Evo kako izgleda siromašan Švajcarac

Evo kako izgleda siromašan Švajcarac

19 novembra 2014

swiss-flag-wallpaperProsečan siromašan Švajcarac ima između 25 i 49 godina, gojazan je, poreklom nije iz EU, živi u porodici sa samohranim roditeljom i ima samo osnovno obrazovanje

Ovo su, naime, rezultati studije konsultantske kuće Intrum Justitia.

Federalani biro za statistiku Ssvajcarske (OFS) u najnovijem izveštaju navodi da 20 odsto Švajcaraca ne može sebi da priušti nepredviđene troškove veće od 2.500 franaka , dok svakom osmom preti siromaštvo, preneo je švajcarski list 24 sata.

Ugroženim od siromaštva se smatra osoba koja nema finasijska sredstva kako bi došla da materijalnih dobara i neophodnih usluga kako bi vodila socijalno interisan život.

U Švajcarskoj je, prema podacima poslednjeg popisa iz 2012, na ivici siromaštvo bilo 590.000 građana ili 7,2 odsto populacije.

Oko 268.000 ljudi sa najnižim zaradama u Švajcarskoj rade uglavnom u frizerskim salonima (oko 52 odsto), u hotelima i restoranima (38 odsto) i u trgovinama (20 odsto). U ovim granama zaposleni su uglavnom radnici stranog porekla.

U studiji konsultantske kuće HUG objavljenoj 2013. se navodi da osobe koje žive u domaćinstvu sa mesečnim primanjem manjim od 3.000 franaka mesečno imaju tri puta veću šansu da budu debeli nego osobe koje žive u domaćinstvu sa mesečnim primanjem iznad 13.000 franaka.

U odnosu na susedne zemlje, Švajcarska ostaje relativno malo pogođena siromaštvom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *