ЕВО КАКО БИ МОГАО ИЗБИТИ СУКОБ РУСИЈЕ И НАТО-а

ЕВО КАКО БИ МОГАО ИЗБИТИ СУКОБ РУСИЈЕ И НАТО-а

8 децембра 2020

Амерички часопис „Нешенал интерест“ пише да би оружани сукоб између Русије и НАТО-а могле изазвати ванредне ситуације и неспоразуми између војски.

Часопис наводи да су сада за обе стране актуелна питања јачања канала везе и стабилизације у области безбедности, јер заправо, ни Алијанса ни Русија не желе да случајно изазову рат.

Аутори чланка указали су на постојање експертске групе која је у протекла четири месеца прилично радила на спречавању могућег сукоба.

Kако се наводи, представници Русије, НАТО-а и ЕУ разматрају практичне мере које би помогле позитиван развој „сложених и турбулентних“ односа. Стручњаци су се, између осталог, фокусирали на потребу јачања контаката између политичара и војске, развијања правила за сарадњу на отвореном мору и ваздушном простору, као и јачање поверења за безбедну сарадњу у Балтичком региону.

Осим тога, стручњаци тврде да се ризици повезани са сукобом могу да се ублаже повећањем транспарентности у областима као што је, на пример, развој нових врста оружја и организација војних вежби.

Такође се наводи да сада само случајност може довести до конфронтације, а и Русија и НАТО су заинтересовани за спречавање таквих инцидената. Стручњаци су нагласили да је данас потпуно „ресетовање“ односа страна немогуће, али да се атмосфера дискусије постепено креће ка позитивној равни.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u