Ево како се живело под Гадафијем и шта су све Либијци имали!

Ево како се живело под Гадафијем и шта су све Либијци имали!

22 августа 2015

File photograph of Libyan leader Muammar Gaddafi attending a ceremony marking the birth of Islam's Prophet Mohammed in TripoliИако представљен као бескрупулозан диктатор Моамер ел Гадафи је од Либије која је била једна од најсиромашнијих земаља створио нацију са највишим стандардом у Африци.

Од када је почела либијска револуција, већина западних медија Моамера ел Гадафија представљала је као злочинца и диктатора који угњетава сопствени народ.

Данас знамо да није баш све било онако како је то приказивала западно европска и америчка медијска машина и да су нека достигнућа Гадафијеве владавине све време прећуткивана.

Према систему који је Гадафи развио доласком на власт образовање и здравствена заштита су били бесплатни у Либији. Пре доласка Гадафија на власт, само 25 одсто становништва било је писмено. Данас 83 одсто Либијаца чита и пише, а 25 одсто има факултетску диплому.

Прочитајте још:

ИСТИНА ИЗАШЛО НА ВИДЕЛО: Откривена истина о догађајима у Либији и ликвидацији Гадафија!

Десет лажи о ГАДАФИЈУ и његовим људима којима су нас тровали страни медији

Уколико би неки грађанин одабрао да се бави земљорадњом, од државе би добио кућу са земљом, пољопривредну опрему, семе и говеда, како би започео бизнис и све то бесповратно.

Мало је познато да у Либији нису постојали рачуни за струју, а нису постојале ни камате на кредите у банкама које су све биле државне.

Гадафију је највише замерано да крши људска права у Либији, а мало је познато да је наредио да док год сваки Либијац не добије кућу неће ни његова породица. Тако је Гадафијев отац преминуо, а да је још увек живео у шатору.

Гадафи је излазио у сусрет младенцима. Тако је сваки млади брачни пар добијао од државе по 50.000 америчких долара како би купио стан и засновао породицу.

Уколико би Либијац пожело да се школује у иностранству или би му било неопходно лечење ван граница земље, имао би новчану помоћ државе која би плаћала све трошкове и још би давала по 2.300 америчких долара за смештај и превоз.

Држава је чак партиципирала и у куповини кола, иначе јефтинијих него у Европи, па је субвенционисла куповину са 50 одсто учешћа.

А кад се већ купе кола, са бензином нема проблема јер је гориво у Либији коштало 0,14 долара за литар, што је било јефтиније од воде. И хлеб је био практично бесплатан са ценом од 0,15 долара за 40 (!) векни.

Гадафи је знао да је за пустињску земљу вода најбитнија па је направио велики водовод кроз Сахару који је спојио Триполи, Бенгази и Сирт и тако омогућио несметано снабдевање, али и пораст градске популације. На жалост, током бомбардовања НАТО је добрим делом овај водовод уништио.

libya1Либију је оставио без икаквог спољног дуга са девизним резервама од 150 милијарди долара, које су, истина, са почетком револуције замрзнуте широм света.

Сваки Либијац који није могао да нађе запослење по завршетку школовања добијао је новчану помоћ у висини плате предвиђене за ту врсту занимања. Док су за свако рођено дете жене добијале по 5.000 америчких долара

Део новца зарађен продајом нафте, главног извозног артикла земље, сливао се на рачуне свих грађана Либије.

Када је Гадафи дошао на власт, истина превратом, 1969. године, Либија је била једна од најсиромашнијих земаља на свету. Пре него је запао у проблеме са устаницима Либијци су спадали у народе са највишим стандардом у Африци.

ШТА КАЖЕ ЈЕДАН ЛИБИЈАЦ У БЕОГРАДУ: За време Гадафија сваки Либијац је имао све!

Либијац који живи у Београду, Мохамед Алсакит Абдулгасем, сматра да је скоро све што се у медијима говорило о Гадафију неистина и да ствари стоје потпуно супротно.

– Либијци су под Гадафијем живели нормално и слободно као што се живи овде у Европи. Кажу да је Гадафи за 42 године власти убио две до три хиљаде људи. У протеклих годину дана у Либији је страдало преко 60.000 људи. Реч је о само једној години! Кажу да је Гадафи украо наш новац. Он је живео у шатору, а његови рођаци су живели као и сви други. Чак и да је украо милионе, знате ли колико смо милијарди изгубили због рата који нас је задесио и колико сада губимо?! Сви се сада праве да не знају и нико не помиње нашу нафту. Говорили су да је Гадафи диктатор. У његово време 17.000 људи је лежало у затвору. И то су све били осуђени криминалци. Сада у затворима лежи најмање 27.000 људи. Притом, криминалци су пуштени, а у затворе су стрпани они чији је јеидни грех што су подржали Гадафија. Проблем није била диктатура Гадафија, већ то што велике земље и велике компаније имају економске интересе у Либији.

Мохамед признаје да је и у време Гадафија било грешака, али каже и да је било критичара који су тражили да се ствари поправе.

– У Либији није било све идеално и постојале су критике. И сам сам писао много чланака за либијске новине о томе. Дакле, постојала је слобода говора. Оне који су били против Гадафија поделио бих у три групе. Прву чине они који су желели да се у Либији живи још боље и да имамо још боље услове образовања, рада и живљења. Себе свртставам у тру групу. Другу чине они који су дошли споља, са НАТО-ом. Трећу групу чине исламисти. Они су најјачи јер имају велики утицај на локално становништво. Веома се плашим радикалних исламиста и могућности да Либија постане нови Ирак – да сваки дан буду бомбашки напади и убиства.

Tripoli 45Иако није посетио земљу још пре рата, Мохамед каже да се чује са рођацима и да прати шта се тамо дешава. О томе како је у Либији данас, каже:

– Све је у хаосу. Један дан има струје, па десет нема. Интернета нема, а телефони раде повремено. Све комуналне услуге су стале и све је у хаосу. У време Гадафија могли сте да напуните резервоар за три евра, а сада је неколико месеци била несташица?! Проблем у Либији је у томе што нико не може да контролише племена. Сада имате милион Гадафија у Либији који мисле да им све припада и све желе да присвоје за себе! Волим Гадафија јер су у његово време сви имали све! Гадафи је дао наду Африци. Желео је да направи једну банку за целу Африку. Е, ту је погодио Запад и њихове интересе.

Гадафи нам говорио да се школујемо у Србији

– Србија је увек представљана као пријатељ Либије и тако смо учени и у школи. Гадафи је волео Србију зато што је видео као непријатеља западних интереса. Подржавао је Србију и тако што је слао наше студенте овде да се школују. Говорио је да свако треба да иде у Србију и да се тамо образује.

(приредио Интермагазин, извори: Сведок, Мондо)

KOMENTARI14 коментара

 1. zdenko says:

  GLUPAN BEDUIN IBUDALA VEROVAO INKVIZICIJI KOJA SE NIKA NE MENJA DA SE UDRUZIO VOJNO S NEMOM DRZAVOM ALZIROM ILI DRUGOM I NAROUZAO MAKAR IMAO 400 000 VOJNIKA NIKA NE BIH PAO OVAKO SU GA SREDILI IZNUTRA DIVLJACIMA TIPA ISIL

 2. Steva says:

  To je jos jedan od dokaza da zapadna "demokratija" (USA,EU,Nato) na dozvoljava da narodi zive u blagostanju,nego po njihovom "receptu".Zato zivela Rusija i Smrt fasizmu,Sloboda narodu.

 3. Somebody74 says:

  Ko hoće veće, izgubi iz vreće. Imali su nešto približno raju na zemlji, a šta sada imaju? Kao i ovaj glupi narod u ex-SFRJ.

 4. simo says:

  Imali i vise od nas ali nisu znali postovati.Sada postaju roblje kao i mi.Novi zakon o radu postuje samo slovo kapitala,a radnik je samo sredstvo i broj koji kada se istrosi bez problema zamijeni drugim bez obzira sto ima djecu i kredit.Dobro dosli u antihristov kapitalisticki svijet koji je surov i ne prepoznaje nista od morala,milosrdja i ljubavi.Neka je i Libijcima i nama dragi Bog na pomoci ali i ostatku svijeta.

 5. Petar says:

  Ovo vam je gLupa propaganda, tako glupa da gluplja ne može biti! Gadafi je bie prvi mudžahedin među komunjarskim arapima, makar da Libijci nisu Arapi, imaju arapski jeyik, arapsku kulturu, ali Arapi nisu, xa njih to je bila velika uvreda! Gadafi je bio veliki prijatelj SSSR-a, njegovi Linijci su se školovali u Jugoslaviju tek kasnije, kada je Džemal Bijedić postao savezni premijer u Jugoslaviji. Ponosio se time da je postao prijetelj jedine evropske zemlje ČIJI JE PREMIJER MUSLIMAN! Slao je mlade Libijce da se školuju po svim zemljama Varšavskog Dogovora, pa i u Jugoslaviju. Velike poslove u Libiji su radile firme iz SSSR-a, a SSSR je rešavao koja zemlja kolko i kakve poslove može dobiti u Libiji. Naročito strogo su bili raspredeljivani poslovi oko izgradnje vojnih objekata. Jugoslovenske firme su radili sasvim druge projekte, uglavnom civilna infrastruktura. Bio je najveći finansijer izetbegovičeve SDA, a na tome su Libiji bili jako ponosni! Zadnjih godina kineske kompanije su zamenili kompanije iz SSSR-a, Gadafi se lično obogation od državnih fondova. Možda je Libija imala suficit od 150 milijardi dolara, ali Gadafi lično je yaradio "suficit" od preko 300 milijardi dolara! Sve te pare je uložio u privatnim biznisima u svetu, ali najviše u Južno Afričkoj Republici. Gafai je opljačkao državu, kao i svi komunjari, razvijao lažni patriotizam, promovirao je 200 generala, uglavnom nesposobni ali lojalni (isto kako i u Jugoslaviji). Pre 20+ godina izvršio je invaziju na pogranični pojas sa Čadom, region bogat uraniumovom rudom, ali francuski legionari su ga vrlo ekspresno iybacili odatle, pobivši sve što nije brzo bežalo. E za tu avanturu odlikovao je lojalne oficire medaljama, dodelio generalske epolete ... Gadafi jednostavno je iygubio kontakt sa realnošču. cela Libija je čekala da njegov sin Saif Al ISLAM da nasledi oca (kao i u Severnoj Koreji). Saif Al ISLAM je nasojao da se i u Libiji uvede sistem kao i u Alžiru, Tunisu, Egiptu, da se liberaliyira država, da i narod dobije nešto od naftenih dolara. Inače, struju su plaćali, jeftino, ali ne i besplatno. U inostranstvi su se mogli školovati samo izabrani poštovaoci gadafijevog režima, uopšte, da se izađe van iz Libije bilo je nemoguče za običnog građanina (pa i seljaka). Libija je bila ISLAMSKA VRZIJA enver hodžine Albanije! A i sam Gadafi je nasilno došao na vlast. Bio je mlad i perspektivan oficir, obrazovan u Britanskoj Vojnoj Akademiji u Libiji, Libija je bile britanska kolonija po yavršetka drugog svetskog rata, nakon 15-tak godina dobila je nezavisnost, izabran je bio kralj is poštovanog klana Al Sanusi, ali Kralj Idriz je bio ubijen od šefa obezbedženja, mladog i perspektivnog kapetana iz jedinice za specijalne namene (SAS), to je bio mladi Kapetan Moamer El Gadafi!

 6. Kamenica says:

  Važno je da je u Libiji bilo reda i živelo se bez većih problema. Kada je došlo do "demokratskih promena", potpomognutih od SAD-a, zavladao je teror i zemlja je u rasulu kao i Irak, Afganistan i još neke druge zemlje.Nije demokratija za svakog.Komentar je da da "komunjare" kradu a šta reći za kapitaliste,većina kojih se u Srbiji ponaša kao da su robovlasnici.

 7. Арсо Стијовић says:

  Вјечнаја памјат, Ако је и имао грешака мученик није заслужио онакво понижење прије хладнокрвног и бестијалног смакнућа... Јадни црни аристократи и банкари су скроз изгубили смисао за реалност јер посташе Мамонови робови... Смилуј им се Господе јер не знају шта раде,нека буде воља твоја а не наша... Суди им ти да се не поганимо њима!!!

 8. Vukan says:

  Mozete ga voleti ili ne ali preporodio je svoju zemlju, imao je svoj stav i moral. Glavni 'greh' i razlog njegovog pada (pored pljacke Libiskih bogatstava od strane 'uterivaca demokratije') je to sto je aktivno radio na osnivanju i propagiranju Zlatnog Dinara, novca koji bi imao pokrice u zlatu a ne kao virtuelni americki dolar. A to zapadni bankari nisu smeli ni hteli da dozvole.

 9. Vlado says:

  Slazem se, ali ne školovanje samo u Srbiju, u JUGOSLAVIJU. Radi ovog podatka sumnjam u ceo ovaj tekst.

 10. srecko says:

  Петар Неѕнаш шта пишеш, радио сам тамо ѕадње три године Гадафијеве владавине, све што је написано је тачно и није никаква пропаганда, десило ми се да у центру Триполија мени и колеги пукне гума на џипу и да ми приђе човек и да ме на течном српском пита имали какав проблем и дали моѕе да помогне, када ми је нашао вулканиѕера и довео га на лице места, а овај ѕавршио ја сам их частио поред оног што сам требао да платим, Рекао ми је тада ти си сигурно иѕ Србије. Одвео нас је својој кући послуѕио чај и причао како му је било лепо ѕа време студија у бившој СФРЈ. Тада нам је рекао да је око 40000 Либијаца долаѕило на шокловање у стару Југославију. Тада је причао о нашим односима, а од тебе први пут чујем ѕа Русе. Када је ЕУ и Америка увеле санкције пре бомбардовања једино су Срби и остали иѕ старе Југославије пролаѕили контроле беѕ проблема , кад покаѕеш легитимацију и каѕеш одакле си одмах су нас пуштали беѕ икакве контроле, сви остали су имали јако много проблема тако да понеки више нису ни долаѕили у Триполи.

 11. Nuredin francuska says:

  Znam daje njena zena poreklom iz serbie citasosam u fracuskoj novine bioe ozenjen vise puta onje studirao u beogradu za vreme tito

 12. Dalibor says:

  Dovesti "demokratiju" u arapski svet je potpuno suluda zamisao,u njihovoj kulturi svaka porodica ima "tiranina" po zapadnom recniku,ustvari vlada strogi patrijarhat i tako je hiljadama godina,oni jednostavno tako zive upisano im je u DNK kod. Samo bezobrazan i bezobziran covek moze podrzati "dovodjenje demokratije" u takvu kulturu. Da imaju naftu i Eskimima bi uveli radijatore u iglo. Uostalom ja danas ne vidim nikakvu razliku izmedju komunizma i demokratije.

 13. Јеврем says:

  Има много ботова овде као и свуда!Али да идемо редом!Има их који су радни век провели у Либији,много иј је из Србије,највише медицинари....алкохол је био забрањен,не видим ту ништа лоше.Здравствено осигирање боље од оног које смо икад имали и које ћемо икад имати.Злурадим коментаторима-а ко је од политичара и владара на свету сиромашан?Те су изјаве бацање прашине у очи!Треба гледати како живи народ.Саудијци нису диктатори јер лижу ду*е западу,а они и данас спаљују вештице!?!?2500 километара је дуг водовод који је направио Гадафи!Који модерни лидер је у толико обиму структурним пројектом изенио државу на боље?Поуздано знам да тренутно Либијци не могу да зараде за воду колико је скупа,то код Гадафија није било!Која земља у Африци школује студенте бесплатно у иностранству и даје и џепарац?Мука ми је од "лекција" о демократији...где то има?Где то постоји?Америка је држава где и родитељи децу подмићују,о чему причамо?Пун је интернет глупости о људским правима!Препун!Дали је могуће да се установи уређење у коме ће сви бити задовољни?Али,оно што је могуће је,да се обезбеди минимум људског достојанства свако грађанину,уверен сам (из неколико деценија праћења) да је Гадафи успео у томе!Шта сад има Либијац?Има право да не може ништа!Демократију је описао један професор овако;Ја стојим на балкну и пљунем на човека који је испод балкона.Он свакако има у демократским начелима утемељено ПРАВО да пљуне мене,али-не може да добаци,високо сам!Зато се треба манути глупосто о правима и слободама,треба погледати око себе и запитати се како у ослобођеној Србији која је сваким даном све слободнија,живи човек са пензијом од ДЕСЕТ хиљада!УЖИВА у слободи!Тога код Гадафија-НИЈЕ било!

 14. Marijan Djurić says:

  Gos. Petre , Svaka Vam je ko NJEGOŠEVA,razlika je što je neupotrebljiva,. Verovatno Vi bolje znate od LIBIJCA koji je tamo rdjen i živeo tamo.. Verujem da i neznate u kom delu zemaljske kugle se i nalazi LIBIJA,.. Kad ste toliki stručnjak ,ne videh vas ,da ste VLASTITOJ državi spremni da pompgnete,.. A znate šta je Gadafi uradio i koliko je opljčkao vlastitu državu.. Muka mi je od VAS analitičara bez ijedne utemeljene ČINJENICE,,.!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u