Ево како се живело под Гадафијем и шта су све Либијци имали!

Evo kako se živelo pod Gadafijem i šta su sve Libijci imali!

22 avgusta 2015

File photograph of Libyan leader Muammar Gaddafi attending a ceremony marking the birth of Islam's Prophet Mohammed in TripoliIako predstavljen kao beskrupulozan diktator Moamer el Gadafi je od Libije koja je bila jedna od najsiromašnijih zemalja stvorio naciju sa najvišim standardom u Africi.

Od kada je počela libijska revolucija, većina zapadnih medija Moamera el Gadafija predstavljala je kao zločinca i diktatora koji ugnjetava sopstveni narod.

Danas znamo da nije baš sve bilo onako kako je to prikazivala zapadno evropska i američka medijska mašina i da su neka dostignuća Gadafijeve vladavine sve vreme prećutkivana.

Prema sistemu koji je Gadafi razvio dolaskom na vlast obrazovanje i zdravstvena zaštita su bili besplatni u Libiji. Pre dolaska Gadafija na vlast, samo 25 odsto stanovništva bilo je pismeno. Danas 83 odsto Libijaca čita i piše, a 25 odsto ima fakultetsku diplomu.

Pročitajte još:

ISTINA IZAŠLO NA VIDELO: Otkrivena istina o događajima u Libiji i likvidaciji Gadafija!

Deset laži o GADAFIJU i njegovim ljudima kojima su nas trovali strani mediji

Ukoliko bi neki građanin odabrao da se bavi zemljoradnjom, od države bi dobio kuću sa zemljom, poljoprivrednu opremu, seme i goveda, kako bi započeo biznis i sve to bespovratno.

Malo je poznato da u Libiji nisu postojali računi za struju, a nisu postojale ni kamate na kredite u bankama koje su sve bile državne.

Gadafiju je najviše zamerano da krši ljudska prava u Libiji, a malo je poznato da je naredio da dok god svaki Libijac ne dobije kuću neće ni njegova porodica. Tako je Gadafijev otac preminuo, a da je još uvek živeo u šatoru.

Gadafi je izlazio u susret mladencima. Tako je svaki mladi bračni par dobijao od države po 50.000 američkih dolara kako bi kupio stan i zasnovao porodicu.

Ukoliko bi Libijac poželo da se školuje u inostranstvu ili bi mu bilo neophodno lečenje van granica zemlje, imao bi novčanu pomoć države koja bi plaćala sve troškove i još bi davala po 2.300 američkih dolara za smeštaj i prevoz.

Država je čak participirala i u kupovini kola, inače jeftinijih nego u Evropi, pa je subvencionisla kupovinu sa 50 odsto učešća.

A kad se već kupe kola, sa benzinom nema problema jer je gorivo u Libiji koštalo 0,14 dolara za litar, što je bilo jeftinije od vode. I hleb je bio praktično besplatan sa cenom od 0,15 dolara za 40 (!) vekni.

Gadafi je znao da je za pustinjsku zemlju voda najbitnija pa je napravio veliki vodovod kroz Saharu koji je spojio Tripoli, Bengazi i Sirt i tako omogućio nesmetano snabdevanje, ali i porast gradske populacije. Na žalost, tokom bombardovanja NATO je dobrim delom ovaj vodovod uništio.

libya1Libiju je ostavio bez ikakvog spoljnog duga sa deviznim rezervama od 150 milijardi dolara, koje su, istina, sa početkom revolucije zamrznute širom sveta.

Svaki Libijac koji nije mogao da nađe zaposlenje po završetku školovanja dobijao je novčanu pomoć u visini plate predviđene za tu vrstu zanimanja. Dok su za svako rođeno dete žene dobijale po 5.000 američkih dolara

Deo novca zarađen prodajom nafte, glavnog izvoznog artikla zemlje, slivao se na račune svih građana Libije.

Kada je Gadafi došao na vlast, istina prevratom, 1969. godine, Libija je bila jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu. Pre nego je zapao u probleme sa ustanicima Libijci su spadali u narode sa najvišim standardom u Africi.

ŠTA KAŽE JEDAN LIBIJAC U BEOGRADU: Za vreme Gadafija svaki Libijac je imao sve!

Libijac koji živi u Beogradu, Mohamed Alsakit Abdulgasem, smatra da je skoro sve što se u medijima govorilo o Gadafiju neistina i da stvari stoje potpuno suprotno.

– Libijci su pod Gadafijem živeli normalno i slobodno kao što se živi ovde u Evropi. Kažu da je Gadafi za 42 godine vlasti ubio dve do tri hiljade ljudi. U proteklih godinu dana u Libiji je stradalo preko 60.000 ljudi. Reč je o samo jednoj godini! Kažu da je Gadafi ukrao naš novac. On je živeo u šatoru, a njegovi rođaci su živeli kao i svi drugi. Čak i da je ukrao milione, znate li koliko smo milijardi izgubili zbog rata koji nas je zadesio i koliko sada gubimo?! Svi se sada prave da ne znaju i niko ne pominje našu naftu. Govorili su da je Gadafi diktator. U njegovo vreme 17.000 ljudi je ležalo u zatvoru. I to su sve bili osuđeni kriminalci. Sada u zatvorima leži najmanje 27.000 ljudi. Pritom, kriminalci su pušteni, a u zatvore su strpani oni čiji je jeidni greh što su podržali Gadafija. Problem nije bila diktatura Gadafija, već to što velike zemlje i velike kompanije imaju ekonomske interese u Libiji.

Mohamed priznaje da je i u vreme Gadafija bilo grešaka, ali kaže i da je bilo kritičara koji su tražili da se stvari poprave.

– U Libiji nije bilo sve idealno i postojale su kritike. I sam sam pisao mnogo članaka za libijske novine o tome. Dakle, postojala je sloboda govora. One koji su bili protiv Gadafija podelio bih u tri grupe. Prvu čine oni koji su želeli da se u Libiji živi još bolje i da imamo još bolje uslove obrazovanja, rada i življenja. Sebe svrtstavam u tru grupu. Drugu čine oni koji su došli spolja, sa NATO-om. Treću grupu čine islamisti. Oni su najjači jer imaju veliki uticaj na lokalno stanovništvo. Veoma se plašim radikalnih islamista i mogućnosti da Libija postane novi Irak – da svaki dan budu bombaški napadi i ubistva.

Tripoli 45Iako nije posetio zemlju još pre rata, Mohamed kaže da se čuje sa rođacima i da prati šta se tamo dešava. O tome kako je u Libiji danas, kaže:

– Sve je u haosu. Jedan dan ima struje, pa deset nema. Interneta nema, a telefoni rade povremeno. Sve komunalne usluge su stale i sve je u haosu. U vreme Gadafija mogli ste da napunite rezervoar za tri evra, a sada je nekoliko meseci bila nestašica?! Problem u Libiji je u tome što niko ne može da kontroliše plemena. Sada imate milion Gadafija u Libiji koji misle da im sve pripada i sve žele da prisvoje za sebe! Volim Gadafija jer su u njegovo vreme svi imali sve! Gadafi je dao nadu Africi. Želeo je da napravi jednu banku za celu Afriku. E, tu je pogodio Zapad i njihove interese.

Gadafi nam govorio da se školujemo u Srbiji

– Srbija je uvek predstavljana kao prijatelj Libije i tako smo učeni i u školi. Gadafi je voleo Srbiju zato što je video kao neprijatelja zapadnih interesa. Podržavao je Srbiju i tako što je slao naše studente ovde da se školuju. Govorio je da svako treba da ide u Srbiju i da se tamo obrazuje.

(priredio Intermagazin, izvori: Svedok, Mondo)

KOMENTARI14 komentara

 1. zdenko says:

  GLUPAN BEDUIN IBUDALA VEROVAO INKVIZICIJI KOJA SE NIKA NE MENJA DA SE UDRUZIO VOJNO S NEMOM DRZAVOM ALZIROM ILI DRUGOM I NAROUZAO MAKAR IMAO 400 000 VOJNIKA NIKA NE BIH PAO OVAKO SU GA SREDILI IZNUTRA DIVLJACIMA TIPA ISIL

 2. Steva says:

  To je jos jedan od dokaza da zapadna "demokratija" (USA,EU,Nato) na dozvoljava da narodi zive u blagostanju,nego po njihovom "receptu".Zato zivela Rusija i Smrt fasizmu,Sloboda narodu.

 3. Somebody74 says:

  Ko hoće veće, izgubi iz vreće. Imali su nešto približno raju na zemlji, a šta sada imaju? Kao i ovaj glupi narod u ex-SFRJ.

 4. simo says:

  Imali i vise od nas ali nisu znali postovati.Sada postaju roblje kao i mi.Novi zakon o radu postuje samo slovo kapitala,a radnik je samo sredstvo i broj koji kada se istrosi bez problema zamijeni drugim bez obzira sto ima djecu i kredit.Dobro dosli u antihristov kapitalisticki svijet koji je surov i ne prepoznaje nista od morala,milosrdja i ljubavi.Neka je i Libijcima i nama dragi Bog na pomoci ali i ostatku svijeta.

 5. Petar says:

  Ovo vam je gLupa propaganda, tako glupa da gluplja ne može biti! Gadafi je bie prvi mudžahedin među komunjarskim arapima, makar da Libijci nisu Arapi, imaju arapski jeyik, arapsku kulturu, ali Arapi nisu, xa njih to je bila velika uvreda! Gadafi je bio veliki prijatelj SSSR-a, njegovi Linijci su se školovali u Jugoslaviju tek kasnije, kada je Džemal Bijedić postao savezni premijer u Jugoslaviji. Ponosio se time da je postao prijetelj jedine evropske zemlje ČIJI JE PREMIJER MUSLIMAN! Slao je mlade Libijce da se školuju po svim zemljama Varšavskog Dogovora, pa i u Jugoslaviju. Velike poslove u Libiji su radile firme iz SSSR-a, a SSSR je rešavao koja zemlja kolko i kakve poslove može dobiti u Libiji. Naročito strogo su bili raspredeljivani poslovi oko izgradnje vojnih objekata. Jugoslovenske firme su radili sasvim druge projekte, uglavnom civilna infrastruktura. Bio je najveći finansijer izetbegovičeve SDA, a na tome su Libiji bili jako ponosni! Zadnjih godina kineske kompanije su zamenili kompanije iz SSSR-a, Gadafi se lično obogation od državnih fondova. Možda je Libija imala suficit od 150 milijardi dolara, ali Gadafi lično je yaradio "suficit" od preko 300 milijardi dolara! Sve te pare je uložio u privatnim biznisima u svetu, ali najviše u Južno Afričkoj Republici. Gafai je opljačkao državu, kao i svi komunjari, razvijao lažni patriotizam, promovirao je 200 generala, uglavnom nesposobni ali lojalni (isto kako i u Jugoslaviji). Pre 20+ godina izvršio je invaziju na pogranični pojas sa Čadom, region bogat uraniumovom rudom, ali francuski legionari su ga vrlo ekspresno iybacili odatle, pobivši sve što nije brzo bežalo. E za tu avanturu odlikovao je lojalne oficire medaljama, dodelio generalske epolete ... Gadafi jednostavno je iygubio kontakt sa realnošču. cela Libija je čekala da njegov sin Saif Al ISLAM da nasledi oca (kao i u Severnoj Koreji). Saif Al ISLAM je nasojao da se i u Libiji uvede sistem kao i u Alžiru, Tunisu, Egiptu, da se liberaliyira država, da i narod dobije nešto od naftenih dolara. Inače, struju su plaćali, jeftino, ali ne i besplatno. U inostranstvi su se mogli školovati samo izabrani poštovaoci gadafijevog režima, uopšte, da se izađe van iz Libije bilo je nemoguče za običnog građanina (pa i seljaka). Libija je bila ISLAMSKA VRZIJA enver hodžine Albanije! A i sam Gadafi je nasilno došao na vlast. Bio je mlad i perspektivan oficir, obrazovan u Britanskoj Vojnoj Akademiji u Libiji, Libija je bile britanska kolonija po yavršetka drugog svetskog rata, nakon 15-tak godina dobila je nezavisnost, izabran je bio kralj is poštovanog klana Al Sanusi, ali Kralj Idriz je bio ubijen od šefa obezbedženja, mladog i perspektivnog kapetana iz jedinice za specijalne namene (SAS), to je bio mladi Kapetan Moamer El Gadafi!

 6. Kamenica says:

  Važno je da je u Libiji bilo reda i živelo se bez većih problema. Kada je došlo do "demokratskih promena", potpomognutih od SAD-a, zavladao je teror i zemlja je u rasulu kao i Irak, Afganistan i još neke druge zemlje.Nije demokratija za svakog.Komentar je da da "komunjare" kradu a šta reći za kapitaliste,većina kojih se u Srbiji ponaša kao da su robovlasnici.

 7. Arso Stijović says:

  Vječnaja pamjat, Ako je i imao grešaka mučenik nije zaslužio onakvo poniženje prije hladnokrvnog i bestijalnog smaknuća... Jadni crni aristokrati i bankari su skroz izgubili smisao za realnost jer postaše Mamonovi robovi... Smiluj im se Gospode jer ne znaju šta rade,neka bude volja tvoja a ne naša... Sudi im ti da se ne poganimo njima!!!

 8. Vukan says:

  Mozete ga voleti ili ne ali preporodio je svoju zemlju, imao je svoj stav i moral. Glavni 'greh' i razlog njegovog pada (pored pljacke Libiskih bogatstava od strane 'uterivaca demokratije') je to sto je aktivno radio na osnivanju i propagiranju Zlatnog Dinara, novca koji bi imao pokrice u zlatu a ne kao virtuelni americki dolar. A to zapadni bankari nisu smeli ni hteli da dozvole.

 9. Vlado says:

  Slazem se, ali ne školovanje samo u Srbiju, u JUGOSLAVIJU. Radi ovog podatka sumnjam u ceo ovaj tekst.

 10. srecko says:

  Petar Neѕnaš šta pišeš, radio sam tamo ѕadnje tri godine Gadafijeve vladavine, sve što je napisano je tačno i nije nikakva propaganda, desilo mi se da u centru Tripolija meni i kolegi pukne guma na džipu i da mi priđe čovek i da me na tečnom srpskom pita imali kakav problem i dali moѕe da pomogne, kada mi je našao vulkaniѕera i doveo ga na lice mesta, a ovaj ѕavršio ja sam ih častio pored onog što sam trebao da platim, Rekao mi je tada ti si sigurno iѕ Srbije. Odveo nas je svojoj kući posluѕio čaj i pričao kako mu je bilo lepo ѕa vreme studija u bivšoj SFRJ. Tada nam je rekao da je oko 40000 Libijaca dolaѕilo na šoklovanje u staru Jugoslaviju. Tada je pričao o našim odnosima, a od tebe prvi put čujem ѕa Ruse. Kada je EU i Amerika uvele sankcije pre bombardovanja jedino su Srbi i ostali iѕ stare Jugoslavije prolaѕili kontrole beѕ problema , kad pokaѕeš legitimaciju i kaѕeš odakle si odmah su nas puštali beѕ ikakve kontrole, svi ostali su imali jako mnogo problema tako da poneki više nisu ni dolaѕili u Tripoli.

 11. Nuredin francuska says:

  Znam daje njena zena poreklom iz serbie citasosam u fracuskoj novine bioe ozenjen vise puta onje studirao u beogradu za vreme tito

 12. Dalibor says:

  Dovesti "demokratiju" u arapski svet je potpuno suluda zamisao,u njihovoj kulturi svaka porodica ima "tiranina" po zapadnom recniku,ustvari vlada strogi patrijarhat i tako je hiljadama godina,oni jednostavno tako zive upisano im je u DNK kod. Samo bezobrazan i bezobziran covek moze podrzati "dovodjenje demokratije" u takvu kulturu. Da imaju naftu i Eskimima bi uveli radijatore u iglo. Uostalom ja danas ne vidim nikakvu razliku izmedju komunizma i demokratije.

 13. Jevrem says:

  Ima mnogo botova ovde kao i svuda!Ali da idemo redom!Ima ih koji su radni vek proveli u Libiji,mnogo ij je iz Srbije,najviše medicinari....alkohol je bio zabranjen,ne vidim tu ništa loše.Zdravstveno osigiranje bolje od onog koje smo ikad imali i koje ćemo ikad imati.Zluradim komentatorima-a ko je od političara i vladara na svetu siromašan?Te su izjave bacanje prašine u oči!Treba gledati kako živi narod.Saudijci nisu diktatori jer ližu du*e zapadu,a oni i danas spaljuju veštice!?!?2500 kilometara je dug vodovod koji je napravio Gadafi!Koji moderni lider je u toliko obimu strukturnim projektom izenio državu na bolje?Pouzdano znam da trenutno Libijci ne mogu da zarade za vodu koliko je skupa,to kod Gadafija nije bilo!Koja zemlja u Africi školuje studente besplatno u inostranstvu i daje i džeparac?Muka mi je od "lekcija" o demokratiji...gde to ima?Gde to postoji?Amerika je država gde i roditelji decu podmićuju,o čemu pričamo?Pun je internet gluposti o ljudskim pravima!Prepun!Dali je moguće da se ustanovi uređenje u kome će svi biti zadovoljni?Ali,ono što je moguće je,da se obezbedi minimum ljudskog dostojanstva svako građaninu,uveren sam (iz nekoliko decenija praćenja) da je Gadafi uspeo u tome!Šta sad ima Libijac?Ima pravo da ne može ništa!Demokratiju je opisao jedan profesor ovako;Ja stojim na balknu i pljunem na čoveka koji je ispod balkona.On svakako ima u demokratskim načelima utemeljeno PRAVO da pljune mene,ali-ne može da dobaci,visoko sam!Zato se treba manuti gluposto o pravima i slobodama,treba pogledati oko sebe i zapitati se kako u oslobođenoj Srbiji koja je svakim danom sve slobodnija,živi čovek sa penzijom od DESET hiljada!UŽIVA u slobodi!Toga kod Gadafija-NIJE bilo!

 14. Marijan Djurić says:

  Gos. Petre , Svaka Vam je ko NJEGOŠEVA,razlika je što je neupotrebljiva,. Verovatno Vi bolje znate od LIBIJCA koji je tamo rdjen i živeo tamo.. Verujem da i neznate u kom delu zemaljske kugle se i nalazi LIBIJA,.. Kad ste toliki stručnjak ,ne videh vas ,da ste VLASTITOJ državi spremni da pompgnete,.. A znate šta je Gadafi uradio i koliko je opljčkao vlastitu državu.. Muka mi je od VAS analitičara bez ijedne utemeljene ČINJENICE,,.!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *