Ево како је Исланд обновио економију!

Evo kako je Island obnovio ekonomiju!

9 jula 2015

Iceland 54Banke više nisu ono što su nekada bile. Danas njima većinom upravljaju džinovski mega bogati kriminalni konglomerati koji svojim mušterijama naplaćuju sve od ostavljanja uloga do podizanja novca sa bankomata.

Jedna zapadna država je shvatila šta ova kriminalna preduzeća rade i šta će se desiti sa njihovom ekonomijom, te je vlast odlučila da sprovede ozbiljne reforme.

Umesto da izvuče kriminalna bankarska preduzeća, Island je pohapsio i osudio bankstere. Rezultat toga je ekonomija koja se najbrže oporavila u čitavoj Evropi.

Nakon što je Island pogodila žestoka finansijska kriza 2008. i 2009. godine, zbog čega su uhapšeni i osuđeni mnogi bankarski službenici, ova država je uspela u potpunosti ekonomski da se oporavi. Zapravo, Island je jedina evropska država koja je posle krize postala jača nego što je bila pre nje, dokazujući da paketi pomoći banaka nisu prava opcija.

Nažalost, izgleda da je Island jedina država koja je uspela da se snađe u ekonomskoj katastrofi. Umesto da ih očuva, Island je dopustio da banke propadnu, zbog čega nije bio u mogućnosti da otplati 85 milijardi dolara.

U svakom slučaju, odluka islandskih vlasti da pohapsi bankare izazvala je šok kod brojnih drugih vlasti i finansijskih stručnjaka, ali se isplatila.

„Zašto bismo bili deo društva koje ne prati zakone i ne snosi odgovornost?“, rekao je specijalni tužilac Olafur Haukson nakon odluke islandskog Vrhovnog suda da osudi bankare.

Naravno, ovako nešto se nikada neće dogoditi u SAD.

Iako su banke u Americi optužene u maju zbog manipulacije globalnom valutom i kamatnim stopama, sud je izrekao kaznu od jedva 5,7 milijardi dolara, od kojih ni cent neće otići onima koji su pogođeni prevarom.

Island je bio i ostaće tema zavisti za Amerikance.

Inače, kreditni status Islanda se takođe poboljšao otkad je javni dug opao.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *