Ево како Русија побеђује Америку и Запад у политичком шаху!

Evo kako Rusija pobeđuje Ameriku i Zapad u političkom šahu!

11 septembra 2015

Russia USA 324434Kako je danas objavljeno (http://izvestia.ru/news/591219), Iran je dozvolio preletanje ruskih vojno-transportnih aviona radi dopremanja humanitarnog tereta u Siriju.

Pre nego što je Iran dozvolio prelete, Bugarska pod pritiskom SAD nije takvu dozvolu izdala, a pod pritiskom SAD isto je odbila i Grčka, koja je kasnije dozvolu za korišćenje svog vazdušnog prostora Rusiji ipak dala. Međutim, i pored toga, bez dozvole Bugarske, maršrutu preko Grčke nije moguće koristiti.

Ovo su činjenice koje su bile objavljene u novinama. I upravo se iz toga shvata sva lepota ovog ruskog poteza.

Rusija je i na početku mogla da zamoli Iran za dozvolu za preletanje, i Iran bi tu dozvolu odmah i dao. U vezi rešenja Sirijskog pitanja Rusija i Iran imaju zajedničke interese a i Iran je, za razliku od Bugarske, nezavisna zemlja, koja je sposobna da samostalno donosi rešenja.

Kad je tako – zašto je onda Rusija uopšte išta i tražila od Bugarske i Grčke, koje su članice i EU i NATO, to jest koje su pod kontrolom SAD?

Pa upravo baš zato što je od početka bilo jasno da će obe ove zemlje, ili barem jedna od njih, najverovatnije odbiti molbu Rusije.

Međutim – Rusija u bilo kojoj kombinaciji izlazi kao pobednik.

Varijanta br. 1: Rusija zatraži od Irana dozvolu za prelet i Iran joj tu dozvolu izda.

Ovo je najprostija varijanta, ali ona bi izazvala momentalan napad Zapada na adresu Rusije. Zapad izražava sumnje u pogledu prirode prevoženog tereta i preko medija bi Iran i Rusiju odmah predstavio kao zemlje koje udruženo i u dogovoru nelegalno šalju „krvavom doktatoru“ Asadu vojnu pomoć.

Ovo bi se moglo jednostavno ignorisati – ali postoji mnogo bolje rešenje koje bi bilo šteta neupotrebiti.

I Rusija je pošla upravo tim putem: prvo je dozvolu za prelet zatražila od Bugarske i Grčke…

Varijanta br. 2: Bugarska i Grčka prelete dozvoljavaju

U tom slučaju Rusija legalno leti u Siriju zapadnom maršrutom . Pošto su preleti dozvoljeni od strane zemalja članica NATO – argumenti Zapada protiv ruske humanitarne pomoći gube ikakav smisao: „Pa zar niste vi sami dozvolili prelete?! To znači da ste saglasni. U čemu je problem?“

Varijanta br. 3: Bugarska i (ili) Grčka odbijaju da daju saglasnost.

Upravo se bila desila ova varijanta. Kao rezervna varijanta , posle toga što se po medijima nekoliko dana razmatralo odbijanje Bugarske i pritisak SAD na Grčku – ona je Rusiji dala opravdanje da se obrati na Iran… Tako je postignuto da je sad pred javnosti mnogo teže Rusiju predstaviti kao zemlju koja Asada ispod žita snabdeva oružjem. Pa zar se nije Rusija radi iste te stvari prvo obraćala na zemlje članice NATO – i dobila od njih negativan odgovor? Znači bila jeprinuđena da traži rezervno rešenje. Humanitarna pomoć ne može da čeka, mora se već nekako dostaviti.

Jasno nam je da će po zapadnim medijima ionako pisati da u avionima ustvari nije bila humanitarna pomoć, nego oružje – ali medijska pozadina, na kojoj će se to dešavati, biće već mnogo povoljnija po Rusiju.

U tome se, po našem mišljenju, i sastoji lepota Ruskog poteza u ovoj epizodi sukoba sa Zapdom.

(http://cont.ws/post/119827 / Prevod: Vaseljenska TV)

KOMENTARI



4 komentara

 1. miroslav says:

  Bilo kako bilo u toj igri ljudi gube zivote,banke pune sefove,a moja Srbija pod vlascu satane jedva da je u zivotu..

 2. milan says:

  Pitam se sta je sa tim Bugarima?! Pa sve nesto nece, nedaju i puse li ga puse. Odbise Juzni Tok, potvrdise sankcije Rusiji, zabranjuju prelete transportnim avionima. Samo gube pare i obraz! Misle jadni da ce ih odmazda velike Rusije zaobici! E, bratko bratko ima da klanjas i stalno vices mersi, mersi zapadnjacim olosima a oni ti ga uterase, ostadoste sami i popisani kao drzavnicki entitet, kao narod Bugara pravoslavaca!

 3. miroslav says:

  Pricao sam sa jednim Bugarinom u cemu je njihov problem?Odgovor je bio kratak.Ako ne slusamo pustice turke na nas,oduvek su nas velike sile tako ucenjivale.Pa mozda je i tako.

 4. Altaj says:

  Ja bih izneo šta je meni poznato u vezi Bugara. Događala se invazija Mongola koji su usput vrlo mnogo desetkovali južna obodna ruska plemena, i to je bio začetak neke vrste genocida koji je saterao strah u kosti čak i Evropljanima, pa se malo bunili i poslali emisare Mongolima da malo smanje ton sa Rusima. Pokušaj prodora preko Indije i udar na Turke Mongolima nije uspevao. Turci su Mongole uvek uspešno zaustavljali u Indiji, a ni Mongoli nisu mogli da se organizuju ni snađu baš najbolje na tom pravcu. Onda reše da prodru preko Balkana, gazeći ponovo Ruska plemena i da prodru preko Bugarske prema Osmanlijskoj Turskoj prestonici. I gle čuda! Bugari u dva maha destkovali Mongole, tako da su ovi jednostavno odustali od udara na Osmanlijsko Carstvo. Da ne poveruješ, ali danas su Bugari izuzetno ponosni na njihova dva velika sukoba koje su dobili protiv Mongola. U međuvremenu, Rusi su se već počeli organizovati i sa manjim uspehom su uspevali da ponekad i potisnu Mongole, ali ne i da ih pobede. I onda sledi nešto što većina našeg naroda ne zna. Rusi su se udružili sa Bugarima i definitivno tek tada slomili Mongole i postavili Mongolsku imperiju na mesto gde se i danas nalazi. Ima još jedan zanimljiv podatak za Mongole. Mongoli su stigli i do Rima, ali su im izviđači javili da je u Rimu takva beda i glad, da su Mongoli jednostavno okrenuli konje i ostavili Rim na miru. Nije im se isplatilo da ulaze u Rim. Eto, nisu samo guske spašavale Rim, nego ponekad i siromaštvo i beda. Koliko je ovo sve uticalo na Ruse i njihov odnos prema Bugarima, ostavljam vama da kažete. A ta Turska je ostala jaka samo zato što su baš ti Bugari zaustavili prodor Mongola prema Istambulu. Istorija je učiteljica života, ali ponekad se i igra sa životima celih naroda. Danas se Bugari lede od straha kada im se spomene Turska.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *