ЕВО КАКО ХРВАТИ тумаче „Олују“

EVO KAKO HRVATI tumače „Oluju“

4 avgusta 2017

BLISTAVA vojna pobeda, oslobađanje hrvatske teritorije, sprečavanje nove Srebrenice u BiH i konačno slamanje sna o velikoj Srbiji – ređale su se tokom današnjeg dana provokacije zvaničnika iz Zagreba o „dometima“ zločinačke akcija „Oluja“, tokom koje je proterano 250.000 Srba.

Seriju izjava započela je predsednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je hrvatskim građanima čestitala Dan pobede i Dan hrvatskih branitelja, navodeći da je 5. avgust 1995. godine jedan od najvažnijih dana u hrvatskoj istoriji:

– Tada smo pod vođstvom našeg prvog predsednika Franje Tuđmana blistavom vojnom pobedom okrunili svoju viševekovnu borbu za nacionalnu slobodu i državnu nezavisnost, potvrdili svoj međunarodni položaj i osigurali demokratski razvoj našem društvu – navela je Kitarovićeva.

U provokacijama se nije štedeo ni premijer Andrej Plenković, koji je zajedno s predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, položio vence na zagrebačkom groblju Mirogoju:

– Odajemo počast onima koji su svoj život i zdravlje dali u odbrani od velikosrpskog režima Slobodana Miloševića. U to vreme je državnička mudrost i odvažnost predsednika Tuđmana doprinela ne samo oslobađanju većine okupiranih teritorija Hrvatske, već je značila i strateški preokret odnosa u BiH, sprečavanje nove Srebrenice u Bihaću, a zahvaljujući „Oluji“ došlo je do postizanja Dejtonskog i Pariskog sporazuma – rekao je Plenković, a Jandroković se nadovezao rečima da je ovom akcijom „slomljen san o ‘velikoj Srbiji’“.

Nešto umereniji kurs u nastupima zauzeo je gradonačelnik Knina Marko Jelić, koji je rekao da ne vidi razlog zašto se ne bi poklonio srpskim žrtvama i da se nada da će se Srbi vratiti jer je, kako kaže, Knin njihova domovina i dedovina.

* Foto: Mario Strmotić

Istovremeno, hrvatska organizacija „Dokumenta – Centar za suočavanje s prošlošću“ podnela je danas krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu za zločine počinjene kod Knina tokom akcije „Oluja“.

Vlada u Zagrebu održala je danas sednicu u Kninu, na kojoj je usvojila predlog novog zakona o braniteljima. Za danas su planirani aeromiting i koncerti „Prljvog kazališta“ u Kninu i Marka Perkovića Tompsona u Slunju.

STEFANOVIĆ: UBIJALI IZ PREDOSTROŽNOSTI?

IZJAVU Plenkovića da se „Oluja“ dogodila kako bi se sprečile neke nove Srebrenice, član Predsedništva SNS Nebojša Stefanović ocenio je kao – skandaloznu:

– Pitam Plenkovića da li to znači da su deca i starci, koji su pobijeni tokom „Oluje“, ubijeni zbog nečijih pretpostavki i iz predostrožnosti? Za ne poverovati je da bilo ko, a posebno premijer jedne države koja je članica EU, izgovori bilo šta slično u 21. veku – rekao je Stefanović, i pozvao predstavnike vlasti u Hrvatskoj da se jasno odrede prema zločinima koji su počinjeni, a ne da slave ono što je srpska nesreća.

O KAKVOJ velikosrpskoj politici govori hrvatski premijer Plenković, kad je Hrvatska proterala više od 250.000 i ubila više hiljada svojih građana? Srpski narod je bio konstitutivan, a danas ih ima manje od pet odsto – izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

DAČIĆ: POVAMPIRUJU ANTISRPSKU HISTERIJU

Prema njegovim rečima, posebno je licemerno tvrditi da su time sprečili novu Srebrenicu:

– To znači da su unapred ubijali svoje građane, Srbe iz Hrvatske. Bezobzirno je da takve poruke dolaze od hrvatskog režima koji se nije distancirao od genocidne ustaške, fašističke vlasti iz Drugog svetskog rata.

SRBI i Srbija ne smeju zaboraviti na žrtve „Oluje“. Uvod u strašni zločin je, nekoliko dana ranije, na Brionima, napravio Franjo Tuđman, rekavši da u vojnoj operaciji, uz naklonost SAD, Srbi u Hrvatskoj moraju da nestanu. Tada je zbrisan jedan narod, uništeni su njegovi tragovi i sravnjena su sa zemljom svedočanstva, poput onih u Glini i Jasenovcu, o genocidu koji su Srbi u Hrvatskoj preživeli.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *