Evo kako CIA vidi Srbiju

Evo kako CIA vidi Srbiju

14 septembra 2013

ciaLogo_largeFaktori koji su povoljni za ekonomski rast Srbije uključuju stratešku lokaciju, relativno jeftinu ali obučenu radnu snagu, i sporazume o slobodnoj trgovini koje naša zemlja ima sa Evropskom unijom, Rusijom, Turskom i zemljama članicama CEFTA.

U ovim činjenicama Centralna američka obaveštajna služba – CIA, u smiraj svetske ekonomske krize, vidi prednosti Srbije, koje bi u bližoj budućnosti mogle da dovedu do oporavka posrnule ekonomije. U detaljnoj analazi više od 230 zemalja sveta, Srbija se po brojnim parametrima koji obuhvataju ekonomske, komunikacione, energetske i društveno-političke analaze, koji određuju razvijenost zemlja, nalazi između 80. i 90. mesta.

Ono što su gorući problemi našeg društva, prema istraživanju CIA – isti su oni koje građanstvo zamera svakoj srpskoj vladi od 2000. godine do danas: visoka stopa nezaposlenosti, nedovoljno otvaranje novih radnih mesta, visoki Vladini izdaci za plate, penzije i nezaposlene, rastuća potreba za novim zaduživanjem države i rastući javni i privatni spoljni dug.

– Ozbiljni izazovi uključuju neefikasan pravosudni sistem, visok nivo korupcije i neumitno starenje stanovništva – navodi se u izveštaju CIA.

Ipak, nije sve tako crno. Na polju telekomunikacija ohrabruje podatak da ne kaskamo mnogo za najrazvijenijim državama sveta: u Srbiji se internet koristi u više od milion domova, što nas, prema istraživanju s kraja 2012. godine, stavlja na 44. mesto od 233 zemlje. Do prošle godine u našoj zemlji izdato je više od deset miliona kartica za mobilni telefon, i, u poređenju sa drugim zemljama, po tom parametru se nalazimo na 74. mestu.

– Zamena i ažuriranje telekomunikacione opreme oštećene tokom rata 1999. godine rezultirali su modernim digitalizovanim telekomunikacionim sistemom – kaže se u ovom istraživanju. – Uočen je veoma brzi rast bežičnih usluga sa nacionalnom pokrivenošću, a najbolje telekomunikacione usluge skoncentrisane su u urbanim delovima.

U izveštaju CIA dalje se navodi da je Srbija bogata pijaćom vodom, a da 99 odsto stanovništa ima pristup „izvoru života“. Što je dobar podatak sada, ali ako se u budućnosti budu vodili ratovi zbog vode, kao što se danas vode zbog nafte, ova informacija sigurno pali alarme.

– Srbija je 2010. godine izdvajala 4,7 odsto novca iz budžeta za obrazovanje, što je rangira na 84. mesto – navodi se u izveštaju.

Dalje, 99,2 odsto muškaraca starijih od 15 godina umeju da čitaju i pišu, kod žena je situacija neznatno drugačija – 96,9 odsto žena je pismeno. U proseku, u školi provedemo malo više od 13,5 godina.

Na ove solidne rezultate koje je dalo istraživanje CIA, bacaju senku oni o natalitetu i mortalitetu. Po broju rasta stope stanovništva, Srbija se nalazi na samom dnu lestvice. Sa -0,46 osto naša zemlja je na 223. mestu. Stopu smrtnosti veću nego u Srbiji ima samo 11 zemalja. Ovi rezultati su iz 2013. godine.

– Prosečna starost majke kod rađanja prvog deteta je 27,2 godine – piše u ovoj obimnoj dokumentaciji. Na 1.000 rođenih beba umre 6,28, što nas svrstava na 170. mesto na planeti.

Malo manje od dva odsto dece mlađe od pet godina je pothranjeno – 121. mesto. Nezaposlenost mladih uzrasta od 15 do 24 godine je 46 odsto i po tom merenju se nalazimo na sedmom mestu.

I na kraju, u proseku živimo 74 godine. Žene 77,8. Muškarci skoro 72 godine. Duže od nas žive ljudi u 103 države.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *