ЕВО КАКО РУСИЈА БРАНИ С. Петербург и Кронштат

ЕВО КАКО РУСИЈА БРАНИ С. Петербург и Кронштат

8 децембра 2020

ВОЈНИ врх Русије одлучио је да појача одбрану Лењинградске морнаричке базе (ЛенНВМБ) савременим противбродским обалским ракетним системима „Бал“.

То оружје ефикасно уништава мале бродове, чамце и амфибије.

Биће формиран дивизион чије ће главно наоружање бити управо ракетни системи „Бал“. Формирање ће бити завршено током 2021-ве, а нова дивизион ће од напада с мора бранити Кронштат и Санкт Петербург.Досад су у истој улози били обалски ракетни системи Редут.

Руски војни експерти наглашавају да је и само неколико ракетних система „Бал“ довољно да се у потпуности блокирају Фински залив и приступи руској „северној престоници“.

Јачање одбране С. Петербурга није случајно. Системи „Бал“ су одговор Министарства одбране РФ и Генералштаба на јачање нападачких могућности НАТО на Балтику.

Штаб Лењинградске морнаричке базе је у Кронштату, а ефективе распоређене око Санкт Петербурга и Ораниенбаума.

„Системи „Бал“ биће у стању да у потпуности контролишу читав Фински залив“, нагласио је бивши начелник Главног штаба руске ратне морнарице адмирал Валентин Селиванов.

Системи „Бал“ користе крстареће ракете Кх-35Е које лете на ивици брзине звука. Управо тај „недостатак“ им обезбеђује високу `послушност за време лета и ефикасност против малих, брзих и врло покретних циљева.

Домет им је 120 км противбродски комплекс „Бал-Е“ у својој класи нема премца. Његова безмало свака ракета погађа мету!

Једним плотуном од 32 пројектила може да уништи најмање три непријатељска брода класе „фрегата“!

По критеријуму „исплативост“, комплекс „Бал“ по низу показатеља надмашује иностране конкуренте: Harpoon Block 2 (САД), Exocet MM 40 Block 3 (Француска), RBS 15 Mk3 (Шведска) и Penguin NSM (Норвешка).

Према речима адмирала Виктора Чиркова, руска морнарица би требало да до краја 2020. године добије 20 нових обалских ракетних система типа „Бастион“ и „Бал“.

Данас морнарица РФ има четири дивизиона са балистичким ракетним системом „Бал“: два у Црноморској и и један у Пацифичкој ратној флоти. Плус још један у саставу Каспијске флотиле.

KOMENTARI2 коментара

  1. Miraš says:

    Da su uspeli da preotmu Belorusiju time bi ugrožavali Sankt Petersburg ne samo sa zapada sa Baltičkog mora nego još iz pravca jug. Zatim severno i severozapadno od Sankt Petersburga je Finska, koja je kao vojno neutralna. Samo dokle bi Finska bila vojno neutralna? Takodje iz Belorusije bili bi značajno bliže Moskvi. Zato ne prekidaju proteste u Belorusiji.

  2. M says:

    Ako Rusi budu branili tlo Rusije samo konvencionalnim oružjem-ratom,onda su gotovi!Ali,ako to odgovaraju i A-udarima po tlu napadača,onda imaju realnu šansu opstati,i to onoliko kolko i njeni napadači!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u