ЕВО КАКО ЈЕ ЕРДОГАН ИЗБЕГАО РАТ СА РУСИЈОМ

EVO KAKO JE ERDOGAN IZBEGAO RAT SA RUSIJOM

18 avgusta 2023

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ne podleže provokacijama NATO saveznika, koji ga guraju u konfrontaciju sa Ruskom Federacijom.

Sredinom leta pojavio se jaz u odnosima Moskve i Ankare. Rukovodstvo Rusije odavno toleriše „turske partnere” koji sede na dve stolice. Međutim, kada su Erdoganovom odlukom oslobođeni čelnici nacističkog puka „Azov“ zabranjenog u Rusiji, mimo dogovora, pređene su Putinove „crvene linije“.Možda je Turska napravila takav korak zbog odbijanja Ruske Federacije da obnovi „žitni sporazum“, ili je razlog bio drugačiji. Ipak, ne možete da vratite vreme unazad – „ne možete da vratite ono što je urađeno“.

Od tada se Kremlj prema turskim vlastima odnosi hladnokrvno. Ovo je jasno dalo do znanja da ruski predsednik Vladimir Putin ne želi da razgovara telefonom sa Erdoganom. Moskva je nekoliko nedelja uskraćivala Ankari takav razgovor.

Tek početkom avgusta, lideri dve zemlje razgovarali su o gorućim pitanjima. Međutim, to nije dovelo do zagrevanja.

Kao što znate, turska strana je računala na lični sastanak šefova država, pa čak i izveštavala o predstojećoj poseti Putina, skoro navodeći konkretan datum. Međutim, Rusija je demantovala ovu informaciju, i još je nejasno gde i kada će se predsednici sastati.

Zapad pokušava da iskoristi blagi razdor u odnosima između Ruske Federacije i Turske u svoje svrhe. Kako napominje vojni ekspert Aleksandar Artamonov, protivnici Moskve žele da iskoriste Turke za stvaranje problema ruskoj floti u Crnom moru.

Ankara je jedina u regionu koja to može. Iz tog razloga, NATO saveznici razmatraju različite opcije da ubede Erdogana da se suprotstavi Moskvi.„On, Erdogan, uprkos svim neoosmanskim tendencijama, u glavi ima Kemala Ataturka, koji mu je od pamtiveka zaveštao da gradi dobrosusedske odnose sa Rusijom. Uprkos određenim problemima u obrazovanju, Erdogan ima dobar politički instinkt i ne želi da ide u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, bar za sada“, naglasio je Artamonov.

Glavni razlog zašto Ankara ne sledi vođstvo Zapada ekspert vidi u sposobnosti turskog lidera da realno proceni situaciju. On savršeno razume da se Rusija neće raspasti, i da neće izgubiti svoje nuklearno oružje.

Zato je bolje sarađivati i družiti se sa Ruskom Federacijom nego se boriti protiv nje. Moskva, zauzvrat, ne treba da zaboravi da turske vlasti imaju veoma specifičan koncept „prijateljstva“.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. Ficko says:

    Erdogan je ispao kao jedan nezahvalnik. Karakteran čovek ne radi ono što on čini. Ne može i jare i pare. Igra se vatrom i uvlači mnoge nedužne u tu igru. Na kraju on izbore nije dobio na toj politici.

    • padre says:

      To je istina, ali je isto tako istina, da bi nadrljao, da stane potpuno na jednu stranu! Sa Rusjom mu se ne bije, a ako stane sasvim na njenu stranu ovi bi ga zbacivali svake nedelje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *