Ево како је Путин објаснио враћање Крима Русији (ВИДЕО)

Evo kako je Putin objasnio vraćanje Krima Rusiji (VIDEO)

19 marta 2015

Russian President Putin attends his annual end-of-year news conference in MoscowRadi obeležavanja prve godišnjice referenduma u Krimu, koji je ponovo ujedinio Krim sa Rusijom, ruski javni servis Channel One je 15. marta objavio neverovatan dokumentarac po imenu „Krim. Povratak kući“. Na Jutjubu se može naći verzija sa engleskim prevodom.

Iako su se ruski urednici plašili da će se film na Zapadu doživeti kao propaganda, on je ipak izazvao veliko interesovanje u zapadnim medijima, a verovatno zahvaljujući promotivnom trejleru koji prikazuje deo intervjua režisera Andreja Kondrašova sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, piše „Russiainsider“.

U celom filmu, delovi intervjua sa Putinom se vešto prepliću sa rekonstrukcijama scena Krimskog proleća i intervjuima ljudi svih slojeva društva u Krimu koji komentarišu svoja iskustva pre, tokom i nakon prisajedinjenja sa Rusijom.

Trejler se fokusira na odluci Vladimira Putina da interveniše na Krimu. Njegove reči su napravile pomamu u Kijevu i među proukrajinskim medijima širom sveta koji su odmah uzviknuli: „rekli smo vam! Krimsko proleće je osmislila ruska vlada“.

Međutim, kada se pogleda ceo film, argumenti Moskve su predstavljeni dosta drugačije: Putin objašnjava dramatične okolnosti u noći 22. i 23. februara, u satima odmah nakon prevrata vlasti u Kijevu, kada je predsednik Janukovič, u strahu za svoj život, napustio prestonicu i odvezao se u automobilu uz pratnju do Harkova, a zatim do Donjecka, gde je njegova bezbednosna pratnja ostvarila kontakt sa Kremljem i apelovala na spašavanje predsednika.

Profesionalan lov na Janukoviča od strane majdanskih snaga i oružja koja su trebalo da budu primenjena za njegovo ubistvo bili su pod stalnom pratnjom Putina i njegovih bliskih savetnika zahvaljujući opremi za geo-pozicioniranje, te je bilo jasno da je puč u Kijevu mogla da izazove samo moćna država kao što je SAD.

Kada je to shvatio, predsednik Putin se odlučio na intervenciju kako bi spasao ono što se moće spasiti, konkretno stanovništvo poluostrva Krim, koje je bilo sledeća meta na spisku uništenja radikalnih ukrajinskih nacionalista.

Izveštavanje Zapada o filmu se uglavnom svodi na segmente intervjua sa Vladimirom Putinom, uz ignorisanje istorijskih rekonstrukcija i svedočenja običnih ljudi.

Jedna ključna stvar je pre neko jutro objavljena u Guardian-u i naveliko se prenosi od strane drugih medija. U pitanju je Putinova primedba o odlučnosti da pokrene nuklearni arsenal Rusije, zavisno od toga kako se odigra situacija na Krimu.

Ovo je veoma jasna i javna diplomatska poruka koja se ne sme ignorisati: Rusija je spremna da upotrebi nuklearno oružje zarad Ukrajine.

Druga važna poruka za javnu diplomatiju je Putinovo objašnjenje za to odakle su došli „mali zeleni ljudi“ (ne vanzemaljci, nego ruska vojska u Krimu, pošto su je tako prozvali zapadni mediji), kakve su veštine od njih zahtevane i kakve su naredbe dobili.

Poenta je u tome da nije jasno kako je Rusija uspela bez krvi da preuzme svu ukrajinsku vojsku i pomorske baze uz predaju više od 20.000 ukrajinskih vojnika.

U pitanju je veoma razrađen plan koji je sproveden gotovo do savršenstva. Plan Rusije je bio da se ukrajinski garnizoni odseku od komunikacije sa Kijevom, tako da ne bi morali da osećaju grižu savesti zbog toga što nisu bili odani vlasti.

Druga operativna taktika je bilo psihološko ratovanje, pripremanje vojske da baci oružje umesto da napadne svoje sunarodnike.
Upravo u tome se može uočiti na šta je sve moćna Rusija spremna kada se prevrši granica, kao što je to učinjeno prevratom u Kijevu.

Jedino mesto na Krimu gde je pucnjava bila neizbežna bila je oblast Feodosija. Razlog za to je bilo prisustvo ukrajinske vojske koja je govorila na engleskom jeziku i imala NATO isprave kod sebe. Ovo je jedan od prvih navoda da su NATO snage imale okršaj na Krimu za vreme prevrata vlasti.

Sada kada se instruktori iz Velike Britanije i SAD šalju u Ukrajinu i kada se spremaju zajedničke vojne vežbe NATO-a, postoje svi preduslovi za još jednu provokaciju.

Prvo je nekakav snajperista na Majdanu „opravdao“ prevrat vlasti. Zatim je oboren malezijski avion, za šta je okrivljena Rusija i što je opravdalo sankcije.

Ukoliko nekakvi snajperisti sada uspešno ubiju NATO vojnike na teritoriji Ukrajine, možemo komotno očekivati napad na Rusiju koji će biti nezaustavljiv.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Najviše mi se dopada ova poruka sa nuklernim oružjem. Možda se Evropa malo zamisli.

 2. Despot says:

  Nece se evropa zamisliti jer evropu vode lopuze sa vrlo malo mozga imajuci iza sebe NATO ubice kao zastitu. Da imaju mozga nebi skakali sebi ustomak sa uvodjenjem sankcija rusiji kojima sebi nanose stetu. Amerika ih vuce za nos.

 3. Draga says:

  Putinov intervju pokazuje da on igra odlično "partiju šaha" i da sve uzima u obzir kako bi odigrao izvrsno.Nadajmo se da će ovu igru koju mu nameću idijoti sa zapada, privesti uspešno kraju?

 4. Apis says:

  Daj Bože snage i mudrosti Putinu da oslobodi Evropu i napravi red. Da spali američke razbojnike i usreći svet!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *