ЕВО КАКО је Запад варао Србију!

EVO KAKO je Zapad varao Srbiju!

13 decembra 2017

Momir Bulatović, bivši predsednik Crne Gore i premijeru SR Jugoslavije, sada je kolumnista portala Sputnjik i u jednoj od kolumni piše da je Tribunal u Hagu izvorno trebalo da pomiri Balkan i donese pravdu među narode bivše Jugoslavije, ali su laži zapadnih političara doprinele propasti tog cilja.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju je, prema Bulatoviću, prvom demokratski izabranom predsedniku Crne Gore i od 1998-2000. premijeru Savezne Republike Jugoslavije, od početka predstavljao „neviđen skandal“. Takozvana međunarodna zajednica je ispisala mir na svojoj zastavi, ali je svoju politiku izgradila na „lažima i smišljenim trikovima“. Te laži su bile sistematske i stalno primenjivane.

Prevareni Milošević, Mladić i Karadžić

Tako je general Ratko Mladić više puta dobijao garancije od SAD i Francuske za svoju bezbednost. Njemu je ponuđeno da oslobodi francuske pilote koji su uhapšeni posle obaranja francuskog miraža 2000. godine iznad srpskih položaja. Kao protivusluga mu je garantovano da neće biti izveden pred međunarodni sud. Kao pregovarač je u region došao lično šef Generalštaba francuske vojske da donese ovu ponudu. Rezultat je poznat – francuski piloti su se živi i zdravi vratili kući, a Mladić je 22. novembra osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Radovanu Karadžiću, prvom predsedniku Republike Srpske, u prisustvu brojnih svedoka, među kojima je bio i Momir Bulatović, Ričard Holbruk, američki specijalni izaslanik je garantovao da neće izaći pred sud ako se povuče s funkcije i da saglasnost za mirovne pregovore jugoslovenske delegacije u Dejtonu. I pored toga je Karadžić kasnije osuđen na 40 godina zatvora, između ostalog i za masakr u Srebrenici.

I Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika Jugoslavije Zapad je više puta prevario. Tadašnji francuski predsednik Fransoa Miteran je Miloševića zamolio da njegov prijatelj i bivši ustavni sudija Rober Badinter vodi arbitražu u Komisiji za mirovnu konferenciju za Jugoslaviju, s tim da komisija neće doneti zaključke suprotne srpskim interesima, kako je obećao Miteran. Na kraju je upravo ta Badinterova komisija proklamovala „raspad Jugoslavije“ i utrla put za „apsurdne interpretacije“ međunarodnog prava. Nepovredivost granica u slučaju Jugoslavije nije važila za celu državu, nego samo za delove republika unutar federacije. Time je raspad Jugoslavije iz ugla komisije bio međunarodno-pravno legitiman.

Ne možemo protiv Rusije

Bulatović tvrdi da je srpske političare obmanuo i Viktor Černomirdin, specijalni izaslanik tadašnjeg ruskog predsednika Jeljcina. Černomirdin, čija uloga je u Rusiji i danas osporena, zajedno sa bivšim predsednikom Finske Martijem Ahtisarijem, Miloševiću je postavio ultimatum radi prekida NATO bombardovanja. Posle dramatičnih pregovora, Milošević je nevoljno pristao i objasnio svoju odluku istorijskim prijateljstvom Srbije i Rusije.

„Protiv NATO-a možemo da se borimo – i oni nas neće pobediti. Ali ako ne prihvatimo ponudu ruskog predsednika, daćemo mu povoda da bude protiv nas. A protiv Rusije, čak i ako mislimo da je nepravedno, jednostavno ne možemo da budemo“, citirao je Bulatović reči Slobodana Miloševića.

(Vesti)

KOMENTARI4 komentara

 1. Sančo Pansa says:

  Sjajan članak...Černomirdin je radio za interese SAD-VB...

  • Batina says:

   Treba ga dezintegrisati. Ne zasluzuje da zivi.

 2. Ivan Grozni says:

  Ako su prevareni to znaci da nisu bili dorasli svom zadatku. Vi vidite da;kad se god vode ozbiljni razgovori pored svakog pregovaraca sedi bar tri ili cetiri eksperta u odredjenim oblastima. Kod nas je obrnuto. Jedan odlucuje o svemu i ne daj Boze da mu neko da neki savet. Danas se za sve pita jedan covek. Sutra ce nam biti opet kriv neko drugi sto smo potpisali stetne ugovore ili deklaracje. Dok Srbija ne izvede nekoga na sud za veleizdaju,nista se nece promeniti.

 3. Velika Metla says:

  Zapadu je majka laž,a otac obmana! Ponavljati deci od jedne do sto i jedne godine,svakodnevno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *