ЕВО КАКО ОЛБРАЈТОВА ЖЕЛИ ДА ЗАВЛАДА ЕВРОПОМ

EVO KAKO OLBRAJTOVA ŽELI DA ZAVLADA EVROPOM

4 oktobra 2021

POSLE nemačkih parlamentarnih izbora, najviše straha uliva činjenica da bi partija Zelenih mogla da dođe do veće moći u budućoj vladajućoj koaliciji u Berlinu.Bojazan je naročito velika na spoljnopolitičkom planu, a to je upravo resor na koji ova stranka „puca“. Ako bi, u podeli ministarstava, Zelenima zapali inostrani poslovi, SAD bi dobile produženu ruku za obračun sa svojim političkim rivalima s ove strane Atlantika.

Na ovo, u ekskluzivnom razgovoru za „Novosti“, upozorava Vili Vimer, nemački ekspert za spoljnu i bezbednosnu politiku, član Hrišćansko-demokratske unije (CDU), koji je gotovo tri i po decenije bio poslanik te partije u federalnom parlamentu, Bundestagu.

Socijaldemokratama se, svakako, mora čestitati, napominje ovaj doajen nemačke politike.

Naš sagovornik ističe da, poraz nemačkih demohrišćana na nedavnim parlamentarnim izborima bez presedana u novijoj nacionalnoj istoriji, nipošto nije posledica „saplitanja“ u predizbornoj kampanji. Još manje debakl treba pripisati kancelarskom kandidatu demohrišćana, Arminu Lašetu.

– Ne samo da Lašet nije najveći krivac za mali procenat dobijenih glasova, nego na svojim plećima nosi težak teret, koji su uspešno izbegli visoko kotirani demohrišćanski političari. Lašeta najviše kritikuju oni koji na to imaju najmanje prava. Klice pada rejtinga i izbornog neuspeha, kao i mogućeg odlaska stranke u opoziciju, postojale su mnogo godina ranije, ali katalizator sunovrata bila je, nema sumnje, politika otvorenih vrata prema migrantima tokom krize 2015, koju je nepokolebljivo promovisala kancelarka Angela Merkel.

Koji je, po vama, uzrok tako lošeg izbornog rezultata demohrišćana?

– Nije reč o trenutnoj „povredi na radu“, niti neočekivanoj nezgodi. Bio je to gromoglasan poraz, posle koga CDU-CSU moraju pakleno da vode računa da bi obezbedili da ova, nekad ponosna stranačka formacija, bude i dalje prisutna na političkoj sceni Nemačke, posle sledećih izbora. Rezultat glasanja na parlamentarnim izborima bio je „izborna faktura“ birača upućena na adresu Merkelove. Ona je pre tri godine otišla sa liderske funkcije u CDU, ali je ostala kancelarka. Time se ogrešila o partijski statut, a nemačka politika u celini pretrpela je poraz ostavši „slepa kod očiju“.

Koja je ključna greška kancelarke Merkel?

– Bila je to njena odluka da 2015. godine u jeku migrantske krize u Evropi bez presedana, ne zaštiti nemačke granice. Time je državi nanela nepopravljivu štetu. Ova odluka, kao i njena politika ratovanja, dirigovana iz Vašingtona, bukvalno su slomile vrat demohrišćanima. Anegret Kramp Karenbauer, dosadašnja ministarka odbrane Nemačke, pokušala je da spase šta se spasti da, ali je bilo isuviše onemogućavajućih faktora.

Koliko je Lašet odgovoran za izborni debakl CDU?

– Malo u poređenju sa drugim faktorima. Za čuđenje je međutim da se stavio na raspolaganje kao kancelarski kandidat. U izbornoj noći, to je bilo više nego očigledno tokom njegovog govora. Zahvalio se, naime, Merkelovoj koja je stajala pored njega i konstatovao da je „sve moralo da bude drugačije“.Mlađi CDU političari traže da stranka ode u opoziciju, da bi se restrukturirala do novih izbora?

– Izborni rezultat donosi svakoj stranci obavezu i konkretne dužnosti na polju državne politike. Partija ne postoji „larpurlartistički“ sama zbog sebe i da bi, tek tako postojala, nego je smisao njenog održanja na političkoj sceni u obavljanju tih zadataka.

Ako naredne četiri godine CDU treba da „liže svoje rane“, ne znači da je to jedino što treba da radi. Moguć je, na primer, scenario po kome SPD neće uspeti da oformi vladu.

Tada CDU mora da bude spremna da uskoči, a to ne može partija koja nije u svakom trenutku mobilisana i „u pogonu“.

Šta su birači najviše zamerili demohrišćanima?

– Prema izbornim rezultatima CDU-CSU, a i drugih stranaka, očigledno je da su glasači demohrišćanima zamerili gubitak osnovnih nadležnosti, od unutrašnje bezbednosti preko društvene odgovornosti do ekonomske politike, dakle, vitalnih kompetencija.

Njima te nadležnosti nisu oduzete, oni su ih sami ispustili iz ruku.

Da li je „velika koalicija“ isključena?

– Na fudbalskom terenu i u politici nikad ništa ne treba isključivati.

U danu kada Nemačka obeležava 31 godinu od ujedinjenja nameće se pitanje da li će spoljna politika Berlina ostati ista?

– Na tom planu se, kad su u pitanju Zeleni i FDP, pali „crveni alarm“, to jest, najavljuje najviši stepen opasnosti. Treba se samo setiti veza koje ruski eks-oligarsi imaju u FDP i odmah „osedeti“ na spoljnopolitičkom planu. Zeleni su, očigledno, još gori i donose još više pretnji, više rizika. Poznata i relevantna Medlin Olbrajt i Džordž Soroš, koji rade preko nevladinih organizacija, ponašaju se kao da su spoljnopolitički gurui Zelenih. Bela kuća u Vašingtonu, očigledno, smatra Zelene svojim ogrankom u Evropi.

Činjenica da ta stranka želi, a najverovatnije bi i dobila Ministarstvo spoljnih poslova u budućoj nemačkoj vladi, zaista uliva strah.

Šta vas na tom planu najviše zabrinjava?

– Najviše zabrinjava činjenica da su isuviše pod uticajem američkih NVO i da ćemo uz Zelene, koji su praktično ekspozitura Bele kuće u Evropi, dodatno otrovati odnose sa Rusijom i Kinom. Zeleni su, po meni, bez dileme, stranka „rođena“ za ratovanje, a to je ono što nikome ne treba, posebno Nemačkoj. Ako budu imali veliku ulogu u vlasti, videćemo gde će nas to putovanje odvesti.

Treba li Srbija da bude uplašena? Da li će se menjati nemački stav prema kosovskoj problematici?

– Za ovo takođe važi odgovor na prethodno pitanje. Da sam na vašem mestu plašio bih se i liberala, ali Zelenih još i više.

ŠOLC JESTE POBEDNIK

KAKO to da Zeleni i FDP sada imaju glavnu reč?

– Jer SPD i CDU-CSU imaju probleme iz različitih razloga. Demohrišćani su užasavajuće oslabljeni i praktično dostupni za pljačkanje. SPD je, s druge strane, načinila neke taktičke poteze da, pre izbora, ne isprepada birače. Olaf Šolc, ipak, jeste pobednik i to se mora priznati i poštovati, naročito kad se gleda dalje, u budućnost.

ODLUČIĆE „GUTANJE KNEDLE“

ŠTA dalje? Ima li „semafor koalicija“ najviše šansi?

– Treba sačekati i videti. SPD se zalaže za državni intervencionizam na polju privrede i ekonomije u celini. To je za liberale pravi pakao. Videćemo ko je od njih spreman „da proguta knedle“ i da li je iko na to uopšte spreman. CDU-CSU, Zeleni i liberali FDP mogli bi, koliko sutra, da formiraju vladajuću koaliciju. Preklapanja su kod ovih triju stranaka više nego značajna i ne samo dovoljna, i daju manevarski prostor za stabilnu vlast.

(Novosti)

KOMENTARI7 komentara

 1. Gospodi Pomiluj says:

  Ona to sve zaista i hoće, ali samo onako kako joj to dopusti tata Sotona.

 2. Hrvacki kralj Cmarislav says:

  Nemacka i hrvacka ce se kupati u ruskom uranijumu a kako kaze Rambo, amerikance cr spaliti kinezi i japanci.

 3. Kosovac says:

  Uopšte nije bilo potrebe da se ispoljava ovolika panika zbog činjenice da su Deutschland Grün Ökologie Banditen (DGÖB) zvanično došli na vlast. Samo ćorav nije primećivao i osećao da je zelena banda odlično i efikasno delovala preko sorošoidne duboke države. Na primer, bez neke velike sile, uz pomoć medijuma i korisnih idiota, uspela je da u Srbiji i Crnoj Gori prekine izgradnju Mini hidroelektrana, dok trepneš. Vrlo energetski efikasno, ubedili su srpske korisne idiote da Mini HE kradu srpske potoke preko nekih cevova, i da izazivaju globalno zagrevanje. Tako je u njihovo ime Srpska Ekološka Banda (SEB) na čelu sa srpskim Vučićevim ministarstvom, sa zadovoljstvom stavila katanac na ovaj oblik srpskog energetskog potencijala. I sa zadovoljstvom krenula u zaduživanje u promašene investicije, u 25 puta skuplju elektro energiju, u elektrane na pogon sunca i jebivetra. ………………..Sećam se kao da je bilo juče, kada je vođa Nemačke Zelene Ekološke Bande zvani Joška Fišer, patentirao tretman neposlušnih Srba i nacionalnih manjina sa osiromašenim uranijom. Mislim da bi bio red da mu se u to ime Srpska Ekološka Banda zahvali podizanjem spomenika u sred Beograda. Pored kolege Zorana Đinđića, lepo bi to izgledalo.

  • Gagi says:

   Samo corav nije u stanju da vidi da ce ovdasnji nuklearni lobi najzad doci do parica. Westinghouse im je vec dao avans, bice ovde neka nuklearna elektranica, verovatno na KiM jer tamosnji narod vec ima iskustva sa uranijumom. Trebace im dosta struje za razvijeni Albanski turizam jer se grdni zapadni kapital sliva u izgradnju turistickih hotela. Kakve crne hidro-elektranice i gluposti, i ovi vetroparkovi su samo maska za glavni projekat. Pojedini komentatori jos nisu u stanju da sagledaju nasu situaciju, da nemamo vise nista nase jer je sve rasprodato. Lazni nacionalisti su od devedesetih usli u pare i promenili pesmicu, nema vise mitinga posvecenih Srpstvu, retorika je promenjena i sada se prica "mudrije" jer cemo za neku godinu biti najbogatija zemlja na svetu, naravno samo pojedinci. Sta jos neki Srbin danas moze dobiti u Srbiji, mozda jedino Coronu ili cir. Cim je ona Milicka presla na njihovu stranu, svaka prica je tu suvisna. Vezuju ovi polako Srpski camac za Evropski tanker, jedini je problem sto u tom camcu nece biti nicega naseg i veoma malo Srpskog naroda, ove "glavonje i nasi mudraci" ce se naravno ukrcati i voziti tankerom.

   • Kosovac says:

    @ Gagi, …..Moram da te ispravim. Kakav KiM, kakvi bakrači. Od Obilića pa sve prema Skoplju, cela visoravan predstavlja nepregledni basen mrkog uglja. Ogromno bogatstvo. Na to su već bacili šapu Džo Bajden i komandant bombardovanja Srbije NATO ne mogu na brzinu da mu nađem ime zato što ga je Google stavio u „elektronski zaborav“. Kada budu pogasili Srpske, BiH, Hrvatske, Crnogorske, Makedonske i Grčke termoelektrane, i tako spasu Zapadni Balkan (Srpski Svet) od čestica PM2,5 ostaće one termoelektrane (i još neka nova) u Obiliću zato što su Džo Bajden i ostali američki gringosi „izmislili“ tehnologiju koja će taj kosovski ugalj da pretvore u ekološki odsumporeni ugalj I klase. Tako će Američka tajna 52. država biti energetski veoma efikasna. ……………Elem, srpski korisni idioti debilno prihvataju objašnjenje Zelene Ekološke Bande i Pariskog sporazuma da se termoelektrane gase za dobro njihove dece, iz ekoloških razloga. Ustvari, stvaran razlog je da bi se narod iscrpeo nedostatkom električne energije toliko da u jednom momentu sam narod zatraži spas u izgradnji nuklearnih fukušima (elektrana). Tada će neki novi Vučić uskočiti sa stranim investitorima (najverovatnije sa prostora Evropske Zelene Bande) da ugovori izgradnju nekoliko nuklearnih fukušima (elektrana), za njihove pare, a mi ćemo taj donatorski kredit da im vraćamo u isporuci struje u nekom beskonačnom vremenskom periodu. Tako će biti i naša deca sita, i biće sve koze na broju. Ovo je bolje od mene objasnio poštovani Dejan Lučić na jednom svom JuTubetu. Ne treba zaboraviti da je u igri i Ruski nuklearni lobi. Jedan od moralnih krivaca za ovakav razvoj događaja bićeš i ti, dokaz je onaj tvoj komentar u vezi Mini HE upućen meni koji si u sadejstvu sa Ristinim diletantskim komentarom onako diletantski napisao. ……………Stari plan lokacije za izgradnju nuklearne elektrane u Srbiji, pre moratorijuma, bio je u brdima tamo negde iznad Majdanpeka. Slabo naseljeni brdovito-planinski deo. Blizu mesta reverzibilne HE Đerdap III za koju će biti izgrađene brane i jezera Pesača i Brodica. Ta jezera su dušu dala za hlađenje reaktora te srpske ekološke nuklearne fukušime. Pošto će ugovor o izgradnji biti sklopljen sa Sorošoidnom Evropskom Unijom, pitanje biodiverziteta, krađe potoka sa nekim cevovima, uništavanje šuma, uništavanja staništa srna i jazavaca za kojima onako osećajno cmizdri pesnik Ljubivoje Ršumović, sve će to da pokrije SEU svojim naučnim ekspertizama sa univerziteta Oksford i Kolumbija. Tako će biti naučno dokazano da do nikakve havarije ove nuklearne fukušime neće moći da dođe, zato što je na toj lokaciji nemoguće da dođe do nekog katastrofalnog cunamija.

 4. sava says:

  secate se joske fisera ministra spoljnjih zelenih, najangozavaniji za bombardovanje srj.

 5. milorad5 says:

  "zeleni" su stranka koja je stvorena u londonu i vašingtonu i popunjena je političkim agentima ,nemcima koji rade za okupacionu upravu isto kao i "ultradedsničari-neonacisti"i krajnje "leve stranke".Okupaciona uprava time drži nemačku u pokornosti jer u sekuundi oni mogu tu državu da dovedu u potpuni politički a zatim i bezbednosni HAOS.NEMAČKA NE POSTOJI VIŠE kao suverena država isto kao i francuska belgija,holandija, danska i italija,još od 1945.Delimičan suverenitet još uvek imaju norveška švedska i španija ,mada su zadnji dogadjaji pokazali da su norveška i švedska pred potpunim padom u vazalni odnos.Švajcarska je ekstrateritorijalna finansisjska zona a SVE države centralne evrope, istočne evrope i balkana imaju ograničen suverenitet ali druge vrste.Jednostavno "anglosaxonska" hobotnica nema još uvek snage da efikasno i potpuno asimiluje i kontroliše te države.(previše kriminala,korupcije ,nedostatak poverenja u propagandu i državne organe tih država,prevelik broj kriminalnih lordova koje nije lako kontrolisati i generalna patrijahalna autokratija i nepotizam ih sprečava da to urade,drugim rečima delimični permanentni haos u tim državama je problem da bi se stvari odvijale GLATKO kao u mekoj okupaciji zapada).Zato govoriti o "izborima" danas, u većini evropskih država je ustvari opis tehnologija centralne vlasti koja NIJE ODATLE i ne predstavlja nikakvu autentičnu i političku volju naroda tih država i zato će to sve uskoro početi da se RUŠI kako opada ekonomska snaga okupatora evrope a to su englezi i amerika.I zato je moguće da će okupatori pokrenuti lokalne ratove da bi u haosu mogli lakše da zadrže kontrolu makar i u najgrublejm okupacionom obliku,i zato je vreme meke okupacije evrope otišlo u prošlost.SADA ĆE DA TO SVE BUDE MNOGO NASILNO I SIGURNO JE DA ODREDJENI ORGANIZOVANO OTPOR POČINJE DA SE NAZIRE I EU CELOJ TOJ NEOKOLIONIJALNOJ KONSTRUKCIJI ATLANTSKE ALIJANSE.Prvi signal osipanja oupacione uprave će biti propast EUR-a i taj dan nije daleko,dan kada će okupacione snage da unište EUR-o i time potpuno potkopaju ekonomiju evrope,jer nema više ni para ni prostora za "prijateljsku konkurenciju i džentlemnske sporazume" a to se upravo vidi na primeru francuskih podmornica i čitavog prljavog skandala koje su orkestrirale države najužeg JEZGRA "ATLANTSKE ALIJANSE".Svako ko sa njima udje u dogovor biće uništen i izigran to je činjenica,što dalje od njih to manje problema,a ustvari oni koje oni proglase za neprijatelje imaju najbolje šanse da ne budu uništeni od strane tog saveza pacova jer znaju tačno KOGA treba da udare.Zato ej besmisleno pričati o izborima u nemačkoj jer tamo IZBORA I NIJE BILO,gautlajteri nemačke su odredjeni odavno i ovo je bila samo formalna transmisija tih odluka a to se i videlo sasvim jasno u "predizbornoj kamapanji" a i po izlaznosti na te dirigovane izbore.Smešno je da napadaju vučića ili putina a TU ISTU političku tehnologiju i sami uptrebljavaju na zapadu,od demokratije nije ostalo ni D..ako je uopšte to ikada postojalo na svetu kao funkcionalni politički sistem:)Mislim da je jedini sasda koliko toliko funkcionalan model uprave prosvećena diktatura sa jakim uplivom države u kapitalističkom modelu ekonomije,ali za to je potrebno imati prosvećenog i jakog,odvažnog diktatora a to baš nije lako naći ovih dana kada nam je pola politike sve narkoman do narkomana kako na zapadu tako sve više i ovde kod nas.Nemože me niko uveriti da postoji stvar koja se može nazvati "rekreativnom upotrebom narkotika". To je floskula da se opravda posrunla savest i totalno korumpiran moral onoga koji se krije iza "rekreacije".NARKOMAN je NARKOMAN,nepodoban i nepodesan za vladanje i upravu ,korumpirana prazna,pohlepna ličnost SA ISKREIVLJNOM PERCEPCIJOM STVARNOSTI,jer iza neprekidne žudnje za narkotikom ništa drugo kvalitetno u moralnom i intelektualnom smislu ne može da opstane u ličnosti.Pa se vi sada lepo zapitajte otkud toliko narkotika svuda redom od obdaništa do starčkih domova na zapadu, a sve više i kod nas,još malo pa će i dž.da dele.Sve je to deo grande plana:)zatupljene stoke kojom je lako vladati pomoću par GRAMA jeftine hemijske supstance.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *