Ево како је Исланд обновио економију!

Ево како је Исланд обновио економију!

9 јула 2015

Iceland 54Банке више нису оно што су некада биле. Данас њима већином управљају џиновски мега богати криминални конгломерати који својим муштеријама наплаћују све од остављања улога до подизања новца са банкомата.

Једна западна држава је схватила шта ова криминална предузећа раде и шта ће се десити са њиховом економијом, те је власт одлучила да спроведе озбиљне реформе.

Уместо да извуче криминална банкарска предузећа, Исланд је похапсио и осудио банкстере. Резултат тога је економија која се најбрже опоравила у читавој Европи.

Након што је Исланд погодила жестока финансијска криза 2008. и 2009. године, због чега су ухапшени и осуђени многи банкарски службеници, ова држава је успела у потпуности економски да се опорави. Заправо, Исланд је једина европска држава која је после кризе постала јача него што је била пре ње, доказујући да пакети помоћи банака нису права опција.

Нажалост, изгледа да је Исланд једина држава која је успела да се снађе у економској катастрофи. Уместо да их очува, Исланд је допустио да банке пропадну, због чега није био у могућности да отплати 85 милијарди долара.

У сваком случају, одлука исландских власти да похапси банкаре изазвала је шок код бројних других власти и финансијских стручњака, али се исплатила.

„Зашто бисмо били део друштва које не прати законе и не сноси одговорност?“, рекао је специјални тужилац Олафур Хауксон након одлуке исландског Врховног суда да осуди банкаре.

Наравно, овако нешто се никада неће догодити у САД.

Иако су банке у Америци оптужене у мају због манипулације глобалном валутом и каматним стопама, суд је изрекао казну од једва 5,7 милијарди долара, од којих ни цент неће отићи онима који су погођени преваром.

Исланд је био и остаће тема зависти за Американце.

Иначе, кредитни статус Исланда се такође побољшао откад је јавни дуг опао.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u