ЕВО КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ дијалог о Косову!

EVO KAKO ĆE IZGLEDATI dijalog o Kosovu!

25 septembra 2017

U oktobru bi, prema najavama Aleksandra Vučića, trebalo bi da počne unutrašnji dijalog o Kosovu, tokom kojeg bi političke partije, nevladine organizacije, SANU, Srpska pravoslavna crkva… trebalo da iznesu predloge za rešenja problema KiM. U kom smeru će dijalog ići, za šta se zalaže vladajuća koalicija, a za šta opozicione partije?

Nekoliko stranaka i visokih političkih funkcionera već su izneli svoje predloge kako problem Kosova treba da se rešava. Predsednik Aleksandar Vučić, koji je inicirao razgovore o južnoj pokrajini, na tu temu se neće konkretnije izjašnjavati, dok, kako je naveo, ne sasluša sve učesnike dijaloga.

Sudeći prema izjavama episkopa bačkog Irineja, stav SPC o KiM se nije promenio, dok SANU, zbog različitih mišljenja unutar Akademije, neće imati zajednički stav.

Šta će predložiti SNS, najveća stranka u Srbiji, a šta socijalisti? Sa čim će u dijalog ići opozicione stranke?

SNS: Imamo formulu za dijalog

Iako će razgovore o Kosovu i Metohiji predvoditi Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i SNS, logično je i da naprednjaci u dijalogu iznesu svoj stav.

Milenko Jovanov, potpredsednik te partije, navodi da oni čvrsto stoje uz Vučića i da se iz dana u dan potvrđuje da su razgovori o problemu Kosova potrebni.

– Držaćemo se formule koju je predsednik dao – da ne izgubimo ono što imamo, ali i da ne mislimo da će nam tek tako pasti u ruke ono što smo davno izgubili. To treba da bude okvir u kome ćemo tražiti rešenja, svesni svih okolnosti i sopstvenih snaga i mogućnosti – kaže Jovanov.

SPS: Razgraničenje ili…?

Očekuje se da druga najveća vladajuća stranka – SPS podrži predlog koji je izneo njen predsednik Ivica Dačić, koji je i prvi potpredsednik Vlade Srbije.

On je, vrlo hrabro, izneo ideju o razgraničenju između Srbije i Kosova, što je u prevodu predlog o podeli KiM. Dačić je naveo da Albanci ne žele da budu deo Srbije, da „nemamo ni snage ni potrebe da ratujemo, jer tamo više nemamo šta da dobijemo“.

– Tako Srbi nikada neće pristati da budu deo Kosova ili Albanije, niti će Severna Mitrovica ili Leposavić ikada priznati vlast Prištine. Godinama se zalažem za razgraničenje, ili kako god da se zove. Da vidimo šta je srpsko, šta je albansko. U dogovoru Srba i Albanaca to je jedno moguće trajno kompromisno rešenje, uz poseban status za naše crkve i manastire. I uz zajednicu srpskih opština na jugu Kosova – izneo je Dačić nedavno svoj predlog.

LDP: Srbiji ubrzano članstvo u EU i NATO, Kosovu prbližavanje EU

Za LDP pitanje Kosova ne može da bude rešeno kompromisom, već postepenim korigovanjem odnosa Srba i Albanaca. Kako su objavili u svojoj platformi, Srbiji treba garantovati brže članstvo u EU i NATO, a Kosovu ostvariv plan za približivanje EU. Takođe, partija Čedomir Jovanovića smatra da Srbija ne treba da zaustavlja Kosovo na putu ka članstvu u UN, Unesko i drugim međunarodnih i regionalnih organizacija.

„Ubrzavanje procesa prijema Srbije u članstvo EU, prijem u NATO i institucionalne garancije posebnog statusa srpske zajednice otvaraju prostor da Srbija odustane od političke blokade integracije Kosova u organizacije koje omogućuju bolji život svih njegovih građana“, naveo je LDP.

Ta partija smatra da među apsolutnim prioritetima Srbije u politici prema Kosovu moraju biti pružanje pomoći i obezbeđivanje međunarodnih garancija za ubrzanu demokratizaciju, podizanje nivoa zaštite ljudskih prava, ekonomski razvoj i posebno zaštićen položaj srpske zajednice na Kosovu.

LSV: Priznajmo da je Kosovo nezavisno od Srbije

Poznato je da su stavovi LSV Nenada Čanka generalno slični onima koje zastupa LDP. Ipak, Bojan Kostreš, potpredsednik te stranke, navodi da oni još na svojim organima nisu doneli predlog sa kojim će ući u razgovore.

Ipak, on kaže da će u dijalog ući polazeći od dve stvari:

– Prvo, neko treba naglas da kaže da je Kosovo nezavisno od Srbije. Da li je nezavisna država, drugo je pitanje, budući da nema stolicu u UN. Drugo, mi moramo da idemo u susret događajima oko evrointegracija, procesa u kojem se traži normalizacija odnosa sa Prištinom – ističe Kostreš za „Blic“.

On pita da li bi bilo ko u Srbiji voleo da 1,5 ili dva miliona Albanaca budu upisani u naš birački spisaka, da nam Albanac bude predsednik Skupštine Srbije, da službeni jezik bude albanski…, što bi se po njegovom mišljenju dogodilo, ukoliko bi Kosovo bilo deo Srbije.

– Naša vlada mora da prizna da na KiM nema nikakav uticaj, da tamo ne važe naši zakoni, naši državni organi, dokumenti… Nije važno da li je to dobro ili ne, ali tako je. Videćemo šta ćemo mi dogovoriti, da li će to biti predlog poput onog o dve Nemačke, davanje stolice u UN… O tome ćemo odlučiti na stranačkim organima – kaže Kostreš i dodaje da je važno da se infrastrukturno povežemo sa Kosovom, privredno sarađujemo, pošto su oni veliki konzumenti naših proizvoda.

DS: Vučić treba da izađe sa predlog o KiM

Najveće opozicione stranke, kako sada stvari stoje, neće prihvatiti poziv da učestvuju u razgovorima o Kosovu. Kako nam je rečeno u DS, Vučić konačno mora da izađe na čistac, da kaže ljudima šta je zapravo njegova politika, da predstavi platformu koju ima za Kosovo, a „ne da se kukavički sakriva iza zatvorenih vrata i kontrolisanih medija“.

– Dijalog kakav Vučić vodi može da uđe u anale i istoriju dijaloga, jer verujemo da dijalog bez sagovornika još uvek nije viđen. Melodramski razgovori sa njemu dragim voditeljima ili razgovori direktno sa kamerom ne obećavaju preterano da je sudbina dijaloga koji je pompezno najavio uopšte izvesna. Dijalog podrazumeva razgovor, a ne brutalne napade režima na novinare i političke protivnike – kažu u DS.

Slično stanovište imaju i u Pokretu slobodnih građana. Aida Ćorović, članica Predsedništva PSG, kaže za „Blic“ da bi se svaki član Pokreta rado odazvao pozivu, ali da „Aleksandar Vučić nema želju da čuje šta sagovornik govori, već samo želi da vređa, a to nije dijalog“.

– On treba da bude prvi u Srbiji koji će izneti predlog o Kosovu, a on to neće učiniti. Neće se voditi dijalog, već Vučićev monolog o dijalogu, a mi u toj šaradi nećemo da učestvujemo – kaže Ćorovićeva.

I episkop bački Irinej izjavo je da dijalog o Kosovu i Metohiji ne sme da bude „monolog vlasti“ jer bi se time ideja razgovora svela na poslušno klimanje glavom.

(Blic)

KOMENTARI5 komentara

 1. goran says:

  Vucic u dijalogu da prizna Kosovo, srpska crkva u dijalogu da prizna Stepinca. Mnogo je dijaloga. Dajte malo monologe.

 2. Mali Vuk says:

  Niko od ovih izdajnickih partija i vlast Srbije, nema pravo da donosi takvu odluku. Za donosenje te odluke jedino pravo ima Srbski narod. REFERENDUN !!!

 3. Pitagora says:

  Meni oni ulivaju poverenje.

 4. Ivan Grozni says:

  Ovaj "dijalog" ce biti monolog pomocu kojeg ce veliki gospodar probati da svu krivicu baci na SANU,SPC, i partije koje se upecaju na lepak o dijalogu.

 5. opet ja says:

  Dijalog će da se svede na - Teško je bilo doneti odluku, ali da bismo napredovali kao država i nacija ka našem svetlom putu ka EU, moramo da prihvatimo realnost i priznamo nezavisnu državu Kosovo. Ko misli drugačije trebalo je da ode na Kosovo i tamo živi ili se bori... Čuj dijalog!!?? Pa što ne raspišu referendum o promeni Ustava i priznanju Kosova...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *