ЕВО КАКО ТРЕБА ИСКОРИСТИТИ ОЛБРАЈТОВУ

EVO KAKO TREBA ISKORISTITI OLBRAJTOVU

19 decembra 2020

Iako ste, potpuno opravdano i razumljivo, posle čitanja ovog naslova pomislili da napustite tekst i sajt Sputnjika, preporučujemo vam da ipak razmislite o ovoj naizgled opskurnoj, kontraverznoj i tek donekle ciničnoj tezi — da je Medlin Olbrajt trenutno najbolje američko rešenje za Srbe i Srbiju.

Sa Medlin Olbrajt na mestu, na primer, specijalne izaslanice predsednika Džozefa Bajdena za pregovore Beograda i Prištine nestala bi čak i ona poslednja, teoretska i hipotetička šansa da Srbija pristane na nezavisnost Kosova.Jer, žena koja je gnevno vikala „odvratni Srbi“ i sladostrasno podgrevala što žešće bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine, ne bi dala Beogradu i srpskim političarima ni zrnce šanse da spasu obraz i čast niti bi im ponudila bilo kakve požarne stepenice i izlaznu strategiju.

Sa Medlin Olbrajt, što smo potpuno iskusili kao nijedna evropska zemlja i što vidimo i sada iz njenih sve glasnijih izjava i najava, ne bi bilo mimikrije, natezanja, trgovine, razgraničenja, srednjih i kompromisnih rešenja.

Bivša državna sekretarka Amerike hoće sve: Potpuno poniženje Srbije, odustajanje od svakog milimetra Kosova, predaju države na poslužavniku, transparentnu izdaju pod reflektorima i na otvorenoj sceni, bespogovornu kapitulaciju.

Olbrajtova koja je prve godine života provela u Beogradu, u jednoj kući nedaleko od Vukovog spomenika, sudbinski je vezana za Balkan i uvek se vraćala na „mesto zločina“ nepogrešivo obeležavajući Srbe kao krivce svih konflikata.

Tako je bilo i devedesetih dok je kao predstavnik SAD u UN bila neposredno politički uključena u ratna dešavanja u Bosni i apsolutno i pristrasno podržavala isključivo muslimansku stranu.

Tako je i danas, ponovo, kad njen kandidat ulazi u Belu kuću i kad učestvuje na skupovima gde se najavljuje gaženje Dejtona, precrtavanje Republike Srpske i potpuna unitarizacija i sarajevizacija Bosne i Hercegovine.

I na toj temi, dakle, sa Medlin Olbrajt su Srbi potpuno načisto i ne može im se podmetnuti nikakva nagradica niti bajka o multietničkoj zemlji da bi odustali od istorijskog sporazuma kojim je okončan krvavi rat u Bosni.

Nije Džo Bajden još ni zakoračio u Ovalni kabinet, a osamdesettrogodišnja Olbrajtova promoviše glasno ideju da bi Amerika morala praktično da protera Rusiju i Kinu sa Balkana.

Izvesno je da bi, ukoliko bi Medlin Olbrajt dobila novi balkanski mandat, bez rukavica pritiskala Srbiju da uvede sankcije Moskvi i da se odrekne ruskog gasa, kineskog „Puta svile“ i svega što nema zapadni pečat i evroatlanski potpis.

I još je izvesnije da Beograd na tu naivnu i već viđenu vašingtonsku priču koju je bespovratno pojelo vreme, neće pristati.

Zašto je onda, pitaće se neko s pravom, Medlin Olbrajt najbolje rešenje za Srbiju.

Pa zato što ona idejno živi još u 1999. godini kad je NATO još mogao da bombarduje gradove i ubija decu i u srcu Evrope kad god mu se neko ne dopada.

Ona kao da je prespavala činjenicu da Amerika više nije jedina sila na svetu, a da će za koju godinu, prema svim relevantnim pokazateljima, izgubiti i ekonomski primat na planeti.

Ona živi u šarenom svetu iz epohe kad je bila moćna i ne vidi da Amerika nije više zemlja demokratske svetlosti koja „izvozi“ slobodu, već je podeljena do ivice građanskog rata, sa obrisima medijskog totalitarizma, kompromitovanim izborima i institucionalnim rastakanjem.

Ona previđa Bregzit, ne vidi da se EU podelila, povila do zemlje pod teretom modernih izazova i da mnogi evropski lideri i državnici više neće skakati mirno u stroj kad oni puknu prstima sa one strane Atlanskog okeana.

Zato je potpuno nemoguće da Srbija prihvati te bisage pune nerealnih zahteva, ucena i snova Medlin Olbrajt.

Te njene poruke lažne snage deluju groteskno i nezgrapno krajem 2020. godine, kao kad bi se Roki u ko zna kom filmskom nastavku, posle više decenija, opet vratio u ring i očekivao da ga se neko plaši.A najlakše je i Srbiji i Srbima danas da odbiju nešto što nije u skladu sa epohom, svetskim trendovima, nešto što je prevaziđeno, potrošeno, iscrpljeno, a i dalje ponižavajuće do krajnjih granica. Nešto što nema veze sa realnošću.

Nekad je moćna Medlinka pretila bombama ako nešto ne potpišemo, danas bi, kad se svet potpuno geopolitički prekomponovano, i pomisao na tako nešto delovala pomalo tragikomično i karikaturalno.

Zar ne?

(Sputnjik)

KOMENTARI9 komentara

 1. Lazar says:

  Ja sam napustio Sputnjik zbog otvorene i podle promocije Kovid terora. Kao eksponent u senci, Sputnjik je još jedno u nizu glasila koje je pod nekom vrstom kontrole duboke države. Cenzura sadržaja, kao i cenzura postova komentatora, je na nivou Fejsa i Tvitera. Što bi narod rekao, dobri su bili... 🤔😭😠

 2. šiško says:

  Šta je sad? Opet je neko "pametan". Izbegavajte odvrajtovu na svaki mogući način! To je esencija zla. Ona više mrzi Srbe nego što voli sebe. To je zmija otrovnica, gladna hijena i luda opajdara, sve zajedno. Preveslaće vas, a da vi to nećete ni primetiti. Posle ćete godinama cmizdriti kako je ceo svet bio protiv vas.

 3. milorad3 says:

  ja stvarno ne znam čemu panika oko babe,em neće dugo em ona neće dobiti nikakvu funkciju ili ulogu a to što palaca nema veze sa situacijom DANAS,ona je promašila vreme,ali za ono zlo koje je činila kazna dolazi uskoro.Nije ona samo nanma srbima nanela zlo, ceo balkan je zavijen u crno, izmedju ostalog, zbog ove mračne spodobe njenih kompanjina iz ameriki i odavde.

 4. I Love persida says:

  E, neka fala vam na Madlen, nema ona sada nikakav evro-atlantski ili kakav god pečat osim sopstvenog, ima sopstveni kapital nad pola Kosova, samo još srbi da priznaju da kosovo nije više njihovo. Ona ne valja ni srbima ni albancima na kosovu, a bliži joj se rok života kada nešto treba da stekne u životu makar na samrti.

 5. hrtko says:

  treba naci srbina koji je ostavio a nije dojeb..

 6. jovan says:

  Treba iskoristiti, ako dodje u BG na mesto zlocina, da bude uhapsena, jer je bila ako se ne varam, osudjena zbog Nato bombardovanja! To sto je njena , kvislinska vlast posle 5.okt. 2000. ponistla presudu nema znacaj.

 7. Pravda says:

  Eto kako izgleda zlo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *