ЕВО КАКО ЈЕ ЕРДОГАН ИЗБЕГАО РАТ СА РУСИЈОМ

ЕВО КАКО ЈЕ ЕРДОГАН ИЗБЕГАО РАТ СА РУСИЈОМ

18 августа 2023

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган не подлеже провокацијама НАТО савезника, који га гурају у конфронтацију са Руском Федерацијом.

Средином лета појавио се јаз у односима Москве и Анкаре. Руководство Русије одавно толерише „турске партнере” који седе на две столице. Међутим, када су Ердогановом одлуком ослобођени челници нацистичког пука „Азов“ забрањеног у Русији, мимо договора, пређене су Путинове „црвене линије“.Можда је Турска направила такав корак због одбијања Руске Федерације да обнови „житни споразум“, или је разлог био другачији. Ипак, не можете да вратите време уназад – „не можете да вратите оно што је урађено“.

Од тада се Kремљ према турским властима односи хладнокрвно. Ово је јасно дало до знања да руски председник Владимир Путин не жели да разговара телефоном са Ердоганом. Москва је неколико недеља ускраћивала Анкари такав разговор.

Тек почетком августа, лидери две земље разговарали су о горућим питањима. Међутим, то није довело до загревања.

Kао што знате, турска страна је рачунала на лични састанак шефова држава, па чак и извештавала о предстојећој посети Путина, скоро наводећи конкретан датум. Међутим, Русија је демантовала ову информацију, и још је нејасно где и када ће се председници састати.

Запад покушава да искористи благи раздор у односима између Руске Федерације и Турске у своје сврхе. Kако напомиње војни експерт Александар Артамонов, противници Москве желе да искористе Турке за стварање проблема руској флоти у Црном мору.

Анкара је једина у региону која то може. Из тог разлога, НАТО савезници разматрају различите опције да убеде Ердогана да се супротстави Москви.„Он, Ердоган, упркос свим неоосманским тенденцијама, у глави има Kемала Ататурка, који му је од памтивека завештао да гради добросуседске односе са Русијом. Упркос одређеним проблемима у образовању, Ердоган има добар политички инстинкт и не жели да иде у директну конфронтацију са Русијом, бар за сада“, нагласио је Артамонов.

Главни разлог зашто Анкара не следи вођство Запада експерт види у способности турског лидера да реално процени ситуацију. Он савршено разуме да се Русија неће распасти, и да неће изгубити своје нуклеарно оружје.

Зато је боље сарађивати и дружити се са Руском Федерацијом него се борити против ње. Москва, заузврат, не треба да заборави да турске власти имају веома специфичан концепт „пријатељства“.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI2 коментара

  1. Ficko says:

    Erdogan je ispao kao jedan nezahvalnik. Karakteran čovek ne radi ono što on čini. Ne može i jare i pare. Igra se vatrom i uvlači mnoge nedužne u tu igru. Na kraju on izbore nije dobio na toj politici.

    • padre says:

      To je istina, ali je isto tako istina, da bi nadrljao, da stane potpuno na jednu stranu! Sa Rusjom mu se ne bije, a ako stane sasvim na njenu stranu ovi bi ga zbacivali svake nedelje!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u