Evo kako srpski funkcioneri i državnici provode slobodno vreme

Evo kako srpski funkcioneri i državnici provode slobodno vreme

1 novembra 2013

rep-politicari-toma-nikolic_620x0Kad srpski državni funkcioneri razvežu kravate i skinu odela, najradije obuku trenerku i kopačke. Jer, većina političara u retkim trenucima slobodnog vremena voli da zaigra fudbal, mada je sve brojnija i ekipa biciklista. Ima i onih koji se „prazne“ u teretani ili uz – instrument.

I vlast i opozicija se, ipak, slažu da je od političke scene najlepši beg u prirodu, u društvu porodice. Ti trenuci opuštanja „začinjeni“ su smehom, anegdotama i domaćom hranom. Tako i predsednik Srbije Tomislav Nikolić ima svoju oazu, pa slobodno vreme uvek provodi u rodnom selu Bajčetina. Od njegovih saradnika čuli smo da šef države bere lekovite trave i gljive, mada je pravo uživanje igra sa unucima Lenkom, Julijom, Dimitrijem, Vojinom i Jankom.

Premijer i ministar policije Ivica Dačić, praktično, ne izlazi iz službenog automobila. Tek poneki sat „odmora“ može da uhvati u avionu, najčešće na putu ka Briselu, ali i tada, kako nam kaže, uglavnom promišlja dalje poteze i beleži obaveze. Poznato je da Dačić ume da se opusti uz dobru pesmu, bilo da je sluša ili kad se sam lati mikrofona.

Radni dan prvog potpredsednika, otkako je kročio u Nemanjinu, počinje u cik zore i retko se završi pre kasnih večernji sati, tako da Aleksandar Vučić sve manje vremena ima za uživanje u fudbalu, čiji je veliki fan.

I potpredsednik Rasim Ljajić veliki je ljubitelj ovog sporta, pa pronađe pomalo vremena da mu se posveti.

– Doduše, sad retko uskočim u kopačke, ali kad god mogu, gledam utakmice sina Amira, koji igra za Partizan. Trudim se da ne propuštam utakmice ovog kluba, kao i Novog Pazara – kaže nam Ljajić.

U ljubitelje sporta u rekonstruisanoj vladi ubrajaju se i ministar odbrane Nebojša Rodić i šef resora prosvete Tomislav Jovanović, ali njihov prvi pik nije lopta, već – točkovi. Rodić svaki slobodni trenutak koristi da pedalira, pa čak i biciklom dolazi na posao. Zato najčešće, umesto akten-tašne, na ramenu nosi ranac, čak i kad je u odelu.

Njegov najveći „rival“ u Vladi je ministar prosvete, koji je od 1999. do 2005. bio prvi čovek Biciklističkog saveza. Doktor Jovanović i sada uživa u rekreativnoj vožnji biciklom.

Tradiciju muzikalnih funkcionera u srpskoj vladi upotpunio je i ministar rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević, koji je pravi virtuoz na žičanim instrumentima i svira ih čak sedam – od gitare preko kontrabasa do tamburice. Obavezan ritual na svim njegovim slavljima, kako nam je rekao, jeste da uzme gitaru u ruke i da zabavi goste evergrin hitovima, starogradskim pesmama, ali i izvornom narodnom muzikom.

Osim premijera Dačića, koji voli da se lati mikrofona, i ministra Bačevića, nova vlada „muzički“ je pojačana i sa Ivanom Tasovcem, pijanistom i dirigentom.

Aleksandar Antić, novi ministar saobraćaja, kao i Vučić, veliki je zaljubljenik u vina, a čak je i vlasnik nekoliko vinograda. On je, inače, inženjer agronomije i kad god može, u svoj zgusnuti planer ubacuje posete festivalima vina.

Saša Radulović, koji vodi privredu, „slab“ je na društvene mreže. Godinama je bio aktivni bloger i tviteraš, ali je ulaskom u Vladu smanjio aktivnosti u virtualnom svetu, pa sada uglavnom retvituje vesti koje lansira njegov resor.

Ministar pravde Nikola Selaković se dugo bavi fotografijom kao hobijem, a trenutke odmora voli da provodi u prirodi uz svoj „nikon“ i da objektivom hvata pejzaže, oblake, manastire, istorijske spomenike… Posebno je ponosan na serijal sa Kosmeta, koji prelistava na kompjuteru uz „Metohijska pojanja“.

Opozicioni lideri slobodno vreme, uglavnom, provode u prirodi. Šef demokrata Dragan Đilas često se može videti kako s decom uživa u beogradskom parku kod Hrama Svetog Save, a i njegov partijski kolega Borislav Stefanović preferira prestoničke zelene oaze:

– Na Tašmajdanu i Savskom keju se opuštam i izbacujem loše misli. Vremena za sviranje basa više nemam, a i za košarku sve manje. Večeri uglavnom provodim radeći na rukopisu o pregovorima koje sam vodio sa Prištinom – kaže nam Stefanović.

ZALJUBLJENIK U KROSFIT

Ranoranilac među srpskim funkcionerima je i predsednik skupštine Nebojša Stefanović, koji najčešće ustaje pre šest, a onda – pravac teretana.

Doduše, zbog mnogobrojnih državnih obaveza, sastanaka i maratonskih sednica u parlamentu ne može kao ranije da se posveti svojoj velikoj strasti – krosfitu. Sve ostalo slobodno vreme, koga je veoma malo, Stefanović provodi sa svojom porodicom.

ODMOR U BELANOVICI

Predsednik DSS Vojislav Koštunica, od gradske vreve najviše voli da pobegne u Belanovicu gde ima vikendicu. Često odlazi u to šumadijsko mesto, a napravio je u dvorištu i pravi starinski vajat.

– Važno je s vremena na vreme stati na zemlju, u prirodi. Ovde, u Belanovici, imam mir da čitam i pišem – priznao nam je Koštunica kad smo bili gosti u njegovoj vikendici.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *