Ево како је ЦИА брутално мучила своје затворенике!

Evo kako je CIA brutalno mučila svoje zatvorenike!

14 juna 2015

548271_cia-04_ff-470x330Davljenje u buretu sa vodom, premlaćivanje i seksualno zlostavljanje, samo su neke od brutalnih metoda mučenja koja su do nedavno nosila službenu oznaku ‘državna tajna’.

Zbog seta novih zakona američka Vlada brojne nehumane tehnike ispitivanja zatvorenika koje je koristila CIA više ne tretira kao ‘državna tajna’. Po novom zakonu detalji i metode ispitivanja mogu biti otkriveni dok informacije o lokacijama i indentitetu osoba koje sprovode ispitivanja moraju ostati tajna, piše Njuz.kom.

Od tog trenutka zatvorenici su masovno počeli da izlaze u javnost sa svojim pričama.

Majid Kan je jedan od njih. On je bio žrtva bizarnog seksualnog zlostavljanja tokom boravka u vojnoj bazi Guantanamo. Na 27 stranica svojih beleški Kan je opisao neke od metoda mučenja. Ove brutalne metode su uključivale udaranje čekićem, bejzbol palicama i kožnim kaiševima. Takođe je naveo da su ga ispitivači, koji su često bazdili na alkohol, snimali golog dok su mu genitalije polivali hladnom vodom.

Kan (35) se tereti za ubistvo i špijunažu. U zatvoru je završio kada je uhvaćen kako Al Kaidi dostavlja 50.000 dolara. Svojim advokatima je ispričao da je prilikom jednog ispitivanja bio obešen za noge dok mu je glava bila potopljena u izuzetno hladnu vodu.

Prošle godine, Mohamedou Ould Slahi je objavio 466 stranica na kojima je detaljno opisao metode koje su CIA agenti primenjivali na njemu. Njega su gušili, izgladnjivali, nisu mu dali da spava, a takođe su ga i seksualno zlostavljali.

„Ono što me najviše boli jeste da su me terali da učestvujem u grupnom seksu na najponižavajući mogući način“, napisao je u svojim memoarima.

Još uvek se malo zna šta se dešava unutar zidova CIA zatvora

Zatvorenik Abu Zubajdah, osumnjičeni za napad na Svetski trgovinski centar 11. septembera 2001, 20 dana je bio podvrgnut mučenju. Njega su takođe skidali do gole kože, uskraćivali mu san, udarali o zatvorski zid, puštali glasnu muziku i davili u koritu sa vodom. Od posledica mučenja Zubajdah je ostao bez levog oka.

Iako su ove priče same po sebi stravične, mnogi zatvorenici tvrde da je to tek mali deo onoga što se zapravo događalo u režiji CIA agenata.

(Blic)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *