ЕВО КАКО СУ СРБИ ПОСТАЛИ МАКЕДОНЦИ

EVO KAKO SU SRBI POSTALI MAKEDONCI

29 novembra 2021

NAJTEMELJNIJA operacija rasrbljavanja Srba posle Drugog svetskog rata izvedena je na teritoriji bivše jugoslovenske republike Makedonije, otkrio je istoričar Borisav Čeliković istražujući smišljeno „izgubljene“ etnološke radove iz ove oblasti.

Upoznavanje sa njima ne može da ispravi greške iz prošlosti, ali je upozorenje da se iste greške ne ponove.– Iščitavanjem najstarijih spisa o naseljima i poreklu stanovništva srpskog naroda, nastalih u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka i poređenjem sa onim napisanim posle Drugog svetskog rata, možemo saznati na koji način je obavljano rasrbljavanje srpskog naroda i stvaranje novih nacionalnih entiteta na prostoru Balkana – kaže Čeliković, urednik etnografske edicije „Koreni“ u „Službenom glasniku“, koja je do sada publikovala oko 40.000 strana nepoznate građe o Srbima.

– Jedan od kominternovskih zadataka koji je posle Drugog svetskog rata preuzela komunistička vlast u Jugoslaviji bilo je stvaranje makedonskog entiteta.

Otkrića cenzurisanih etnoloških radova o Srbima u Makedoniji i naučnih manipulacija kojima se kreiralo javno mnjenje u SFRJ, kao i cenzorskih metoda i motiva srpskih intelektualaca da saučestvuju u rasrbljavanju bila su povod da buduća 49. knjiga edicije „Koreni“ pod imenom „Podrimlje“, na 1.000 strana, bude posvećena nestalim Srbima ovoga kraja.

– Još je ruski konzul Ivan Stepanovič Jastrebov oko 1875. godine utvrdio da na tom prostoru žive Srbi, muslimani i hrišćani, „koji drugog jezika osim srpskog ne znaju“, što nam ukazuje da je islamsko stanovništvo u relativno bliskom vremenu primilo ovu veru – navodi Čeliković.

– Samo tridesetak godina kasnije Jovan Cvijić uočava da je kod ovog islamskog stanovništva u toku proces arnaućenja. Odmah nakon Prvog svetskog rata isti prostor je antropogeografski istražio učeni Toma Smiljanić Bradina i u potpunosti potvrdio zaključke prethodnika u delu „Mijaci, Gorna Reka i Mavrovsko polje“. U studiji „Arnauti naše krvi – Arnautaši“, objavljenoj 1939. Jovan Hadži-Vasiljević navodi mnoge primer arnaućenja. Nakon Drugog svetskog rata usledio je novi proces rasrbljavanja pod okriljem Brozove vlasti.

Da bi se ispunio zahtev Kominterne za stvaranje nove nacije, bilo je neophodno stvoriti njenu prošlost „makedonizacijom“ srpske baštine, od srednjovekovnih crkava do narodnih pesama.

– Stvaranje nove nacije je bilo teško jer nije imala istorijsko utemeljenje, pa se na tome radilo intenzivno u sledećih dvadeset godina, svim sredstvima, od promene prezimena, do prisvajanja istorijskih ličnosti. Proces je okončan stvaranjem nove crkve koja je prisvojila srpsku duhovnu baštinu – kaže Čeliković.

– Od šezdesetih prestaju sva etnološka istraživanja u SR Makedoniji, jer bi ona neminovno otkrila rasrbljavanje. U taj proces bio je uključen deo srpskih intelektualaca, a oni koji na to nisu pristali bili su proskribovani.

Kao tipičnu žrtvu kominternovske politike istoričar navodi Tomu Smiljanića Bradinu, učenog Srbina rodom iz Tresonče u debarskom kraju, etnografa, filologa, pisca, borca balkanskih ratova, Velikog i Aprilskog rata. On je 1930. u Francuskoj odbranio doktorsku disertaciju: „Naša stara plemena Mijaci i Brsjaci u Južnoj Srbiji“. Njegova istraživanja srpske baštine jugoslovenski komunisti su pokušali da „makedonizuju“ o čemu su ostavili bizarna svedočanstva.

– Prilikom objavljivanja rada Tome Smiljanića Bradine, „Stare narodne mijačke pesme“, u časopisu „Glasnik Etnografskog instituta SANU“ (knj. IH-H, SANU, Beograd, 1961), u primedbi na rad je zabeleženo: „Prilikom pregleda ovoga rada, referent je piscu stavio primedbu da pesme napiše na novom makedonskom jeziku“ – navodi Čeliković.

– Bradina je naravno to odbio, pa se u primedbi uz rad urednik izvinjavao da „pisac nije mogao usvojiti ovaj predlog, pošto je materijal prikupljao na terenu pre rata, pa nije u mogućnosti da tekst prilagodi novom makedonskom jeziku“. Tu redakciju je sproveo akademik Dušan Nedeljković, koji je negativnim recenzijama, između ostalog, onemogućio i da SANU objavi rad Cvijićevog sagovornika Radoslava LJ. Pavlovića, a jedna od primedaba bila je „da je autor u radu koristio crkvene matične knjige“, da bi referat na kraju zaključivao sa „Smrt fašizmu – sloboda narodu“.

U rasrbljavanju Vardarske Makedonije bio je veoma angažovan i poznati geograf i antropogeograf Jovan Trifunoski.

– On je rođen kao Srbin u Pologu i do 1944. godine u radovima se potpisivao kao Trifunović, a onda je promenio prezime – otkriva Čeliković.– Bio je izuzetno vredan, jedan od poslednjih sledbenika Cvijićeve antropogeografske škole, koji je istražio prostore koji zahvataju predele slivova Južne Morave, Vardara i Crnog Drima. U studiji o Skopskoj Crnoj gori, gde je stanovništvo istrajavalo na srpskom poreklu i obeležjima, on nijednom ne kaže da su oni Srbi, već ih naziva pravoslavnim stanovništvom, dok lokalne Arnaute predstavlja kao naciju, bez religijskog obeležja. U istraživanjima Debra i okoline, on za hrišćane kaže da su Makedonci, iako su svi raniji istraživači pokazali da su to Srbi i opisali njihov jezik i običaje.

NAUČNIK I RATNIK

ETNOGRAF Toma Smiljanić Bradina rođen je 1888. u Tresonču u debarskom kraju, gde je 1906. do 1911. radio kao učitelj i sakupljao etnografsku građu. Kada je upisao Filozofski fakultet u Beogradu izbio je Prvi balkanski rat i on je ratovao kao dobrovoljac u odredu vojvode Vuka, od Kumanova do Elbasana. U Veliki ratu je ponovo uzeo oružje u ruke, preživeo je albansku golgotu i sa Krfa je upućen u Francusku gde je završio studije istorije i geografije. Učestvovao je i u Aprilskom ratu, a zatim se povukao u Srbiju i radio kao učitelj u Aleksincu do 1946. kada se penzionisao.

POKAJNIK

JOVAN Trifunoski, rođen kao Trifunović, bio je najznačajniji geograf u jugoslovenskoj republici Makedoniji, profesor fakulteta u Skoplju.

– Ipak, zbog srpskog porekla on nije izabran u Makedonsku akademiju nauka, iako se trudio svim silama da afirmiše makedonsku naciju – kaže Borisav Čeliković.

– Nakon odlaska u penziju preselio se u Beograd i napisao i 1995. objavio knjigu „Makedoniziranje Južne Srbije“, verovatno sa ciljem da „spasi dušu“. U knjizi nije opisao svoju veliku ulogu u tom procesu, ali ona je zabeležena u njegovim radovima.

KOMENTARI22 komentara

 1. Petrovgrad says:

  Da će bog da uskoo propadne komunizam i sva njegova učenja. Makedonija je isto što i Šumadija, Crna Gora, Lika, Dalmacija, sve su to geografske odrednice. To što su neke nacije nastale u Jajcu ili tačnije ispale iz Jozinog jajca, ne znači da su narodi.Ai ako vole da se tako zovu, onda je to ispunjavanje volje. Mada su se Makedonci dobrovoljno odrekli nacije, sada su Severni.

  • History planet says:

   Ma ne, u komunističkom manifestu piše osam sati radi, osam odmaraj i osam sati se bavi slobodnim aktivnostima. Toga nemaš u drugim sistemima, bar ovaj deo je jako dobar. Komunizam nije loš nego komunistički diktatori.

  • Roza says:

   Niko se nije odrekao svoje nacije..To sto su ovi uradili nije volja Makedonskok naroda..Sve je nametnuto..I nemoj da pricas gluposti

 2. Cpbija cveta says:

  Tako je stvoren i hrvatski i bošnjački i svi ostali entiteti na konto Srbije brale. Pa neka, ko se ne oseća srb ne budi mu trb.

  • See Y Leter Aligeder says:

   Ma ovi sa slike više liče na pleme turkmena i kurda, da li se tu očešao i koji srbin o neko ubavo devojče, ko bi ga znao. Neke se rodi poubavo.

 3. archelay says:

  I,qnda ocekujete da vas Makedonci vole posle novog Lucica i Deretica?Dokle ce vam traje ovo ludilo?Ako su Makedonci Srbi zasto su Makedonci i Makedonija subjekat Biblije a Srbe tamo ih nema?Ako su Makedonci Srbi zasto spanski i svajcarski instituti za DNK POTVRDILI DA SU SADASNJI Makedonci potomci antickih Makedonaca a tamo nema nitu Srbe nitu bilo koga ostalog.I,na kraju,ako su Makedonci Srbi zasto su 21 juna 1913 na protestu Makedonaca protiv podele Makedonije srpsi okupatori bacali zivu decu po furnama i vesali Makedonke na krstove samo zato sto su se Makedonci izjasnavali da su Makedonci.I,taj sto navodi da su se Makedonci dobrovoljno odrekle nacje je isto sto i ne volite Nato-a a taj Nato ima sluzbenu kacelariju u generanom stabu vojske Srbije.

  • Istina says:

   Ti mora da si ucio hrvatijanske nauke.

  • Kosovac says:

   @ archelay, …..U velikoj si zabludi, tvoji Makedonci nisu oni iz Biblije, vi ste Dobri Bošnjani, starosedeoci Balkana. Nažalost primećuje se da su vas Bugari uzeli pod svoje, ne gine vam da oni proglase da ste vi Pomaci. Pa sami ste krivi, zato što ste im prisvojili Goceta Delčeva. Ako tako nastavite, nikada nećete ući u Evropsku Uniju. ……………Makedonke su na krstove vešali krstaši, Nisu to radili Srbi. Samo ti ime kaže, obrazuj se malo, krstaši su potekli od rimpape. Bugarska crkva je sestrica vaše crkve, sami ste to izjavili, mi smo to shvatili kao normalno, zato što smo znali da Vam je otac Rimpapa.

   • archelay says:

    Koliko si lazi upotrebio da bi ponizio Makedonce.Znam da znas ko su i sta su Makedonci pa te istina boli.A sta mogu jer si beznadezan slucaj pa tako,nema ti pomoci.Nego kada cete vi koji ste na liniju sa Dereticem i Lukicem da pocnete kampanju za priznanja prava stotih miliona Srba u Indiju?I jos,prava Eskima na severnom polu koji nikako da shvate da su Srbi.Pa,dalje,i sa Rusima ste isti narod s time sto je problematicna definicija jsu to Rusi Srbi ili Srbi-Rusi.I jos,citao sam da u okolini Sapca neko,u privatnoj basti gaji banane.E onda,evo i u Svetog Toma i Belize,gaju se banane sto podrazumeva da i tamo Srbe ima.

  • Pendrek says:

   ...ajde odmah idi kod dezurnog lekara po lekove.

  • Sara says:

   Bravo po njima sve sta je pravoslavno sve je srpsko,smeski u boju strasno dobro ste rekli onda srbija bi bila u biblija.Moi predci su iz Kukusa kakve veze imam ja sa srbina svi su nas pokrLi ima Boga svi se da dodju na poklonenje u Makedoniji.

 4. Rajko says:

  Aman više dosta o srbizmu. Da li je svet postao od srba? Šiptari, crnogorci, makedonci, bošnjaci, rumuni, nemci čak i japanci su srbi jer je srbija do tokija. A i bog je srbin jer se zvao bogoljub a na osnovu toga i nova godina je srpska. Koju novu godinu slave englezi, rusi nemci .... englesku novu godinu, rusku novu godinu, nemačku novu godinu...za čudo niko još nije prisvojio novu godinu kao srbi.

  • Istina says:

   Ti Ujko nisi cuo za kinesku.

 5. Gagi says:

  Apsolutno se nista nije promenilo za ovih XX vekova od razapinjanja Isusa. Narodi nista nisu naucili i shvatili. I tada su bili duhovni junaci koji su bili spremni da se zrtvuju za istinu i veru, kao i danas. Takodje postoje Jude i onda i danas, za saku srebrenjaka i straha od velike Rimske sile, spremni su da prodaju i izdaju najrodjenije. Interesantno je da su pravi duhovni vernici dostojni i skromni, novac i izdaja nekako idu zajedno. Taj necastan novac (kapital) se potrosi ili propadne kad-tad, cast i zrtva ostaju upamceni zauvek. To je valjda ta razlika izmedju materijalnog i duhovnog. U ovom gore edukativnom tekstu, jasno se moze videti uloga kominterne i njihovih izvrsioca na ovom nasem terenu. Mnogo Srpskog naroda je svojim zivotima platilo realizaciju podmuklog plana otimanja Srpske imovine i zemlje (NE Srpskog sveta) koju su krvavo stekli kroz istoriju. U najmanju ruku zacudjuje cinjenica, da danas postoje neki tkzv. "srbi" koji se i dalje kunu i hvale svojom sramotom , sto nastavljaju tradiciju prethodnih "drugova" u unistavanju Srpskog naroda. Strasno je u kolikoj meri je duhovna i mentalna hipokrizija zastupljena kod naseg naroda. Ocigledno je da se sve to neprekidno stimulise srebrenjacima i besplatnim zivotom gde se sve dobija na poklon bez nekog velikog licnog zalaganja. Cenu tih narcisoidnih Judinih zivota strasno placa ceo Srpski narod vekovima unazad,kroz gubljenje teritorija i svog identiteta. Eto tako,sa lakocom mozemo shvatiti i prepoznati gde su i ko su najveci krvnici i izdajnici naseg roda.

 6. Rajko says:

  Borili smo se protiv nacizma a pravimo srbizam.

  • Istina says:

   Niste se vi borili.

  • Kosovac says:

   @ Rajko, …..Učinio bi dobro delo kada bi objasnio šta znači sorošoidni izraz „srbizam“. Znaš, neki pogrešno misle da je srpski fašista neki okoreli „srbista“. Oni čak i pogrešno misle da se borac protiv fašizma iz Srbije naziva „kroatocentrik“, bez veze. Kroatocentrik nije borac protiv fašizma, to je pravi borac protiv srbizma. …………..U svakom slučaju, preporučujem ti da malo prostudiraš komentare kolege Gagi. Tako bi mogao da postigneš solidan nivo.

   • rajko says:

    Sreća pa nisam antisrbin inače bih ti lepo odgovorio. Ali srbi smo pa smo najpametniji. Samo da dignes jos tri prsta.

 7. Roza says:

  Toliko lazi u jednom tekstu,jos nisam procitao..Kao prvo nije moglo da se izjasnis kao MAKEDONAC PRE DRUGI SVETSKI RAT..Sva prezimena su bili na IC zato sto je postojala ASIMILACIJA..Posle rata moglo je savako da se izjasni kako se osecao..I tako je bilo..Svi sto su stvarno bili Srbi su ostali to..A Makedonci su mogli sa se izjasne kako su se i osecali..Sve drugo je laz i sejanje omraza izmegu nas..

  • archelay says:

   Konstatacija je tacna jer rezim kraljevine SHS morao je da drzi dve trecine svoje policije u Makedoniju da bi umirili reakciju Makedonaca na ona sto im se desavalo.Hajde da pitam tog analiticara sta bi se desavalo sa Srbima ako im neko otme polovine teritorije a jos i okupator da im namece svoj sistem,sedeli bi skrstenim rukama?Pojave raznoraznih analiticara i t.z.istoricara savrseno odgovara idiotima poput Olbrajtove,Klintonovke da se mrzimo,da se omalovazavamo,da ja neko Bog a neko-niko i nista da se trvimo za na kraju-da brojimo zrtve a pomenute da likuju i dele lekciju kako su oni najbolji.

   • Brat says:

    Mi smo braca, ali smo razliciti narodi isto kao sa Crnogorcima. Makedonci su ono sto osecaju da jesu. Samostalni narod, a neko moze da se oseca i kao Grk, Bugarin ili Srbin. Njegkvo pravo isto kao sti ima pravo i na narodnost. Zivelo bratstvo naroda Evrope!

 8. Pingback: EVO KAKO SU SRBI POSTALI MAKEDONCI | Balkanska pravila

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *