Ево како се правилно припремају печурке

Evo kako se pravilno pripremaju pečurke

26 maja 2017

Najnovije istraživanje pokazalo je da je prženje pečuraka najgori način za njihovo spremanje i da bi one trebalo da budu stavljene u mikrotalasnu.

Na taj način zadržavamo visok nivo ključnih amino kiselina i vitamina – koji su potrebni za zdravlje crvenih krvnih zrnaca, stvaranje energije i metabolizaciju masti i proteina.

Spremanjem pečuraka u mikrotalasnoj rerni povećava se i sadržaj anti-upalnih jedinjenja, kao i antioksidanasa kao što je polifenol, dok se prženjem i kuvanjem smanjuje njihova količina jer ih iz pečurke izvlači tečnost u kojoj se kuvaju.

– Prženjem i kuvanjem dolazi do gubljenja velike količine proteina i antioksidanasa koji završavaju u ulju ili vodi. Kada smo ih spremali u mikrotalasnoj, došlo je do značajnog povećanja količine polifenola i antioksidanasa – tvrdi autorka istraživanja Ajrin Ronćero.

Pečurke imaju veliki sadržaj proteina, vitamina B1, B2, B12, C, D i E, kao i minerale kao što su cink i selenijum.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *