ЕВО КАКО СУ НАСТАЛИ РИЈАЛИТИ ПРОГРАМИ и каква је њихова улога у СРБИЈИ!

ЕВО КАКО СУ НАСТАЛИ РИЈАЛИТИ ПРОГРАМИ и каква је њихова улога у СРБИЈИ!

27 децембра 2017

У последњих неколико година ријалити шоу програми су постали наша свакодневница. Има их у свако доба дана, те је скоро сигурно да ће чак и деца која проводе мало времена уз телевизијски програм у једном моменту „набасати“ на њих.

Шта је ријалити шоу програм?

Ријалити програми имају за циљ да представе људе који се понашају на себи својствен начин (понашајући се и реагујући као што би то радили да нема камера у њиховој околини) и то у различитим контекстима и животним ситуацијама. Доста њих се заснива на неком виду такмичења, други представљају свакодневни живот славних, док неки приказују међусобну интеракцију мање групе људи који иначе нису познати у јавности. Без обзира на форму, ријалити програми настоје да створе забавни садржај на основу неочекиваних момената и догађаја који нису предвиђени никаквим сценаријом. Такође, настоје да прикажу шокантне, чудне или, на било који начин, потенцијално „запаљиве“ ситуације, што је једна од најкарактеристичнијих црта већине ових програма.

Деца као гледаоци?

Једно аустралијско истраживање је показало да деца која гледају ријалити шоу програме много чешће повезују богатство, популарност и лепоту са срећом. Овакав резултат ни најмање није изненађујући ако само помисите да се управо ове вредности високо котирају код највећег броја учесника различитих ријалити програма.

Велики део програма који се емитује на МТВ-у и сродним каналима од 2010. на овамо спада у категорију ријалити програма. За ове емисије је специфично и то да су посебно усмерене на млађе гледаоце. Управо због такве циљне публике, деца ће често и у друштву или у школи чути за те програме, чиме ће бити више мотивисани да их погледају или редовно прате. Намерно или не, ови програми деци пружају идоле и узоре. Како, међутим, деца још увек нису довољно способна за прављење јасне разлике између пожељног и неприхватљивог понашања, вредности које промовишу МТВ и остале станице имају огроман потенцијал за постављање стандарда понашања за тињеџере и предтинејџере. Била то намера аутора или не.

Деца као учесници

Вероватно сте видели и ријалити програме у којима су деца била учесници. Средина у којој су окружени камерама највећи део времена чини изазове одрастања још тежим. Поред тога, када су у такмичарске програме укључена деца, присутни су и додатни притисак и осећање одбачености када ствари не теку по плану. Примера ради, током 2009. године у Канади је био актуелан прогам „Следећа звезда“ у коме су учествовала деца млађа од 15 година која су се као такмичари често налазила у непријатним ситуацијама и изложена критикама (конструктивним, али ипак критикама) и то на националној телевизији.

Балансирање утицаја

Наравно, први корак у спречавању да ријалити програми „преузму контролу“ у вашој кући је ограничавање времена које деца проводе пред ТВ екранима. Поред тога, потрудите се да објасните деци да ријалити програми опонашају реалност, али свакако нису реалност. Стручњаци саветују да не дозволите да деца постану пасивни пријемници порука које се шаљу кроз ове програме, већ да идентификујете заједно са њима вредности које ови програми представаљају и дискутујете о њиховој прихватљивости, како би деца поред порука из ТВ програма имала и балансиран увид у то шта је важно.

Које су лоше поруке ријалитија?

Неке од лоших порука које ријалити програми шаљу, а који посебно плаше родитеље, су следеће:

 • Искоришћавање људи је у реду.
 • У реду је проводити недеље, ако не и месеце, без икаквог циља и правог рада да бисте на крају освојили новац.
 • У реду је имати воајерске склоности и жељу да шпијунирате и завирите у интимност других људи.
 • Лагање или варање је у реду ако служи да се победи.

Разговарајте о темама из ТВ програма

Упркос интуитивној рекацији родитеља да се деца од нежељеног садржаја на ТВ програму заштите пребацивањем канала боље је да родитељи погледају програм заједно са децом и разговарају о темама које он намеће. Ако одлучите да разговор буде ваше тајно оружје уместо даљинског управљача ево савета за овај разговор:

Објасните деци да ријалити програм није реалност

Не само деца, понекад и одрасли заборављају како медији функционишу. Што се тиче ријалити програма, родитељи могу да објасне деци да је оно што они гледају резултат сати и сати снимљеног материјала, који је обрађен и спакован у једну једину епизоду. То значи да само продуценти у ствари доносе одлуку о томе колико је „стваран“ тај ријалити програм. Поставите деци питање како они мисле да се доносе одлуке о томе шта се емитује и какав је материјал који се изоставља.Таква питања и тако постављено објашњење настанка ТВ програма може да помогне деци да схвате колико је „нереална“ у ствари ситуација коју гледају на програму који се представља као реалан приказ животних ситуација.

Објасните зашто велике ТВ мреже воле овакве програме

У раном тинејџерском узрасту деца већ могу да разумеју да су масовни медији као што је телевизија једна велика пословна машина. Објасните деци да ТВ мреже и ТВ станице користе ове програме како би привукле млађе гледаоце, циљну групу коју већина оглашивача жели да досегне. Објасните деци шта је рејтинг емисије, да он расте како се повећава број људи који прати одеђену емисију, а самим тим ТВ станица може да наплаћује простор за рекламе више. То значи да велики програми као што је „Сурвајвер“ зарађују много новца ТВ станицама.

У суштини, ријалити програми су једна велика трговина, али не правим производима већ очима које их прате. То ни одраслима није лако да схвате, а камоли деци, али основна идеја које треба да будемо свесни је да је оно што се у ствари продаје публика, односно ми сами који гледамо те програме.

Зашто се у Србији стално приказују ријалити програми

Ријалити програм формира финансијски јака приватна телевизија која жели да на овом „циркусу” заради и подигне рејтинг, што је сасвим легитимно. Све је у функцији новца и зараде. Бирају се учесници опскурне прошлости који су спремни да зарад новца ставе све на тацну. Потписивањем уговора са телевизијом прихватили су правила игре у којој се награђује неограничени простаклук, насиље, агресивност, најниже страсти, вулгарност итд. Да ли су они репрезенти друштва по било ком параметру? Апсолутно не.

Ове програме гледају људи који су у претходном поступку приватизације и транзиције друштва највише пропатили и којима су ријалити програми само одушка и потврда да у друштву постоје и лошији и подлији људи, и злобнији и несрећнији, агресивнији и много негативнији него што би они икада били. Да ли су ови гледаоци ријалити програма репрезенти друштва по било ком параметру озбиљне анализе друштва? Апсолутно не.

У програм се укључују гледаоци који су до крајности изманипулисани. Њихов тешки живот и њихове муке се не могу решавати гледањем мука других, а посебно јер су муке других у том програму намештене, виртуелне и организоване да заведу народ и узму им новац. Значи, само лукративне природе. Да ли су ова лица репрезенти друштва по било ком основу? Апсолутно не.

На крају, да поменем да је у целом овом галиматијасу значајна улога породице, друштва, школе, научних и образовних институција, САНУ, али такође и РРА, која мора много одлучније и јасније својим формалним деловањем да уподоби емитовање ових ријалити програма законској регулативи. Сви су одговорни, али су неки формално задужени да ту одговорност преточе у деловање.

(Милован Смиљковић, Политика / Мојпедијатар / Интермагазин)

БОНУС ВИДЕО: 

МИЛОМИР МАРИЋ О СВЕМУ

KOMENTARI6 коментара

 1. Batina says:

  Sodoma I gomora. Vulkan sa Avale bi mogao da rijesi taj problem izopacenosti.

 2. Zoran says:

  Prvi rijaliti je uveo B92. Znaci otuda samo smece.

 3. ilija says:

  bruka za srbsku naciju i svakog ko je normalan prostucija u srbiji javno pink i mitrovic prenose celom svetu srbijo stidi se boga i predaha

 4. Za Srbiju says:

  Марић је отворено рекао да је то директива из Брисела. Са напоменом, што глупље, то боље.

 5. goran says:

  Dovoljan mi je i Maric, pa da povracam.

 6. rajko says:

  po gluposti same ideje ovo nema premca na nasim prostorima. secam se dobro vremena kada su u srbiji pojedine ploce bile oznacene kao "sund" i placale su posebnu naknadu a da sada u ovoj jadnoj drzavi postoji takva komisija mislim da bi vlasnik vrlo brzo popio pet godina zatvora. isto je i sa "paradom ponosa" koju treba oznaciti kao "paradu pedera i lezbejki" a naziv "parada ponosa" sacuvati za porodice koje bi po gradovima prosetale sa svojom decom. kako su nasi krenuli uskoro ce mozda i cela srbija ici bez gaca jer je to neko iz eu predlozio.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u