ЕВО КАКО БУГАРИ ЖИВЕ У ЕУ!

EVO KAKO BUGARI ŽIVE U EU!

7 februara 2024

Bugari plaćaju najviše u Evropi za lečenje, a istovremeno neke medicinske usluge značajno zaostaju za onim što pacijenti dobijaju u drugim zemljama EU, ali troše najviše na cigarete i alkohol, navodi se u najnovijem „Godišnjem izveštaju o stanju građana” bugarskog Ministarstva zdravlja.

Istraživanje je pokazalo da u Bugarskoj pacijenti najviše plaćaju lekove i medicinska sredstva, ali da je u 2022. godini u proseku jedna osoba u domaćinstvu koristila 891 cigaretu godišnje, prenosi bugarski Dnevnik.„U 2022. godini prosečna potrošnja bugarskog domaćinstva na alkoholna pića i duvanske proizvode iznosi 669 BGN godišnje”, navodi se u izveštaju i dodaje da je Bugarska zabeležila značajan rast potrošnje alkoholnih pića u poslednjih nekoliko godina, s povećanjem od 4,9 litara u periodu od 2013. do 2022. godine, javlja Tanjug.

Navodi se da u mnogim delovima zemlje nedostaju obučeni lekari i medicinski specijalisti, a da pristup bolničkom lečenju dramatično varira u različitim područjima. Dodaje se i da je ukupna stopa smrtnosti u Bugarskoj najveća među zemljama Evropske unije, kao i da je na prvom mestu po povećanju prosečnog broja umrlih od Kovida 19.

Istraživanje je pokazalo i da Bugarska ima najveći broj bolnica po broju stanovnika u EU, ali da to ne znači pristupačnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu – u proseku ima 81,4 bolničkih kreveta na 10.000 stanovnika, skoro 60 odsto svih bolničkih kreveta u zemlji koncentrisano je u regionima Sofije, Plovdiva, Burgasa, Varne, Plevena, Stare Zagore i Pazardžika, a regioni sa najboljim obuhvatom lekara su i oni u kojima se nalaze medicinski univerziteti i bolnice: Pleven, Sofija, Plovdiv i Varna.

Lekari opšte prakse čine samo 13 odsto svih lekara u zemlji, odnosno u proseku šest na 10.000 ljudi, zaključeno je u izveštaju.

KOMENTARI13 komentara

 1. Ponosni građanin 2. reda says:

  Da al zato imaju najviše high tech kamera po ulicama, znači EU im je osigurala visoku tehnologiju kako je i obećano svima koji treba da uđu u EU, a i policioti su isto dobili vrhunske kamere u neograničenim količinama, skenere brzine, elektrošokere, suzavce i različita motorizovana sredstva za razbijanje antidemokratskih okupljanja naroda i protureferendumska sredstva te nove elektronske brojače za izbore i eventualne, eventualne, eventualne referendume 😁

 2. Velika Metla says:

  Srbe ne treba da zanima ni jotu jednu jedinu kako Bugari žive, a ni bilo ko drugi. Neka to oni sami među sobom reše. Srbi svojega se posla latite.

  • Ponosni građanin 2. reda says:

   Najveća fora je što Srbi misle da nemci bolje žive. Gledaju plate. Pritom ih još lažu sa bruto platama a neto su mnogo manje, 1.500-2.000 i to kako gde, Nemačka je različita po pitanju visina plata ko i svaka druga država. Sa 1.500-2.000 e si socijala u nemačkoj i tako i živi velika većina. Jedina pozitiva je što ima dovoljno posla da ko živi udvoje oboje mogu i da rade pa je onda ajd ok sa finac.strane i kolko-tolko se tamo još i poštuje ceo vikend. Ali da će i par nešto da stekne 40-to godišnjim radom na prosečnim platama to nema šanse, i oni su u kreditima jer plate nisu dovoljne za sve potrebno kupiti. Nemačka je kao skupi izlog sa svim i svačim i zbog 80 mil.stanovnika uvek ima njih 5% koji imaju da kupe sve iz izloga, dakle stan od pola mil.i Mercedes od 100.000 ali većina ima samo da renta stan i vozi polovni Merc na kredit i na kredit omogući jedno ili dva turistička putovanja. Nije neka velika razlika kao što bi EUroNATO promoteri hteli da predstave naglašavajući razliku između nemačke prosečne i minimalne bruto plate i srpske prosečne ili minimalne neto plate.

  • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

   Tako nekako. Otprilike isto koliko nas brine i "što Mađarska nema more". Ali bi se, iz bugarskog primera, neka pouka mogla i morala izvući. EU Bugarima ni na koji način, ni u kom segmentu, ni po jednom parametru onoga što čini „životni standard“ – nije pomogla. Naprotiv! Sve što su od školovanih i iole vrednijeg kadra imali (imali su, recimo, prilično dobru medicinu) razbežalo se po bogatijim zemljama EU. Od lekara, preko inženjera do kvalifikovane radne snage. Zato je dobro povremeno zaviriti u „komšijsko dvorište” i videti kako je od nekadašnjeg „zemlja ruža” ostalo uglavnom – trnje.

   • Kosovac says:

    @ Jedan tamo…. …..Lele bate, ala si pametan. Ti kao da si sa dvogled gledao šta se radi u susednu Bugarsku. Preporučujem ti da napišeš jednu ekspertizu o toj zemlji ruža, ali nemoj da je kvariš sa pećinskim crtežima.

    • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

     "Leeeblebija... semenke... kuće... okućnice... dedovina... deda..."

     • Kosovac says:

      Dobro je, momak. Sad trk po sendvič.

   • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

    Gluperda "kosovarska" ni ne zna ko su, šta su i čiji su "sendvičari". To su bolidi predsednika ti Šizoja. Obrazovani i pametni taman koliko i ti, 🐃kosovarsko. "Komentatori" taman ravni tebi. I obraz vam je isti - đon. Al' ti ni botovati ne bi mogao, čak i za to si previše tupav. Zato, pošto za tebe nema sendviča - kotaricu, fišeke u šake i na štajgu.

    • Kosovac says:

     Velika dilema, da li si ti Ćivutin, ili Komunjara srpska. Da ne bih pogrešio, moram da izmislim novu reč, a ona će da bidne da si ti „komunistički ćivutin“. U prevodu na srpski, ti si otprilike „evropsko govance“.

     • Jedan tamo, ne zanš ga ti... says:

      Džiber nepismeni i dalje muca. Kaže se čivutin al' k'o i svaki šipac ne može da utrefi "č". Smem da se kladim da degen još na tavanu, među porno kasetama, krije partijsku knjižicu.

      • Kosovac says:

       Dobro burazeru, šta se odmah vređaš što nisam potrefio kako se piše naziv tvoje nacije. Čivutin, Ćifutin, Ćivutin, Čifutin,…. važno je da si čovek. Ali ti si to zaboravio. Da si čovek.

 3. milorad5 says:

  da bre jbš bugare nisu se ovajdili od EU,a oni bre piju mnogo oduvek isto kao i mi čak i više...bugare oni smatraju ljudima nižeg reda u EU i tako bugari i prolaze tamo,ali ćute i trpe jer im vitla rat oko ušiju a turci ih mnogo milo gledaju...

 4. Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

  Kakav, bre, burazer?! Ti si kosovarski džipsi, ne možeš ti biti burazer nikome odavde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *