ЕВО КАКО ЈЕ НАЈБОЉЕ ЈЕСТИ ЈАЈА

EVO KAKO JE NAJBOLJE JESTI JAJA

4 aprila 2021

Kad je doručak u pitanju, najčešći izbor mnogih su jaja. Neki vole da ih pripremaju na određeni način, a neki vole da kombinuju i eksperimentišu s novim načinima pripreme.

Punjena, tvrdo kuvana, na oko, omlet… Postoji zaista mnogo varijacija pripreme ove namirnice, ali da li ste se ikada zapitali da li postoji način koji je „najzdraviji“?Stručnjaci tvrde da način pripreme jaja može i te kako da utiče na njihovu hranljivu vrednost.

Prvo, pazite na odabir masnoće koju ćete koristiti ako jaja pripremate u tiganju. Koristite ona ulja koja su stabilna pri višim temperaturama. Možete da ih pržite na kokosovom ili ekstra devičanskom maslinovom ulju ili maslacu. Domaća mast je takođe odličan izbor.

Kad je reč o jajima, mnogi će spomenuti holesterol kao izgovor da ovu namirnicu ne konzumiraju češće, ali ono što bi trebalo da znamo, jeste činjenica da će doći do gubitka hranljivih stvari i povećanja količine oksidiranog holesterola ako jaje prekuvate ili prepržite.

Ako ste na dijeti ili pokušavate da se rešite suvišnih kilograma, najbolja opcija za vas je da kuvate jaja. Dodajte ih salatama i povrću. Ako ipak više volite da ih pripremate kao omlet, kombinujte ih s kuvanim povrćem i orašastim plodovima.

KOMENTARI2 komentara

  1. Kosovac says:

    Dr Nestorović je savetovao jednog Bošnjaka da je zdravo „Svako jutro dva jajceta na oko“. Zove ga sutradan Bošnjak na androidni telefon, pa kaže: „Imam problem, doteram jajca do pupka, ali dalje nikako ne mere“.

  2. Rista says:

    Sva hrana koju čovek jede na svetu je i dobra i loša. Nema "samo dobre " hrane. Svaka hrana, čak i torta sa lešnicima ima otrova u sebi ali zato čovek ima kanalizaciju kude bre izbacuje otrovne delove hrane. Čovek ima samo lokalnu kanalizaciju a ako živi u zajednici, onda po uzoru na svoju kanalizaciju, napravi i društvenu kanalizaciju gde političari ne smeju ni da zavire. Odneće ih. Samo lekarima nije slatko da pričaju o tome i ta nauka je skrivena nauka. Njome se bave intenzivno po laboratorijama zvanim Gvantanamo. A štos tiče jaja, ja sam razumeo da ako jedete jaja, dobićete holesterol a ako ne jedete dobićete avitaminozu. Logika das use.reš od muke. Međutim, ima jedna stvar koju jajare nisu dobro razumele. Danas je savremeno doba, koliko vidim i jaja su rodnoravnopravna, pa mislim da su zato izostavili KOJA jaja? Ima be guska, ima kokoška jaja, ima noj, ima ćurka, morka a ima i ker, magarac, konj, svinja(muška svinja, ako nije rodnoravnopravna, a ako jeste, onda je uštrojena, što se danas može reći i za rodnoravnopravne muškarce) i tako to. Samo što čovek ima neku siću od jaja a ponekad i veliko pakovanje u propagandne svrhe. Čovekova jaja su manja čak i od cverglankinih jaja. Srazmerno veličini, čovek kanda ima najmanja jaja na svetu. A misli da je savršen, ko androljid. Čovekova jaja čak nisu ni jestiva, ali u specijalnim prilikama može nešto da se simulira. Uostalom, svejedno živimo u virtualnom svetu. Dakle, čovek je savršeniji od kokoške i nosi jaja cela veka a ne kao kokoške, mada su manje kvalitetna pa ih niko ne konzumira. Imaju neprijatan miris ponekad. To zaštitna funkcija čoveka da ne podeli sudbinu kokoške kad prestane da nosi jaja. Završi u supi. Čovek čim se rodi oma nosi jaja. Do smrti. Pile ne nosi. Rodna ravnopravnost danas ne podrazumeva razliku, prema tome....E ti savremeni doktori su jajare, a mi koji jedemo jaja otprilike svaki dan, uopšte ne razmišljamo o tim njiovim rodnoravnopravnim savetima. Kosovac to lepo vormuliso, pa ne bih širio, mada o jajima ima šta da se priča. Ima samo jedna nezgodna stvar sa jajima. Mogu da se pokvare i onda ih zovemo mućkovi. Imaju isto ime i kod čoveka i kod kokoške. To je najsmrdljivija osobina jaja i nije uopšte popularna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *