ЕВО КАКО ЈЕ НАЈБОЉЕ ЈЕСТИ ЈАЈА

ЕВО КАКО ЈЕ НАЈБОЉЕ ЈЕСТИ ЈАЈА

4 априла 2021

Kад је доручак у питању, најчешћи избор многих су јаја. Неки воле да их припремају на одређени начин, а неки воле да комбинују и експериментишу с новим начинима припреме.

Пуњена, тврдо кувана, на око, омлет… Постоји заиста много варијација припреме ове намирнице, али да ли сте се икада запитали да ли постоји начин који је „најздравији“?Стручњаци тврде да начин припреме јаја може и те како да утиче на њихову хранљиву вредност.

Прво, пазите на одабир масноће коју ћете користити ако јаја припремате у тигању. Kористите она уља која су стабилна при вишим температурама. Можете да их пржите на кокосовом или екстра девичанском маслиновом уљу или маслацу. Домаћа маст је такође одличан избор.

Kад је реч о јајима, многи ће споменути холестерол као изговор да ову намирницу не конзумирају чешће, али оно што би требало да знамо, јесте чињеница да ће доћи до губитка хранљивих ствари и повећања количине оксидираног холестерола ако јаје прекувате или препржите.

Ако сте на дијети или покушавате да се решите сувишних килограма, најбоља опција за вас је да кувате јаја. Додајте их салатама и поврћу. Ако ипак више волите да их припремате као омлет, комбинујте их с куваним поврћем и орашастим плодовима.

KOMENTARI2 коментара

  1. Косовац says:

    Др Несторовић је саветовао једног Бошњака да је здраво „Свако јутро два јајцета на око“. Зове га сутрадан Бошњак на андроидни телефон, па каже: „Имам проблем, дотерам јајца до пупка, али даље никако не мере“.

  2. Риста says:

    Сва храна коју човек једе на свету је и добра и лоша. Нема "само добре " хране. Свака храна, чак и торта са лешницима има отрова у себи али зато човек има канализацију куде бре избацује отровне делове хране. Човек има само локалну канализацију а ако живи у заједници, онда по узору на своју канализацију, направи и друштвену канализацију где политичари не смеју ни да завире. Однеће их. Само лекарима није слатко да причају о томе и та наука је скривена наука. Њоме се баве интензивно по лабораторијама званим Гвантанамо. А штос тиче јаја, ја сам разумео да ако једете јаја, добићете холестерол а ако не једете добићете авитаминозу. Логика дас усе.реш од муке. Међутим, има једна ствар коју јајаре нису добро разумеле. Данас је савремено доба, колико видим и јаја су родноравноправна, па мислим да су зато изоставили КОЈА јаја? Има бе гуска, има кокошка јаја, има ној, има ћурка, морка а има и кер, магарац, коњ, свиња(мушка свиња, ако није родноравноправна, а ако јесте, онда је уштројена, што се данас може рећи и за родноравноправне мушкарце) и тако то. Само што човек има неку сићу од јаја а понекад и велико паковање у пропагандне сврхе. Човекова јаја су мања чак и од цвергланкиних јаја. Сразмерно величини, човек канда има најмања јаја на свету. А мисли да је савршен, ко андрољид. Човекова јаја чак нису ни јестива, али у специјалним приликама може нешто да се симулира. Уосталом, свеједно живимо у виртуалном свету. Дакле, човек је савршенији од кокошке и носи јаја цела века а не као кокошке, мада су мање квалитетна па их нико не конзумира. Имају непријатан мирис понекад. То заштитна функција човека да не подели судбину кокошке кад престане да носи јаја. Заврши у супи. Човек чим се роди ома носи јаја. До смрти. Пиле не носи. Родна равноправност данас не подразумева разлику, према томе....Е ти савремени доктори су јајаре, а ми који једемо јаја отприлике сваки дан, уопште не размишљамо о тим њиовим родноравноправним саветима. Косовац то лепо вормулисо, па не бих ширио, мада о јајима има шта да се прича. Има само једна незгодна ствар са јајима. Могу да се покваре и онда их зовемо мућкови. Имају исто име и код човека и код кокошке. То је најсмрдљивија особина јаја и није уопште популарна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u