviona sa stelt karakteristikama učinili su da neka sredstva PVO starije generacije, koja su proizvedena u Rusiji budu zastarela. Orjentisanje armije prema budućem visokotehnološkom sukobu, uticao je da konstruktorski biro Almaz još sredinom osmadesetih počen rad na novom sistemu PVO S-400. Prema tom planu predviđeno je bilo da zona uništenja bude podignuta na čitavih 400 km, što je dvostruko više u odnosu na tadašnje sisteme u upotrebi. Posebno je bio težak zadatak uništenjr bojeve glave balističke rakete, koja se kreće brzinom višom od 4800 m/s.

Razvoj sistema S-400 je ubrzan, a tehnološki rizici su umanjeni jer su sačuvani mnogi elementi sistema S-300 P: radari, lansirni uređaji kojima su pridodata sredstva za otkrivanje i označavanje ciljeva. Projektovana je potpuno nova generacija raketa predviđenih za dejstva na različitim udaljenostima, koje mogu da manevrišu čak pod opterećenjem od 20 G zahvaljujući ugrađenim mikromonitorima. Izvozna varijanta rakete može da uništi cilj na daljinama od čak 120 km, a raketa koja se nalazi u naoružanju VVS Ruske Federacije može da prevali mnogo veću udaljenost i aktivno radarsko samonavođenje u završnom delu leta.

Opis sistema:

Zenitnije raketniji kompleks ( ZRK) S-400 Trijumf pripada četvrtoj plus generaciji sistema PVO, za razliku od njegovog prethodnika sistema S-300. Gabariti jednog i drugog sistema su isti tako da se sistem S-300 može modifikovati u sistem S-400. To je sistem koji je u mogućnosti da vidi sve letelice» nevidljive» tehnologije na svim visinama, ali je prvi PVO sistem, koji može da po izboru koristiti nekoliko tipova projektila.

Nova organizacija osnovne borbene jedinice S-400 uključuje povezivanje osam lansirnih vozila za razliku od sistema S-300P čiji je divizion raspolagao sa šest. Na svaki lanser dolazi po 16 kontejnera. Takav sistem uz pomoć računarske opreme omogućava vođenje više raketa na isiti cilj i daje osnovu da jedan raketni divizion može uništiti do trećine aviona u jednom masovnom naletu na rejon odbrane sistemom S-400.S-400 ima poboljšane radare i softver,ali i proširenu paletu raketa. Sistem je visokopokretljiv, tako da se sve njegove komponenete nalaze na terenskim točkaškim vozilima.

Divizion sistema S-400 se sastoji od jednog radara 96L2, jednog 30N6E2 i do 12 lansera 5P85SE, sa po četiri lansirne cevi, zajednički radar 64N6E2 i komandno vozilo 54K6N2. Radar 64N6E2 ( prema NATO Big Bird) priv put korišćen je u verziji za sistem S- 300 PMU1 i predstavlja ključ uspeha ruskih raketnih sistema zemlja-vazduh, pri dejstvu po bojevim glavama balističkih raketa. Radar za pretraživanje na nivou diviziona je 96L6E sa elektronskim skeniranjem i mehaničkim pokretanjem u punom krugu. Može se korstit direktno sa vozila i sa jarbola tačnije sa dva tipa jarbola-niži 40V6M od 38,8 metara. Domet radara je 400 kilometara, a ima mogućnost praćenja do 100 ciljeva. Iako su mu svojstva u osnovi slabija od 64H6E2 podizanje na jarbol mu daje bolje odlike pri zahvatu niskoletećih ciljeva.

Za osvetljavanje ciljeva koristi se radar 30N6E2 ( prema NATO Flap Lid) koji je poboljšana verzija onog koji se koristio na prvim sistemima S-300P. Taj radar je uneo revoluciju u odnosu na ranije sovjetske uređaje. Ovaj radar se odlikuje izuzetno uzanim snopom koji se veoma teško može detektovati sistemom za upozoravanje aviona, osim ako sam avion nije obasjan. Teže se ometa, a i protivradarske rakete se teže navode na njegove signale. Poboljšana verzija ima mogućnost dejstva po šest ciljeva, pri čemu može navoditi na svaki cilj po dve rakete.

Celim sistemom se upravlja iz posebnog vozila po oznakom 54E6E2. Ovo komandno vozilo ima mogućnost ne samo kontrole sistema S-400 nego i paletu sistema S-300 PMU,PMU1,PMU2, ali i S-200 VE ( SA-5 Gammon).Rakete sistema S-400

Sistem S-400 pored raketa 5V55KD,5B55R, 48N6E i 48N6E2, S-400 može da koristi još tri nove vrste projektila: 48N6DM, 9M96E i 9M96E2. Raketa 48N6DM ima veliki domet od 400 km.Namenjena je za dejstvo po najvažnijim i najzahtevnijim ciljevima tipa bojnh glava balističkih raketa izviđačkih aviona i drugih letelica.

Druge dve rakete: 9M96E i 9M96E2 jesu manje rakete, razvijene po uzoru na maričke rakete iz sistema Patriot PAC3 i namenjene za dejstvo po niskoletećim ciljevima koji manevrišu, ali i po inteligentoj vođenoj municiji, krstarećim raketama i bespilotnim letelicama. Raketa 9M96E može da manevriše pod opterećenjem od preko 20 g, zahvaljujući ugrađenim mikromotorima. Izvozna varijanta može da pogodi cilj udaljen do 120 km, a originalna varijanta koja je usvojena u upotrebu VVS Ruske Federacije može da prevali veću udaljenost i aktivno radarsko samonavođenje u završnom delu leta.

(Alo)

KOMENTARI23 komentara

 1. persida says:

  Kad bi moja baba bila deda, bila bi opasna po zenske.

  • Kosovac says:

   @ persida, …..Ne kaže se tako. Stara dobra srpska poslovica glasi: -„Kada bi baba persida imala m.uda, bila bi deda“.

  • zaliv.net says:

   @Persida, al eto S400 je bio u Srbiji i mozda se vrati. Bez starca nema udarca, moja Persida

 2. Evans says:

  Svaki raketni sistem na teritoriji Srbije u slucaju rata bi bio unisten u roku od dva sata. Nema odbrane od masovnog raketnog napada.

  • Slobodanka says:

   Bolestan si skroz naskroz, tebi nema spasa. A pokvaren si i to do balčaka. Ti ostavljaš ovu našu slabu vojsku da brani naše nebo i zemlju s bilo čim, poslao bi najpre naše vojnike u pogibiju, a zatim i civile, a ne bi kupio kvalitetniji odbrambeni sistem. Najpre izračunaj koliko agresorskih raketa i aviona bi mogli da presretnemo ili oborimo sa S-400. Sama vest o posedovanju takvog sistema odvraća od napada. Do sada još niko nije uništio S-400. Ma koliko da je neprijatelj bolje naoružan, vojska je dužna da krene u odbranu. To je njena dužnost po našem ustavu i pratećim zakonima. Znači ti našu vojsku svesno i zlonamerno ostavljaš nenaoružane i za odstrel, a celu zemlju za ko zna kakva stradanja i razaranja. Marš idiote.

   • Evans says:

    srpska vojska NIKAD u istoriji nije bila u stanju da zastiti narod i drzavu, ni 1914. ni 1941. ni 1991. ni 1999. Ni tad pa nece ni sad.

    • kaučuk says:

     Jaka vojska štiti zemlju najviše kad se ne ratuje, ali ti si GLUP da to razumeš...

    • Slobodanka says:

     Ali zato jeste mogla u prvom i drugom balkanskom ratu. Naveo si početke dva svetska rata koje su pokrenule velike sile te ne čudi što nije mogla adekvatno da odreaguje odmah ni prvih godina rata, ali do kraja rata je MORALA DA ODREAGUJE I TO UZ KOJU CENU. Na početku godine 1999 da smo imali S-300 ne bi se desio taj napad NATO-a.

    • test01 says:

     Zaista? Pa kako to da je Srbija opstala kroz sve te ratove i to na strani pobednika? To sto Srbija nije iskoristila te momente i sto se stvarali nekakve zajednice sa Hrvatima i Slovenima umesto da ojacaju Srbiju je druga stvar... sve uz pomoc pokvarenih britanaca koji su nam uvalili i komunizam na kraju kao i Rusiji. STo se tice tvog raketnog napada zasto ne napadnu Severnu Koreju kada je sve tako jednostavno, nego mu idu pred noge? Raketas ih razvaljuje |||

     • Beli Orao says:

      Nažalost opstala jeste ali i uvijek smanjivala od Peleponeza do Galatija ( danas granica Rumunije i Moldavije ) pa do Trsta pa sve na dole !!! A kolika je danas ??? Ostanimo objektivni i oprezni a usput pravimo puno dece i ne trčimo za prokletsvom ovog sveta NOVCEM , pa možda i opstanemo barem na ovoj tepsiji koju imamo danas!!!

  • Slobodanka says:

   Najtraženija informacija po Beogradu a neposredno pre napada NATO-a bila je da li posedujemo S-300. Da smo ga tada imali oni bi odustali od napada. Stvar je u tome da dobro odradjen udarac zaboleće i džina. To je tako obična lekcija, ali istinita > Bez obzira koliki je, oh, ali i džin se itekako boji za sebe da može biti povredjen i da će ga to jako zaboleti. ...Dok god mi stojimo ovako golišavi, oni mogu da smišljaju novi napad, a i da ga otpočnu. Od 8 država suseda njih 7 je u NATO-u. Ranije dok su bili u Varšavskom paktu isto smo strepeli na madjarskoj i bugarskoj granici. Sutra da ne bude vojnog saveza NATO, oni bi opet brzom brzinom pretrčali u neki drugi vojni savez i to ko zna u kakav! NATO jeste vojna sila, ali nije samo NATO opasnost, nego treba veoma ozbiljno primetiti kroz stariju i noviju istoriju mnogo puta potvrdjenu sklonost država oko nas da veoma lako i veoma brzo menjaju vojne saveze; stalno se ponavlja kao pravilo da oni pri takvoj udaji-preudaji nastoje da dobiju neke teritorije na našu štetu. Možda već sada maštaju i planiraju, i to bez obzira što su članice NATO-a > ako se slučajno raspadne ta vojna alijansa a o tome se povremeno šuška, gde će se oni brže bolje ponovo vojno udružiti i šta će još preoteti pri njihovoj novoj preduji. Najsigurnije za nas je da sebe obezbedimo sa adekvatnom odbranom, a onda ćudjive-prevrtljive komšije neka idu u koji god vojni savez hoće. Neka pretrčavaju do besvesti. Ne moramo preterano da brinemo gde su i zašto su tamo, pod uslovom da mi imamo svoju adekvatnu odbranu.

  • Slobodanka says:

   Ne samo na madjarskoj i bugarskoj granici. Naš megaloman i ludak, navodni sin svih naših naroda i narodnosti, koliko dugo je imao pretenzije prema Italiji i koliko je samo naših srpskih glava za to palo? Tada malo je nedostajalo da Brozo izazove sukob izmedju NATO-a i SSSR-a. Za čije babe zdravlje? Zatim prema Austriji je uporno terao njegovu šemu o ugroženim koruškim Slovencima, što se najčešće tumačilo kao njegov apetit ka zauzimanju austrijskih teritorija. Zatim podržavao je grčke partizane ali baš u nevreme, tako da se ta njegova ludorija završila potpunim porazom grčkih partizana ali i stradanjem grčkih civila.

   • persida says:

    Isto tako manipulisu Putin i Vucic, ali ti si zaljubljena u jednog od njih i od tada si izgubila mozak.

 3. Velika Metla says:

  Kad bi u pustinji uspevao kukuruz,i na Grenlandu banane,bilo bi dobro.

 4. Slobodanka says:

  Trebaju nam minimum 2 sistema S-400.

  • Kolubara 2 says:

   Sve nam treba sestro slatka!

  • persida says:

   Dok nas Putin maze, a Vucic nas laze, S 400 nista ne pomaze.

 5. Milos says:

  To sa Vucicem i njegovim atlantistima nece biti moguce.Vidite kako plase javnost laznim sankcijama.To je zato sto hoce sebe da predstave patriotama i rusofilima.

  • Slobodanka says:

   Ne komanduje mali Vučić Rusiji, a Rusija je ovim pokazala da ako zatreba za tri sata je ovde, a i da Srbija ima uvežban kadar za S-400. ... Jednom će biti i moguće i veoma potrebno. Da zamislimo da u Evropi nema NATO-a, veoma ozbiljno pitanje je gde će onda krenuti raznovrsna balkanska, a i raznovrna evropska boranija. Hoće li Eu-ropa neko vreme biti nestabilnija? Nama S-400 treba i trebaće ne samo zbog NATO-a koji sad vedri i oblači, nego i ubuduće. gLEDAJUĆI UNAZAD DVA VEKA - Veliki ratovi su pokretani iz Evrope. KO GOD DA IH JE POKRENUO EVROPA JE UVEK BILA DOVOLJNO BUDALASTA DA U NJIMA ZAIGRA. To je problem!

   • Milos says:

    Treba nama S 400,idealno dva diiviziona ali tesko da je nabavka moguca dok imamo Vucica na vlasti.Jel' konacno resen status ruskog centra u Nisu?Nije.Srbija cak izvodi vezbe sa NATO i to mnogo vise nego sa Rusijom. Nasa vlast je kolaborator sa neprijateljem.Ne bih im poverio ni dve nacrtane ovce da cuvaju a ne narod i njegovu drzavu.Ne moze im se verovati.Jednostavno ne moze.

    • Predrag says:

     Kad bi mi imali pametne ljude mi bi imali svoj pvo sistem. Za rat su prvo potrebni ljudi strategija posvećenos obrazovanost moral a šta mi imamo vulina,brnabićku,đurića,malog itd. Dati u takve ruke sablju je beskorisno gato i nemamo ništa da imamo prave ljude već bi nam rusi pomogli. Ovako su nemci potpuno u pravu mi smo jedna stoka prostačka koju treba pobiti i istrebiti.

  • Miraš says:

   Sistem se nije promenio, ista strana govna daju dozvolu za sedanje na mesto vladara Srbije. I ovi što sad protestuju uglavnom su atlantisti i sorošoidi. Jednom rečju: sjaši Kurta da uzjaši Murta. Uvek treba najpre da sagledamo šta dobija odmetničko Kosovo, Albanija i Amerika ako bi mi naglo menjali vlast. A pobrojanima uvek odgovara promena makar i mala: što jača Priština i što slabiji Beograd.

 6. Vladimir Monomah says:

  Srbska vojska je u stanju da porazi i najjačeg neprijatelja tu našu nezgodnu(po dušmane) vrlinu zločinci sa zapada poznaju vrlodobro, cena pobede je drugi par opanaka pa ćemo o tome drugi put.Za sve na forumu evo da spomenem, lijepo je imati i Pancir i S400 međutim sigurnost mir i prosperitet Srbije moguć je i bez ovih oruđa. Ulaskom u ODKB Srbija bi stala pod ruski nuklearni kišobran a okolnom bašibozuku bi se apetit prema tuđem smanjio drasticno,isto važi i za zapadne ratne zločince koji još nisu zavrsli svoj osvajacki pohod na Balkanu. Sve sto nam treba je covjek na celu Srbije sa dovoljno razboritosti da povuce ovaj potez! Ovo bi trebali uraditi na vrijeme prije pocetka bilo kakvog sukoba time bi se i rizik izbijanja smanjio.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *