ЕВО КАКО БИ МОГАО ИЗБИТИ СУКОБ РУСИЈЕ И НАТО-а

EVO KAKO BI MOGAO IZBITI SUKOB RUSIJE I NATO-a

8 decembra 2020

Američki časopis „Nešenal interest“ piše da bi oružani sukob između Rusije i NATO-a mogle izazvati vanredne situacije i nesporazumi između vojski.

Časopis navodi da su sada za obe strane aktuelna pitanja jačanja kanala veze i stabilizacije u oblasti bezbednosti, jer zapravo, ni Alijansa ni Rusija ne žele da slučajno izazovu rat.

Autori članka ukazali su na postojanje ekspertske grupe koja je u protekla četiri meseca prilično radila na sprečavanju mogućeg sukoba.

Kako se navodi, predstavnici Rusije, NATO-a i EU razmatraju praktične mere koje bi pomogle pozitivan razvoj „složenih i turbulentnih“ odnosa. Stručnjaci su se, između ostalog, fokusirali na potrebu jačanja kontakata između političara i vojske, razvijanja pravila za saradnju na otvorenom moru i vazdušnom prostoru, kao i jačanje poverenja za bezbednu saradnju u Baltičkom regionu.

Osim toga, stručnjaci tvrde da se rizici povezani sa sukobom mogu da se ublaže povećanjem transparentnosti u oblastima kao što je, na primer, razvoj novih vrsta oružja i organizacija vojnih vežbi.

Takođe se navodi da sada samo slučajnost može dovesti do konfrontacije, a i Rusija i NATO su zainteresovani za sprečavanje takvih incidenata. Stručnjaci su naglasili da je danas potpuno „resetovanje“ odnosa strana nemoguće, ali da se atmosfera diskusije postepeno kreće ka pozitivnoj ravni.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *