ЕВО КАКО НЕМЦИ ПОМАЖУ УКРАЈИНЦИМА: Враћају избеглице на фронт

EVO KAKO NEMCI POMAŽU UKRAJINCIMA: Vraćaju izbeglice na front

9 marta 2024

Ukrajinskoj vojsci su hitno potrebni novi vojnici, piše „Velt“, a rešenje za to, dodaje list, bilo bi slanje vojno sposobnih Ukrajinaca koji su pobegli u Nemačku na početku sukoba.

Kijev je ranije saopštio da mu je potrebno pola miliona vojnika, uz gotovo milion koliko sada ima, što je ogromna brojka. „Velt“ navodi da u Nemačkoj živi 159.512 Ukrajinaca starih između 20 i 67 godina. Ako ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski dozvoli da se regrutuju i mlađi od 25 godina, onda ih u Nemačkoj ima 167.854.Nemačka je od početka SVO primila oko 1,25 miliona izbeglica, mahom žene, dece i starih. U celoj EU i Britaniji živi skoro četiri i po miliona ukrajinskih izbeglica.

Među opcijama za vraćanje Ukrajinaca u Ukrajinu, navodi „Velt“, je ukidanje statusa azila, ukidanje beneficija koje se plaćaju vojno sposobnim ukrajinskim muškarcima dok žive u Nemačkoj, i da ukrajinska vlada sankcioniše sopstvene građane i zamrzne njihove račune. Problem je, piše list, što bi takve mere uticale na popularnost Zelenskog.

Takođe se postavlja pitanje šta bi takvi potezi značili za nemački ali i evropski sistem azila. Evropa je poslednjih godina primila stotine hiljada, ako ne i milione „tražilaca azila“ koji tvrde da beže od sukoba, u mnogim slučajevima navodeći da se plaše da će biti primorani da se bore kod kuće.

Koliko god Nemačka želela da pošalje ukrajinske muškarce nazad na front, ovo bi možda mogao da bude preveliki zalogaj za Berlin, ocenjuje list.

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad5 says:

    ma izbaciće ih oni,ne treba im ukro mafija da se zapati u nemačkoj a to će im se desiti sigurno kad padne kijev,znaju oni dobro ko su im "saveznici i prijatelji" u ukrajini,ZATO su i izabrali sa NJIMA da rade...stvarno mislim da će krenuti u lov na ukre po nemačkoj,biće to haos...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *