ЕВО КАКО ЈЕ РУСИЈА стала на пут најјачој војној сили на свету!

EVO KAKO JE RUSIJA stala na put najjačoj vojnoj sili na svetu!

1 aprila 2016

russiasolidersParcijalno povlačenje ruskih snaga iz Sirije početkom ovog meseca nakon uspešne kampanje bombardovanja koja je počela prošlog septembra kao podrška sirijskog režima ne označava kraj delovanja predsednika Vladimira Putina u Siriji.

Rusija je zadržala avio bazu u Latakiji i obećala da će ponovo poslati svoje snage ukoliko neko prekrši prekid vatre. U svakom slučaju, Putin je pokazao svetu da ekstremno skup i više decenijski program za ponovnu izgradnju ruske vojske funkcioniše, izveštava news.vice.com

Uticaj novog ruskog oružja se prvo mogao primetiti u Krimu 2014. godine, a kasnije i nad nebom istočne i centralne Sirije.

Rusija je pokazala da može da projektuje svoju silu i daleko od svoje granice uz upotrebu raznovrsnog arsenala oružja.

Rusija se i ranijih godina uspešno borila u drugim državama, kao npr. prilikom invazije susedne Gruzije 2008. godine. Njena vojska je bila previše za Gruzijce, mada se suočila sa nekim ozbiljnim problemima kada su u pitanju komanda, kontrola, prikupljanje informacija i organizacija. Vazduhoplovstvo Rusije je izgubilo nekoliko aviona u Gruziji za nešto više od nedelju dana i to svojom greškom. Međutim, za čak 6 meseci kampanje u Siriji, Rusija je izgubila samo jedan avion, i to zato što ga je oborila Turska.

Kratko nakon rusko-gruzijskog rata, ministar odbrane Anatolij Serdjukov je pokrenuo ambiciozni program reforme ruske vojske. Plan je bio da se potroši 20 triliona rubalja na oružane sisteme između 2011. i 2020. godine s namerom modernizovanja 70% oružanih snaga do kraja decenije.
 

Taj ambiciozni cilj nije bio čista hvalisavost. Bio je to ključni element u spoljnoj politici najveće nacije na Zemlji koja je prvi put od pada Sovjetskog saveza 1991. godine želela da stane na put najjačoj vojnoj sili na svetu.

Vrlo je verovatno da nikakvih reformi ne bi bilo da Putin nije postao predsednik Ruije. Rusija je shvatila da je okružena potencijalno neprijateljski nastrojenim silama i da mora da sprovede modernizaciju kao vid odbrane.

Rusija je bila prilično uspešna u stvaranju organizovanije i responzivnije sile, jačajući svoje vazdušne i odbrambene sposobnosti. Ona je u Siriji pokazala koliko su efikasni i pouzdani njeni bombarderi odbranivši vazdušni prostor te države samo sa borbenim avionima i sofisticiranim raketama.

Povećana mobilnost vojske je najveće iznenađenje u reformi ruske vojske, a njen efekat smo mogli videti tokom kampanje u Siriji. Za to je zaslužan trenutni ministar odbrane, Sergej Šojgu, koji se fokusirao na spremanje i obučavanje vojske za brzo delovanje.

Sposobnost brzog premeštanja snaga daje Rusiji politički alat koji će Putin rado iskoristiti. On je nakon komentara da se ruska vojska povlači iz Sirije poručio međunarodnoj zajednici da se ta vojska može vrlo brzo vratiti ukoliko za to bude potrebe.

„Ukoliko bude potrebno, Rusija može pojačati svoj kontingent u regionu za samo par sati“, rekao je Putin.

Ipak, vojna modernizacija je skupa, a ruska ekonomija nije u najboljem stanju. Kada je Kremlj najavio planove za modernizaciju 2011. godine, 20 triliona rubalja je bilo jednako sumi od 700 milijardi dolara. Međutim, rublja u 2016. godini vredi mnogo manje, što dokazuje činjenica da 20 triliona rubalja trenutno odgovara sumi od oko 300 milijardi dolara.

Ekonomija u padu nije baš najsrećniji period za uvođenje modernog, skupog i visoko-tehnološkog oružja.

Rusija poseduje ogromnu količinu zastarele sovjetske opreme koju treba zameniti.

Ona najviše posla ima kada je u pitanju mornarica, uglavnom zbog toga što se dugo oslanjala na Ukrajinu kada su u pitanju brodski motori a koje Ukrajina više ne želi da šalje Rusiji. Stoga se pojavio izazov kada su u pitanju popravka starih brodova i izgradnja novih.

Činjenica je da se Rusija nalazi na teškom putu kada je u pitanju modernizacija vojske i da će taj proces biti veoma skup. Ipak, uspešnost sirijske kampanje pokazuje koliko je Rusija napredovala u odnosu na 2008. godinu.

(Webtribune.rs )

KOMENTARI2 komentara

  1. M says:

    Kad je sve tako,zasto ovi vojnici nemaju obicne opticke uvecivace cilja na svojim puskama kao prosjecni zapadni NATO vojnik protiv koje takve puske ova ovdje nema puno sanse?!?To sam se upitao vec nekoliko puta nakon ovakvih slika na forumima,al se nazalost ruski sefovi nisu dosjetili rijesiti taj problem bar jeftinim plasticnim uvecivacem cilja,bar za blisku borbu,npr.do 350 m,do kud puska s takvim uvecivacem cilja ne moze fulati,a bez njega nemoze pogoditi.Da ne spominjem teza pitanja,npr.kolko Rusija ima kvantitativno te nove,suvremene vojne tehnike,odnosno kolko je moze proizvoditi u slucaju sukoba,jer zapadne zemlje imaju jaku industriju.USA je dobila svoju pobjedu u 2.svj.ratu-industrijom,novcem.

  2. dejan says:

    Pisete gluposti kao i vecina novina uopste ide se od price da ruska rublja je palaa zbog cena nafte koje su se prepolovile i uporno konstantno mediji regiona PISU OVAKVA SRANJA NEVEROVATNO STO JE TO MEDIJSKI RAT KOJI U SUKOBIMA HLADNOG RATA BROJ 2 TRAJE VECNO.RUSKA EKONOMIJA JE JAKA ZAHVALJUJUCI GASU KOJEG IZOVI USVET U VREDNOSTI JOS UVEK 800 MILJARDI DOLARA NE NAFTA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *