ЕВО КАКО СУ СРБИ ПОСТАЛИ МАКЕДОНЦИ

ЕВО КАКО СУ СРБИ ПОСТАЛИ МАКЕДОНЦИ

29 новембра 2021

НАЈТЕМЕЉНИЈА операција расрбљавања Срба после Другог светског рата изведена је на територији бивше југословенске републике Македоније, открио је историчар Борисав Челиковић истражујући смишљено „изгубљене“ етнолошке радове из ове области.

Упознавање са њима не може да исправи грешке из прошлости, али је упозорење да се исте грешке не понове.– Ишчитавањем најстаријих списа о насељима и пореклу становништва српског народа, насталих у другој половини 19. и првој половини 20. века и поређењем са оним написаним после Другог светског рата, можемо сазнати на који начин је обављано расрбљавање српског народа и стварање нових националних ентитета на простору Балкана – каже Челиковић, уредник етнографске едиције „Корени“ у „Службеном гласнику“, која је до сада публиковала око 40.000 страна непознате грађе о Србима.

– Један од коминтерновских задатака који је после Другог светског рата преузела комунистичка власт у Југославији било је стварање македонског ентитета.

Открића цензурисаних етнолошких радова о Србима у Македонији и научних манипулација којима се креирало јавно мњење у СФРЈ, као и цензорских метода и мотива српских интелектуалаца да саучествују у расрбљавању била су повод да будућа 49. књига едиције „Корени“ под именом „Подримље“, на 1.000 страна, буде посвећена несталим Србима овога краја.

– Још је руски конзул Иван Степанович Јастребов око 1875. године утврдио да на том простору живе Срби, муслимани и хришћани, „који другог језика осим српског не знају“, што нам указује да је исламско становништво у релативно блиском времену примило ову веру – наводи Челиковић.

– Само тридесетак година касније Јован Цвијић уочава да је код овог исламског становништва у току процес арнаућења. Одмах након Првог светског рата исти простор је антропогеографски истражио учени Тома Смиљанић Брадина и у потпуности потврдио закључке претходника у делу „Мијаци, Горна Река и Мавровско поље“. У студији „Арнаути наше крви – Арнауташи“, објављеној 1939. Јован Хаџи-Васиљевић наводи многе пример арнаућења. Након Другог светског рата уследио је нови процес расрбљавања под окриљем Брозове власти.

Да би се испунио захтев Коминтерне за стварање нове нације, било је неопходно створити њену прошлост „македонизацијом“ српске баштине, од средњовековних цркава до народних песама.

– Стварање нове нације је било тешко јер није имала историјско утемељење, па се на томе радило интензивно у следећих двадесет година, свим средствима, од промене презимена, до присвајања историјских личности. Процес је окончан стварањем нове цркве која је присвојила српску духовну баштину – каже Челиковић.

– Од шездесетих престају сва етнолошка истраживања у СР Македонији, јер би она неминовно открила расрбљавање. У тај процес био је укључен део српских интелектуалаца, а они који на то нису пристали били су проскрибовани.

Као типичну жртву коминтерновске политике историчар наводи Тому Смиљанића Брадину, ученог Србина родом из Тресонче у дебарском крају, етнографа, филолога, писца, борца балканских ратова, Великог и Априлског рата. Он је 1930. у Француској одбранио докторску дисертацију: „Наша стара племена Мијаци и Брсјаци у Јужној Србији“. Његова истраживања српске баштине југословенски комунисти су покушали да „македонизују“ о чему су оставили бизарна сведочанства.

– Приликом објављивања рада Томе Смиљанића Брадине, „Старе народне мијачке песме“, у часопису „Гласник Етнографског института САНУ“ (књ. IХ-Х, САНУ, Београд, 1961), у примедби на рад је забележено: „Приликом прегледа овога рада, референт је писцу ставио примедбу да песме напише на новом македонском језику“ – наводи Челиковић.

– Брадина је наравно то одбио, па се у примедби уз рад уредник извињавао да „писац није могао усвојити овај предлог, пошто је материјал прикупљао на терену пре рата, па није у могућности да текст прилагоди новом македонском језику“. Ту редакцију је спровео академик Душан Недељковић, који је негативним рецензијама, између осталог, онемогућио и да САНУ објави рад Цвијићевог саговорника Радослава Љ. Павловића, а једна од примедаба била је „да је аутор у раду користио црквене матичне књиге“, да би реферат на крају закључивао са „Смрт фашизму – слобода народу“.

У расрбљавању Вардарске Македоније био је веома ангажован и познати географ и антропогеограф Јован Трифуноски.

– Он је рођен као Србин у Пологу и до 1944. године у радовима се потписивао као Трифуновић, а онда је променио презиме – открива Челиковић.– Био је изузетно вредан, један од последњих следбеника Цвијићеве антропогеографске школе, који је истражио просторе који захватају пределе сливова Јужне Мораве, Вардара и Црног Дрима. У студији о Скопској Црној гори, где је становништво истрајавало на српском пореклу и обележјима, он ниједном не каже да су они Срби, већ их назива православним становништвом, док локалне Арнауте представља као нацију, без религијског обележја. У истраживањима Дебра и околине, он за хришћане каже да су Македонци, иако су сви ранији истраживачи показали да су то Срби и описали њихов језик и обичаје.

НАУЧНИК И РАТНИК

ЕТНОГРАФ Тома Смиљанић Брадина рођен је 1888. у Тресончу у дебарском крају, где је 1906. до 1911. радио као учитељ и сакупљао етнографску грађу. Када је уписао Филозофски факултет у Београду избио је Први балкански рат и он је ратовао као добровољац у одреду војводе Вука, од Куманова до Елбасана. У Велики рату је поново узео оружје у руке, преживео је албанску голготу и са Крфа је упућен у Француску где је завршио студије историје и географије. Учествовао је и у Априлском рату, а затим се повукао у Србију и радио као учитељ у Алексинцу до 1946. када се пензионисао.

ПОКАЈНИК

ЈОВАН Трифуноски, рођен као Трифуновић, био је најзначајнији географ у југословенској републици Македонији, професор факултета у Скопљу.

– Ипак, због српског порекла он није изабран у Македонску академију наука, иако се трудио свим силама да афирмише македонску нацију – каже Борисав Челиковић.

– Након одласка у пензију преселио се у Београд и написао и 1995. објавио књигу „Македонизирање Јужне Србије“, вероватно са циљем да „спаси душу“. У књизи није описао своју велику улогу у том процесу, али она је забележена у његовим радовима.

KOMENTARI19 коментара

 1. Petrovgrad says:

  Da će bog da uskoo propadne komunizam i sva njegova učenja. Makedonija je isto što i Šumadija, Crna Gora, Lika, Dalmacija, sve su to geografske odrednice. To što su neke nacije nastale u Jajcu ili tačnije ispale iz Jozinog jajca, ne znači da su narodi.Ai ako vole da se tako zovu, onda je to ispunjavanje volje. Mada su se Makedonci dobrovoljno odrekli nacije, sada su Severni.

  • History planet says:

   Ma ne, u komunističkom manifestu piše osam sati radi, osam odmaraj i osam sati se bavi slobodnim aktivnostima. Toga nemaš u drugim sistemima, bar ovaj deo je jako dobar. Komunizam nije loš nego komunistički diktatori.

  • Roza says:

   Niko se nije odrekao svoje nacije..To sto su ovi uradili nije volja Makedonskok naroda..Sve je nametnuto..I nemoj da pricas gluposti

 2. Cpbija cveta says:

  Tako je stvoren i hrvatski i bošnjački i svi ostali entiteti na konto Srbije brale. Pa neka, ko se ne oseća srb ne budi mu trb.

  • See Y Leter Aligeder says:

   Ma ovi sa slike više liče na pleme turkmena i kurda, da li se tu očešao i koji srbin o neko ubavo devojče, ko bi ga znao. Neke se rodi poubavo.

 3. archelay says:

  I,qnda ocekujete da vas Makedonci vole posle novog Lucica i Deretica?Dokle ce vam traje ovo ludilo?Ako su Makedonci Srbi zasto su Makedonci i Makedonija subjekat Biblije a Srbe tamo ih nema?Ako su Makedonci Srbi zasto spanski i svajcarski instituti za DNK POTVRDILI DA SU SADASNJI Makedonci potomci antickih Makedonaca a tamo nema nitu Srbe nitu bilo koga ostalog.I,na kraju,ako su Makedonci Srbi zasto su 21 juna 1913 na protestu Makedonaca protiv podele Makedonije srpsi okupatori bacali zivu decu po furnama i vesali Makedonke na krstove samo zato sto su se Makedonci izjasnavali da su Makedonci.I,taj sto navodi da su se Makedonci dobrovoljno odrekle nacje je isto sto i ne volite Nato-a a taj Nato ima sluzbenu kacelariju u generanom stabu vojske Srbije.

  • Istina says:

   Ti mora da si ucio hrvatijanske nauke.

  • Косовац says:

   @ archelay, …..У великој си заблуди, твоји Македонци нису они из Библије, ви сте Добри Бошњани, староседеоци Балкана. Нажалост примећује се да су вас Бугари узели под своје, не гине вам да они прогласе да сте ви Помаци. Па сами сте криви, зато што сте им присвојили Гоцета Делчева. Ако тако наставите, никада нећете ући у Европску Унију. ……………Македонке су на крстове вешали крсташи, Нису то радили Срби. Само ти име каже, образуј се мало, крсташи су потекли од римпапе. Бугарска црква је сестрица ваше цркве, сами сте то изјавили, ми смо то схватили као нормално, зато што смо знали да Вам је отац Римпапа.

   • archelay says:

    Koliko si lazi upotrebio da bi ponizio Makedonce.Znam da znas ko su i sta su Makedonci pa te istina boli.A sta mogu jer si beznadezan slucaj pa tako,nema ti pomoci.Nego kada cete vi koji ste na liniju sa Dereticem i Lukicem da pocnete kampanju za priznanja prava stotih miliona Srba u Indiju?I jos,prava Eskima na severnom polu koji nikako da shvate da su Srbi.Pa,dalje,i sa Rusima ste isti narod s time sto je problematicna definicija jsu to Rusi Srbi ili Srbi-Rusi.I jos,citao sam da u okolini Sapca neko,u privatnoj basti gaji banane.E onda,evo i u Svetog Toma i Belize,gaju se banane sto podrazumeva da i tamo Srbe ima.

  • Pendrek says:

   ...ajde odmah idi kod dezurnog lekara po lekove.

 4. Rajko says:

  Aman više dosta o srbizmu. Da li je svet postao od srba? Šiptari, crnogorci, makedonci, bošnjaci, rumuni, nemci čak i japanci su srbi jer je srbija do tokija. A i bog je srbin jer se zvao bogoljub a na osnovu toga i nova godina je srpska. Koju novu godinu slave englezi, rusi nemci .... englesku novu godinu, rusku novu godinu, nemačku novu godinu...za čudo niko još nije prisvojio novu godinu kao srbi.

 5. Gagi says:

  Apsolutno se nista nije promenilo za ovih XX vekova od razapinjanja Isusa. Narodi nista nisu naucili i shvatili. I tada su bili duhovni junaci koji su bili spremni da se zrtvuju za istinu i veru, kao i danas. Takodje postoje Jude i onda i danas, za saku srebrenjaka i straha od velike Rimske sile, spremni su da prodaju i izdaju najrodjenije. Interesantno je da su pravi duhovni vernici dostojni i skromni, novac i izdaja nekako idu zajedno. Taj necastan novac (kapital) se potrosi ili propadne kad-tad, cast i zrtva ostaju upamceni zauvek. To je valjda ta razlika izmedju materijalnog i duhovnog. U ovom gore edukativnom tekstu, jasno se moze videti uloga kominterne i njihovih izvrsioca na ovom nasem terenu. Mnogo Srpskog naroda je svojim zivotima platilo realizaciju podmuklog plana otimanja Srpske imovine i zemlje (NE Srpskog sveta) koju su krvavo stekli kroz istoriju. U najmanju ruku zacudjuje cinjenica, da danas postoje neki tkzv. "srbi" koji se i dalje kunu i hvale svojom sramotom , sto nastavljaju tradiciju prethodnih "drugova" u unistavanju Srpskog naroda. Strasno je u kolikoj meri je duhovna i mentalna hipokrizija zastupljena kod naseg naroda. Ocigledno je da se sve to neprekidno stimulise srebrenjacima i besplatnim zivotom gde se sve dobija na poklon bez nekog velikog licnog zalaganja. Cenu tih narcisoidnih Judinih zivota strasno placa ceo Srpski narod vekovima unazad,kroz gubljenje teritorija i svog identiteta. Eto tako,sa lakocom mozemo shvatiti i prepoznati gde su i ko su najveci krvnici i izdajnici naseg roda.

 6. Rajko says:

  Borili smo se protiv nacizma a pravimo srbizam.

  • Косовац says:

   @ Rajko, …..Учинио би добро дело када би објаснио шта значи сорошоидни израз „србизам“. Знаш, неки погрешно мисле да је српски фашиста неки окорели „србиста“. Они чак и погрешно мисле да се борац против фашизма из Србије назива „кроатоцентрик“, без везе. Кроатоцентрик није борац против фашизма, то је прави борац против србизма. …………..У сваком случају, препоручујем ти да мало простудираш коментаре колеге Gagi. Тако би могао да постигнеш солидан ниво.

   • rajko says:

    Sreća pa nisam antisrbin inače bih ti lepo odgovorio. Ali srbi smo pa smo najpametniji. Samo da dignes jos tri prsta.

 7. Roza says:

  Toliko lazi u jednom tekstu,jos nisam procitao..Kao prvo nije moglo da se izjasnis kao MAKEDONAC PRE DRUGI SVETSKI RAT..Sva prezimena su bili na IC zato sto je postojala ASIMILACIJA..Posle rata moglo je savako da se izjasni kako se osecao..I tako je bilo..Svi sto su stvarno bili Srbi su ostali to..A Makedonci su mogli sa se izjasne kako su se i osecali..Sve drugo je laz i sejanje omraza izmegu nas..

  • archelay says:

   Konstatacija je tacna jer rezim kraljevine SHS morao je da drzi dve trecine svoje policije u Makedoniju da bi umirili reakciju Makedonaca na ona sto im se desavalo.Hajde da pitam tog analiticara sta bi se desavalo sa Srbima ako im neko otme polovine teritorije a jos i okupator da im namece svoj sistem,sedeli bi skrstenim rukama?Pojave raznoraznih analiticara i t.z.istoricara savrseno odgovara idiotima poput Olbrajtove,Klintonovke da se mrzimo,da se omalovazavamo,da ja neko Bog a neko-niko i nista da se trvimo za na kraju-da brojimo zrtve a pomenute da likuju i dele lekciju kako su oni najbolji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u