ЕВО КАКО ЋЕ РУСИЈА РЕАГОВАТИ ако Америка нападне Дамаск!

EVO KAKO ĆE RUSIJA REAGOVATI ako Amerika napadne Damask!

21 marta 2018

U toku je završna operacija sirijske armije i njenih saveznika u cilju likvidacije islamističke enklave u Istočnoj Guti, koja je godinama terorisala glavni grad Damask. Međutim, zapadne sile, koje predvode SAD, ne mogu nikako da prihvate činjenicu da će za najviše 10-15 dana izgubiti strateški važnu tačku iz koje su planirale da preokrenu rat u Siriji.

Naime, koristeći veliki broj infiltriranih obaveštajno-izviđačkih i instruktorskih elemenata, specijalne službe SAD – ali i ostalih zemalja koje žele da vide Bašara el Asada i njegovu porodicu kako se prerezanih vratova valjaju po prašnjavim ulicama Damaska – iskoristile su težišne operacije sirijske armije na severu i istoku zemlje da dodatno osposobe teroriste u Istočnog Guti. Po njihovoj zamisli, ovako osposobljene snage bi, zajedno sa različitim islamističkim formacijama raspoređenim na potezu Kuneitra-Daraa, u pogodnom momentu izvršile svojevrstan blickrig na Damask, likvidirale sve što bi im se našlo na putu, zauzele sve glavne vladine institucije, i uz pomoć interneta i najmoćnijih medijskih kuća sa „Zapada“ transmitovali vest o svojoj velikoj pobedi.

IMPERIJA NE TRPI KOMPROMISE

Sirijska armija je u poslednjih desetak dana ostvarila veliki napredak u svojoj protivterorističkoj operaciji u Istočnoj Guti, pošto je veći deo ove enklave zauzet, a teroristi izmanevrisani i blokirani u tri svojevrsna „kotla“. Najveći je onaj u Dumi, a postoje osnovane pretpostavke da se u obruču sa teroristima nalaze i desetine stranih vojnih operativaca. U toku su završne pripreme i pregrupacija sirijske vojske da u narednim danima, ako ne i satima, otpočne sa operacijom likvidacije ovih sabijenih „džepova“ u cilju potpunog oslobađanja Damaska. Uspešnim završetkom ove operacije, „Zapad“ –na čelu sa SAD – bi doživeo još jedan strahovit poraz (uništenje obaveštajnog mega-projekta Islamska država, operacija turske vojske protiv Kurda u regionu Afrin itd.)koji bi praktično bio završni udarac u sirijskom ratu.

Zaista, desilo se mnogo toga u poslednje vreme što ruši umišljeni koncept o tzv. superiornosti američkog oružja, koje – u kombinaciji sa osvedočenom lukavošću i neverovatnom beskrupuloznošću zapadnih obaveštajnih službi i medijske sile – tvori i održava posthladnoratovski doktrinarni model „dominacije totalnog spektra“, u cilju globalne hegemonije i stvaranja američke hiper-imperije kakva nije zabeležena u istoriji ljudske civilizacije. Jednostavno, u takvom pogledu na svet, svaki poraz od „primitivnog i nedoraslog ostatka sveta“ (uključujući tu čak i kompromis) je za „superiornu imperiju“ apsolutno neprihvatljiv i kao takav nosi određeni rizik od interkontinentalne konfrontacije, nakon koje nema povratka.

Ruska vojska će svim raspoloživim sredstvima odgovoriti na eventualni američki napad na Damask, izjavio je načelnik Generalštaba ruske armije Valerij Gerasimov i dodao „ u slučaju ugrožavanja života naših vojnika mi smo spremi da uzvratimo, i to kako po raketama, tako i po svim platformama koje budu upotrebljene u tom napadu“. Po njegovim rečima, eventualni američki udar će biti usmeren na vladine objekte u Damasku, u kojima se, između ostalog, nalaze i pripadnici ruskih oružanih snaga.

Prema podacima koji dolaze sa terena, ubačeni agenti i lokalni ekstremisti pripremaju masovnu primenu bojnih otrova koja bi dovela do pogroma blokiranog civilnog stanovništva u Istočnoj Guti (veliki broj stanovnika je bukvalno kidnapovan i drže se kao taoci), a koji bi, uz paralelnu medijsku ofanzivu, bio svojevrsna inicijalna kapisla za američki vazduhoplovni napad. Dakle, već viđen recept, koji se veoma uspešno pokazao tokom rata u Iraku, a posebno na prostoru bivše Jugoslavije, kada su Amerikanci tražili veštačko opravdanje za vojno angažovanje u cilju ostvarivanja svojih geopolitičkih interesa.

Kako je objavila agencija Rojters, ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli upozorila je da će, ukoliko Savet bezbednosti UN ne uspe da deluje u Siriji, Vašington biti spreman da to učini ako bude morao. Kako je navela, Vašington će biti spreman da deluje kao što je to učinio prošle godine napadom na vazdušnu bazu sirijske vlade zbog smrtonosnog napada hemijskim oružjem. „To nije put koji preferiramo, ali to je put za koji smo pokazali da ćemo njime krenuti i spremni smo da krenemo ponovo“, rekla je Niki Hejli u Savetu bezbednosti UN.

„DOSTA SA AMERIČKOM BAHATOŠĆU“

O sve većoj frustraciji ruske ekspretske zajednice američkim ponašanjem svedoče i reči Mihaila Aleksandrova, ruskog eksperta iz Centra za vojno-političke studije Moskovskog državnog instituta, i Semena Bagdasarova, direktora Centra za proučavanja Bliskog Istoka i Centralne Azije. Oni su za internet portal Svpressa.ru prokomentarisali kako vide celu situaciju.

Izjava Gerasimova je prvo upozorenje o mogućoj upotrebi vojne sile protiv SAD nakon raspada SSSR-a, i to od strane najvišeg oficira koji se nalazi na komandnom mestu ruske armije. Da li smo na pragu otvorene konfrontacije sa Zapadom?

— Čvrsto sam ubeđen da je politika stalnih ustupaka, prepuna dvosmislenosti i nejasnoća, dovela do toga da Amerikanci postanu bezobrazni do krajnjih granica. Čak se i ova izjava od strane generala Gerasimova može tumačiti kao dvosmislena i nedovoljno jasna, sa dosta rezervi. Naime, ona se isključivo oslanja na zaštitu ruskog vojnog personala. Dakle, ukoliko naša vojska tamo bude ugrožena, mi ćemo tek tada odgovoriti. Ukoliko naši vojnici ne budu ugroženi, mi onda nećemo ništa učiniti.

Opet je vojska ostavila neki nedefinisani prostor, koji može poslužiti kao opravdanje zašto nismo odgovorili na još jedan američki napad. Ja sam uvek govorio, a govoriću i dalje, da kukavička politika ne vodi nikuda. Mi moramo jasno da kažemo da ćemo u slučaju američkog napada na Damask odgovoriti uzvratnim napadom. Ukoliko u tom napadu nastradaju ruski građani, onda moramo uzvratiti po pozicijama američke vojske koja se nalazi u Siriji. Ako oni udare po pozicijama sirijske vojske, mi onda treba da izvršimo simetričan udar po položajima tzv. Sirijske slobodne armije i kurdskih milicija koje se nalaze pod kontrolom Amerikanaca.

Oni (misli se na Amerikance; prim. aut.) moraju da dobiju kristalno čistu poruku da je njihova bahata i samoživa igra završena, i da ćemo na svaki njihov napad nemilosrdno da uzvratimo. Dakle, ukoliko krenu na Damask, onda moraju da znaju da ćemo praktično istog trenutka i mi da krenemo na nekog ko je njima drag.“

Da li ova izjava načelnika Generalštaba ruske armije može na neki način da odgovori Amerikance od njihove namere, ili će ih, naprotiv, motivisati da napadnu Damask?

— Činjenica je da se ne može precizno predvideti kako će Amerikanci reagovati na ovako nejasnu izjavu. Ako bismo je malo doterali, učinili jasnijom, onda sam gotovo 100 odsto ubeđen da Amerikanci ne bi rizikovati širi konflikt bombardovanjem Damaska. Sa ovakvom izjavom napad je puno izvesniji. Oni i dalje imaju punu slobodu manevra, u smislu obaveštavanja ruske komande da isprazne svoje vojno osoblje iz zgrada koje će se naći na meti njihovog napada itd…“

Pri tome, ukoliko smatramo da je Sirija naš saveznik, onda bismo trebali da reagujemo i ukoliko neko napadne na njen narod i vojsku?

— Apsolutno! Prisetite se Vijetnama, gde zvanično nismo bili aktivni učesnik ratnih operacija, koje su se odvijale na teritoriji te države. Pa ipak, mi smo snažno podržavali vijetnamske komuniste, obarali američke avione, što je itekako dobro poznata činjenica u Vašingtonu. I na teritoriji Sirije isto tako možete da obarate američke avione, a da kažete da to niste bili vi, nego protivvazuhoplovna odbrana sirijske armije. A oni neka posle toga dokazuju šta hoće. Jednostavno Amerikanci se moraju spustiti na zemlju i uvesti u realan život, gde im više neće biti tolerisano da rade šta hoće, i kako hoće. Njihovom bezobrazluku se mora već jednom stati nogom za vrat.“

Trenutnu situaciju na sličan način vidi i Semen Bagdasarov, direktor Centra za proučavanja Bliskog Istoka i Centralne Azije. „Bez obzira na izjavu načelnika ruskog Generalštaba, mišljenja sam da će se Amerikanci ipak odlučiti da napadnu na Damask. Inače, odnosi između SAD i Rusije su u poslednje vreme ušli u novu fazu zategnutosti. Amerikanci sve više izbegavaju diplomatski rečnik, i ponašaju se veoma direktno“.

A na koji način Rusija treba da reaguje u tom slučaju, ako dođe do napada?

— U prvoj fazi obaranjem protivničkih aviona, bespolitnih letelica, krstarećih raketa, dakle svega što leti iznad Damaska. A potom nanošenja ofanzivnog uzvratnog odgovora po kapacitetima sa kojima raspolaže neprijatelj.

Ali to onda može da dovede do otvorenog rata između SAD i Rusije?

— Možemo i to tako nazvati. Međutim, pre ili kasnije, do toga jednom mora doći.

Međutim, da li je to realno, s obzirom da je Rusija ćutke prešla preko nedavnog raketiranja kolone u kojoj su se nalazili pripadnici ruskih privatnih vojnih kompanija. Mi ni tada nismo reagovali?

„Posle ovakve izjave koju je praktično dao najviši oficir ruske armije, takve stvari se više neće tolerisati. U protivnom, ako i ovaj put Amerikanci odrade ono što su naumili, a mi ne budemo imali spreman odgovor, očekuje nas strahovit pad kredibiliteta na međunardonom planu„ – kategoričan je Bagdasarov.

(Slobodan Đukić / Ruska reč)

Autor je stručnjak za vojna pitanja i dopisnik Ruske reči

KOMENTARI22 komentara

 1. goran says:

  Ako Ameri napadnu, Lavrov ce reci da je to prekrsaj i sramota. A onda ce uslediti dogovor. Malo ce napadati Rusi, a malo Ameri, dok se sav prostpor ne ocisti i ne pripadne Izraelu, pogledati mapu "Veliki Izrael" dostupnu na internetu.

  • Željko says:

   @ goran Biti će po onoj vašoj seriji " Selo gori, a baba se češlja", malo će se pričati o " našim zapadnim partnerima " itd. ali da će Rusija ikada odgovoriti, neće nikada, što ne znam jer, iako su nam interesi različiti, stvarno su inferiorni naspram Zapada!

   • Radomir says:

    Slabo ti baratas sa podatcima i situacijom ba globalnom planu ! Rusija ce sigurno reagovat al mislim da ce ptije zrtve biti francuzi i englezi jer ce njih ameri gurnuti u vatru !!!

   • Radomir says:

    Slabo ti baratas sa podatcima i situacijom ba globalnom planu ! Rusija ce sigurno reagovat al mislim da ce ptije zrtve biti francuzi i englezi jer ce njih ameri gurnuti u vatru !!!

    • goran says:

     Prvo se pozivas na "podatke", a potom kazes "mislim". Iznesi podatke na videlo, pa da vidimo o cemu pricas. Ovako, to je samo ono sto mislis...

     • MIKI says:

      Sta mu odgovarate na kometare,vidite da je budala.

 2. harry neron says:

  Prolivat če krokodilje suze i pisati protestna saopštenja za medije koje če osobno Marija Zaharova davati medijima u siriskoj narodnoj nošnji da bi svima bilo jasno koliko je RF do ostatka Sirije izvan Latakije kde je ruski stvarni interes.

 3. opet ja says:

  Dok sirijska vojska oslobađa Gutu, ISIL zauzima tertorije južno od Damaska, to možete da pročitate na sajtu SOUTH FRONT. Očigledno je da se koristi angažovanje sirijske armije u Guti i slabljenje pozicija na jugu Damaska zbog prebacivanja trupa. Ovkave informacije ISILu mogu da pruže samo države koje raspolažu satelitskim nadgledanjem terena, odnosno strateškim bespilotnim letelicama-čitaj USA...

  • goran says:

   Zaboravio si da dodas i Izrael.

 4. Trifun says:

  Nema vise upozoravanja!! Rusija da se spremi za potapanje svih zapadnih nosaca i platformi odakle dode agresija!! I da stavi vojsku na najvisi nivo borbenosti i dovuce 150,000 vojnika u Siriju DA ZGAZE zpadne genocdine hijene, NEDVOSMISLENO! Nema nazad.

  • Željko says:

   @ Trifun Liječniku trkom po terapiju!

   • Zaharije qSerak says:

    Njemu nema terapije.Ovo se rijetko radja,ali eto radja se.Ne možemo nazad,pa da učinimo nešto.Samo žaljenje i to je to.

  • Roy says:

   Muci budalo i ne brukaj se. Rusi rade za istog gazdu za kojeg rade i Amerikanci i sve je igra koju pileci mozgovi poput tvoga nikako da provale i shvate. Kakvi nosaci i potapanje, oni jedni drugima idu na tajne razgovore i slusaju rogonju koji oce da se ocisti teren za stvaranje Velikog Izraela.

   • goran says:

    Upravo tako, ali Srbi misle da se svetska politika vrti oko Male Krsne.

 5. M says:

  Gospodari kaosa su samo djeca Smrti,ne mogu oni stvoriti-donijeti Nebo na zemlju!Neka se ne raduje USA-Zapad kad dobije konvencionalni rat na Blistoku,jer će nakon toga Rusija s saveznicima A-oružjem"počistiti" USA-Zapad ne samo s Blistoka,nego i iz Istočne i Jugoistočne Europe,a u Zapadnu Europu će iz pogođenih područja nagrnuti more izbjeglica bez i s oružjem u rukama!A USA će preći u plan B, dugotrajni rat iscrpljenja koji planira dobiti,al to neće ići!Pa će se sve pretvoriti u agoniju kraja!Al će svi-svatko biti prinuđeni i pozvan-i da Spasu sebe i svijet!Da nitko ne može reći da nije imao šansu,ali i dužnost!Pogotovo oni najglavatiji i puni sebe!Al uspijet će jedan najmanji,čovjek boli vičan patnjama,koji će na svojoj grbači iznijeti teret svijeta i čovjeka kao bića!Kralj svijeta i svakog čovjeka-bića,a ne samo"odabranih"!Onaj koji će jednog dalekog dana otići posljednji,kad sve pošalje kući!Pastir Dobri!Koji Veliki Izrael?!Koji gospodari kaosa,djeca Smrti?!

  • goran says:

   Otisao si u poeziju, znamo sta dolazi: veliki rat koji je potreban Izraelu, kako bi postao vodeca sila. Posle rata, Izrael postaje prestonica sveta i centar bankarstva. Ukida se novac i sve ce biti digitalizovano. Jedna Svetska vlada, jedna banka, a iz toga sledi i jedna svetska policija. Vladar Izraela bice vladar planete. Mozete ga zvati antihristom, ali on je anti svega sto je ljudsko i duhovno. Njime ce planovi Lucifera biti dovrseni u ovom ciklusu. Potom dolazi sledeci ciklus, ali o tom potom...

 6. doktrina soka says:

  Kako dobro mediji skrecu paznju sa bitnih cinjenica u nasoj drzavi.A mali geostratescici "visoke" inteligencije resavaju svetske komplikovane probleme i "stvaranje"velikog Izraela.Dobri komentari u vezi strateskih interesa Rusije za velikog rogonju,sa ciljem da umanje veliku pobjdu globalnih lopova od koji se Rusija na celu sa Putinovim ruskim timom iscupao iz kandi da im ne kradu bogatsva za svoje interese-izuzetni-.Cim uz pomoć interneta i najmoćnijih medijskih kuća toliko cvile,znak je da se globalna "imperija" u pokusaju nasla na strmoglavici i da svet vise nece biti po njihovojoj matrici,da za njihove interese ratuju drugi narodi a oni samo kordiniraju,kao sto su Nato evropski narodi i u Africi tzv ISIl,SA, Katar i inih drzava.

 7. doktrina soka says:

  Bilo bi dobro da se malo protresu "velike" investicije po nasoj Srbiji i ko stoji iza njih,ko kupi pinku.Dobra bi bila i tema energetski vetroparkovi po Vojvodini odakle pare i ko su suigraci? Da ne bude narode srpski kuku lele,nismo znali nije bilo na TV.

 8. M says:

  ...a čak da USA-Zapad itd.,uspije u početku slomiti i širi dio Istoka(npr.dio Rusije),ono što ostane će(prije ili kasnije),ujedinjeno ili separatno,uzvratiti udarac,ali ovaj put bez"moderatora kulture"!

 9. goran says:

  Kinu nece osvojiti nikad, budite sugurni. Kina je spremna za veliki rat i za nju nije nista da zrtvuje 100 miliona svojih gradjana. Zapad potpuno puca i sa deset miliona zrtava, ali glupi Zapadnjaci slabo stoje sa matematikom.

 10. goran says:

  Od 2012. Izrael je napao Siriju više od 100 puta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *