ЕВО КАКО ЈЕ ПУТИН уништио новинара ББЦ-а (ВИДЕО)

EVO KAKO JE PUTIN uništio novinara BBC-a (VIDEO)

12 septembra 2016

Russian President Putin gestures during his annual end-of-year news conference in Moscow

Putin je odgovarao na pitanja Džona Simpsona sa BBC-a o navodnom agresivnom stavu Rusije, a to svet neće skoro zaboraviti. Ovo je iz decembra 2014. godine!

“I ti mi kažeš da sam ja agresor ovde? Imaš li ti zdrav razum uopšte?“ – Vladimir Putin.

Decembra 2014. godine, predsednik Vladimir Putin odgovara na pitanje Džona Simpsona sa BBC-a o navodnom agresivnom stavu Rusije.

Vladimir Putin je rekao: Hvala na pitanju. O našim vežbama, manevrima i razvoju naših oružanih snaga. Rekao si da je Rusija, u izvesnoj meri, doprinela tenziji koju sada vidimo u svetu. Rusija jeste doprinela, ali samo onoliko koliko sve više i više čvrsto štiti svoje nacionalne interese. Mi ne napadamo u političkom smislu te reči. Mi ne napadamo nikoga. Mi samo štitimo naše interese. Naši zapadni partneri – a posebno naši američki partneri – su nezadovoljni nama zato što upravo to radimo, ne zato što dozvoljavamo aktivnosti u vezi sa obezbeđenjem koje izazivaju napetost.

Dozvoli da objasnim. Ti govoriš o našim avionima, uključujući i strateške operacije vazduhoplovstva. Da li znaš da je u ranim 1990-im godinama, Rusija kompletno stopirala strateške letove avijacije u udaljenim oblastima nadzora, kako je prethodno uradio Sovjetski savez? Mi smo potpuno stopirali, dok su letovi američkih strateških letelica nastavili da nose nuklearno oružje. Zašto? Protiv koga? Ko im je pretio?

Dakle, nismo imali letove mnogo godina i pre samo par godina smo ih nastavili. Jesmo li mi zaista oni koji provociraju?

Dakle, u stvari, imamo samo dve baze van Rusije, i obe su u oblastima gde je velika teroristička aktivnost. Jedna je u Kirgistanu, a postavljena je tamo na zahtev vlasti, predsednika Kirgistana Akajeva, nakon što je uhapšen od strane avganistanskih ekstremista. Druga je u Tadžikistanu, koji se takođe graniči sa Avganistanom. Pretpostavljam da ste i vi zainteresovani za mir i stabilnost tamo. Naše prisustvo je opravdano i jasno razumljivo.

A sada, baze SAD-a su rasute širom sveta – i ti mi kažeš da se Rusija ponaša agresivno? Da li ti uopšte imaš zdrav razum? Šta američke oružane snage rade u Evropi, takođe sa taktičkim nuklearnim oružjem? Šta rade tamo?

Slušaj, Rusija je povećala svoju vojnu potrošnju za 2015. godinu, ako se ne varam, to je oko 50 milijardi u dolarima. Budžet Pentagona je deset puta veći od ovog iznosa, 575 milijardi dolara, mislim, nedavno odobren od strane Kongresa. A ti mi govoriš da mi sprovodimo agresivnu politiku? Da li ima malo zdravog razuma u tome?

Pomeramo naše snage na granice sa SAD ili drugim državama? Ko pomera NATO baze i druge vojne infrastrukture ka nama? Mi ne. Da li nas neko sluša? Da li neko učestvuje u nekom dijalogu sa nama o tome? Ne. Nema dijaloga. Sve što čujemo je “to se tebe ne tiče. Svaka zemlja ima pravo da izabere svoj način da osigura sopstvenu bezbednost.“ U redu, ali i mi imamo pravo da učinimo to isto. Zašto ne možemo?

Konačno, ABM sistem – nešto što sam pomenuo u svom obraćanju Saveznoj skupštini. Ko se jednostrano povukao iz AMB sporazuma, jednog od stubova globalnog sistema bezbednosti? Da li je to bila Rusija? Ne, nije. SAD su to učinile, jednostrano. Oni stvaraju pretnju za nas, raspoređuju svoje raketne odbrambene komponente ne samo na Aljasci, već i u Evropi – u Rumuniji i Poljskoj, veoma blizu nas. A ti mi govoriš da mi sprovodimo agresivnu politiku?

Ako je pitanje da li želimo odnose zasnovane na zakonu, odgovor je da, ali samo ako su naši nacionalni, ekonomski i bezbednosni interesi apsolutno ispoštovani.

Pregovarali smo o pristupanju Svetskoj trgovinskoj organizaciji pre 19 godina ili tako nešto, i pristali na kompromis po mnogim pitanjima, pretpostavljajući da zaključujemo sporazum od livenog gvožđa. A onda… Neću raspravljati o tome ko je u pravu a ko ne (već sam u više navrata rekao da verujem da se Rusija ponašala na pravi način po pitanju ukrajinske krize, a da Zapad nije, ali ostavimo to po strani za sada). Ipak, pridružili smo Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Ta organizacija ima pravila. Pa ipak, Rusiji su uvedene sankcije u suprotnosti sa pravilima STO, međunarodnim pravom i Povelji UN – opet jednostrano i protivpravno. I mi opet nismo u pravu?

Želimo da razvijemo normalne odnose u oblasti bezbednosti, u borbi protiv terorizma. Radićemo zajedno na ne širenju nuklearnog naoružanja. Radićemo zajedno po pitanju drugih pretnji, uključujući droge, organizovani kriminal i teške infekcije, kao što je ebola. Sve ćemo to učiniti zajedno, i sarađivaćemo u ekonomskoj sferi, ako naši partneri to žele.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. Za Srbiju says:

    Da ima zdravog razuma, ne bi mu postavljao tako glupa pitanja. Zapad i zdrav razum ??? Ko nebo i zemlja. Zapad zna samo za svoj interes, koji plasira u raznim oblandama, majmunišući ceo svet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *