ЕВО КАКО ИЗГЛЕДА БАХМУТ ПОСЛЕ ДУГИХ БОРБИ

EVO KAKO IZGLEDA BAHMUT POSLE DUGIH BORBI

21 maja 2023

Osnivač Grupe „Vagner“ Jevgenij Prigožin saopštio je danas da je Bahmut (Artjomovsk) konačno oslobođen nakon meseci intenzivnih borbi.

Iz Moskve još nije došla zvanična potvrda, dok iz Kijeva stiže slabašni demanti.Agencija Rojters pokušala je da objasni u čemu je značaj grada i za Rusiju i za Ukrajinu.

Odskočna daska

Regionalno transportno i logističko čvorište, Bahmut se nalazi u Donjecku koji je na referendumu glasao za ujedinjenje sa Rusijom.

Šef američkog Pentagona Lojd Ostin i šef NATO saveza Jens Stoltenberg pokušali su da predstave njegov značaj kao simboličan ali ne i taktički, što oslobađanje Bahmuta znači da će se u dometu ruske artiljerije naći dva veća grada u regionu Donjecka – Kramatorsk i Slavjansk. Njihovim oslobađanjem biće oslobođena i Narodna Republika Donjeck.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je za Si-En-En u martu da se plaši da će ruske snage imati „otvoreni put“ do dva grada ako povrate Bahmut.

Zona ubijanja

I Ukrajina i Rusija su navele da je bitka za Bahmut važna za uništavanje vojnih snaga međusobnih snaga uoči očekivane velike ukrajinske ofanzive.

Borba za Bahmut podsećala je, piše Rojters, na Prvi svetski rat, sa rovovskim borbama, minskim poljima, nemilosrdnim artiljerijskim i raketnim napadima i borbama od kuće do kuće.

Većina od 70.000-80.000 stanovnika napustila je grad a Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) saopštio je da oni koji su ostali žive u podzemnim skloništima.

Zelenski je pokušao da predstavi „tvrđavu Bahmut“ kao simbol prkosa ruskim snagama, ignorišući upozorenja eksperata da nema vojnog smisla držati grad s obzirom na razmere i cenu66 ukrajinskih gubitaka.

Psihološki podsticaj

Povratak Bahmuta u ruske ruke pobeda je koja će podići moral Moskvi i narušiti isti Kijevu.

Dokle god je Bahmut bio u ukrajinskim rukama, Kijev je mogao da računa na podršku zapadnih zemalja, kaže Majkl Kofman, stručnjak za rusku vojsku u američkom istraživačkom centru CNA.

Zelenski je dao Kongresu SAD borbenu zastavu koju su potpisali branioci grada kada je posetio u decembru i rekao za Asošiejted pres u martu da se plaši da bi pobeda Rusije u Bahmutu izazvala pozive međunarodne zajednice ali i njegove zemlje da traži mir, što on, kako je rekao, ne želi.

(RT Balkan)

KOMENTARI5 komentara

 1. Miroslav says:

  Kao Vukovar 18.11.1991 kad ga je JNA oslobodila.

  • Ivke says:

   Eh kamoli srece da bar jesu

  • Smrdevit Posavski says:

   Ponovo ćemo ga osloboditi.

 2. Kulak says:

  Najvažnije je da se pomogne domicilnom ruskom stanovništvu u Bahmutu.

 3. Smrdevit Posavski says:

  Isus je rekao-oprostite svojim neprijateljima sto su gresni i nastavite po starom,ostaju teritorije za osloboditi od zatucanih fašista koji su vatikanisticki papisti, treba ih se dovesti pred sud za zločine, kazniti bez milosti a onda im oprostiti :-)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *