Ево како су Руси натерали Британију да им изручи одбегле олигархе

Evo kako su Rusi naterali Britaniju da im izruči odbegle oligarhe

9 septembra 2015

court-437337Britanski sudovi su ranije odbijali zahteve Moskve o ekstradiciji ruskih bogataša, obrazlažući svoju odluku „nehumanim uslovima“ u ruskim zatvorima. Rusija je, međutim, britanskom pravosuđu „izbila iz ruku“ ovaj argument, nakon što je rusko državno tužilaštvo dostavilo film o novom moskovskom zatvoru, u kom zatvorenici-bogataši imaju sve udobnosti — od teretane do frizerskog salona i čak mogućnosti da naručuju hranu iz restorana.

Na osnovu ovog dokaza, Britancima nije preostalo ništa drugo nego da konstatuju da su se „uslovi u ruskim zatvorima promenili“ i da su oni sada „u skladu sa zahtevima Konvencije o ljudskim pravima“.

U Londonu danas živi veliki broj onih Rusa koji su u divljoj tranziciji početkom devedesetih za sitan novac na nameštenim tenderima pokupovali gigantske kompanije iz Sovjetskog Saveza i potom, preko ofšor računa i švajcarskih banaka, iz zemlje iznosili milijarde.

Prema nekim procenama, tajkuni su za dve decenije u ofšor zone preneli oko 2.000 milijardi dolara, što je ravno šteti koju je Rusija pretrpela u Drugom svetskom ratu. Zbog toga su morali završiti u zatvoru ili egzilu.

Cela priča je zapravo dobila obrt u maju ove godine kada je Vestminsterski Magistratski sud razmatrao slučaj izručenja Ukrajinca Igora Kononkova, koji je u Rusiji optužen za proneveru u kazahstanskoj BTA banci.

Argument njegovog advokata je bio da izručenje mora biti zaustavljeno zbog loših uslova u ruskim zatvorima. Ali, dogodilo se nešto što je bilo iznenađenje za sve. Prvi put, Rusija je pružila garancije britanskom sudu po pitanju uslova u zatvoru, u kom bi optuženi bankar služio kaznu po povratku u zemlju. Ove garancije su bile prihvaćene.

Glavni sudija i britanski ekspert profesor Morgan, nakon što su pogledali film o novom moskovskom zatvoru, bili su zadivljeni i konstatovali su da takvih zatvora nema čak ni u Britaniji. Međutim, Kononko se ipak na kraju izvukao. Njegovo izručenje je odbijeno jer su Britanci došli do zaključka da u slučaju povratka „ne bi imao pravično suđenje“.

Advokati ruskih odbeglih oligarha sada nameravaju da prikupe „relevantne dokaze“, kojima žele da ospore iskaz britanskog eksperta i da na taj način zaštite svoje klijente od moguće ekstradicije.

Šanse da se ne odobri izručenje Rusiji biće minimalne, ukoliko ruske vlasti pruže garancije da će oligarsi služiti kaznu baš u ovom „elitnom“ moskovskom zatvoru, smatraju eksperti. Međutim, dodaju oni, Velika Britanija će uvek biti u mogućnosti da pronađe način da zadrži najbogatije ruske biznismene koji su spremni da investiraju u britansku ekonomiju.

U tom slučaju, biće isporučeni samo oni koji su bankrotirali ili čija je imovina u Rusiji već oduzeta. London je dosad odbio da izruči nekolicinu ruskih bogataša. Najpoznatiji ruski emigrant bio je Boris Berizovski, koji je u Rusiji u odsustvu osuđen na 13 godina zatvora zbog pronevere.

Rusija je uporno tražila njegovo izručenje, ali je on bio na sigurnom, pošto je od Britanaca dobio politički azil. U martu 2013. godine, prema zvaničnoj verziji britanskih vlasti, u koju mnogi sumnjaju, izvršio je samoubistvo. Ruski biznismen, osnivač lanca prodavnica mobilnih telefona „Evroset“ Jevgenij Čičvarkin pobegao je u London 2008. godine, nakon što je optužen za saučesništvo u otmici i iznudi. Sada tvrdi da su sve optužbe protiv njega politički motivisane.

Rusija nije uspela da izdejstvuje ni izručenje Ahmeda Zakajeva — lidera čečenskih ekstremista, moskovskog bankara Andreja Borodina, optuženog za proneveru čak 13 milijardi rublji, i Vladislava Dudka optuženog za pranje para…

Svi oni su, umesto iza rešetaka, završili u Londonu, gde su dobili politički azil. Britanski sud trenutno razmatra i slučaj o izručenju Sergeja Pugačova. On je nekada bio blizak Kremlju, ali ga ruske vlasti sada optužuju za krađu državnog novca, tokom globalne finansijske krize 2008-2009. godine. Epilog se tek očekuje.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARI2 komentara

  1. Za Srbiju says:

    Metak u čelo i ciao!

  2. milan says:

    Za Srbiju Says: septembar 9th, 2015 u 12:06 pm Metak u čelo i ciao! .................. Kad bi to bilo tako jednostavno! Skuplje su pripreme za likvidaciju i skuplji je rodoljub, kojega bi se dovelo u tu situaciju, koji bi to trebao uciniti, nego svi ti pronevereni papirici!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *