ЕВО КАКО РУСИЈА БРАНИ С. Петербург и Кронштат

EVO KAKO RUSIJA BRANI S. Peterburg i Kronštat

8 decembra 2020

VOJNI vrh Rusije odlučio je da pojača odbranu Lenjingradske mornaričke baze (LenNVMB) savremenim protivbrodskim obalskim raketnim sistemima „Bal“.

To oružje efikasno uništava male brodove, čamce i amfibije.

Biće formiran divizion čije će glavno naoružanje biti upravo raketni sistemi „Bal“. Formiranje će biti završeno tokom 2021-ve, a nova divizion će od napada s mora braniti Kronštat i Sankt Peterburg.Dosad su u istoj ulozi bili obalski raketni sistemi Redut.

Ruski vojni eksperti naglašavaju da je i samo nekoliko raketnih sistema „Bal“ dovoljno da se u potpunosti blokiraju Finski zaliv i pristupi ruskoj „severnoj prestonici“.

Jačanje odbrane S. Peterburga nije slučajno. Sistemi „Bal“ su odgovor Ministarstva odbrane RF i Generalštaba na jačanje napadačkih mogućnosti NATO na Baltiku.

Štab Lenjingradske mornaričke baze je u Kronštatu, a efektive raspoređene oko Sankt Peterburga i Oranienbauma.

„Sistemi „Bal“ biće u stanju da u potpunosti kontrolišu čitav Finski zaliv“, naglasio je bivši načelnik Glavnog štaba ruske ratne mornarice admiral Valentin Selivanov.

Sistemi „Bal“ koriste krstareće rakete Kh-35E koje lete na ivici brzine zvuka. Upravo taj „nedostatak“ im obezbeđuje visoku `poslušnost za vreme leta i efikasnost protiv malih, brzih i vrlo pokretnih ciljeva.

Domet im je 120 km protivbrodski kompleks „Bal-E“ u svojoj klasi nema premca. Njegova bezmalo svaka raketa pogađa metu!

Jednim plotunom od 32 projektila može da uništi najmanje tri neprijateljska broda klase „fregata“!

Po kriterijumu „isplativost“, kompleks „Bal“ po nizu pokazatelja nadmašuje inostrane konkurente: Harpoon Block 2 (SAD), Exocet MM 40 Block 3 (Francuska), RBS 15 Mk3 (Švedska) i Penguin NSM (Norveška).

Prema rečima admirala Viktora Čirkova, ruska mornarica bi trebalo da do kraja 2020. godine dobije 20 novih obalskih raketnih sistema tipa „Bastion“ i „Bal“.

Danas mornarica RF ima četiri diviziona sa balističkim raketnim sistemom „Bal“: dva u Crnomorskoj i i jedan u Pacifičkoj ratnoj floti. Plus još jedan u sastavu Kaspijske flotile.

KOMENTARI2 komentara

  1. Miraš says:

    Da su uspeli da preotmu Belorusiju time bi ugrožavali Sankt Petersburg ne samo sa zapada sa Baltičkog mora nego još iz pravca jug. Zatim severno i severozapadno od Sankt Petersburga je Finska, koja je kao vojno neutralna. Samo dokle bi Finska bila vojno neutralna? Takodje iz Belorusije bili bi značajno bliže Moskvi. Zato ne prekidaju proteste u Belorusiji.

  2. M says:

    Ako Rusi budu branili tlo Rusije samo konvencionalnim oružjem-ratom,onda su gotovi!Ali,ako to odgovaraju i A-udarima po tlu napadača,onda imaju realnu šansu opstati,i to onoliko kolko i njeni napadači!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *