ЕВО КАКО ТУРЦИ ВИДЕ ИСТОРИЈУ: Кнез Лазар крив што су Турци напали Србе!

EVO KAKO TURCI VIDE ISTORIJU: Knez Lazar kriv što su Turci napali Srbe!

18 juna 2015

Kosovski-boj 456554Osmanski sultan Murat I, poginuo je 15. juna 1389. u Kosovskoj bici i tim povodom je organizovana ceremonija sećanja na njega u sklopu kopleksa Muratovo turbe u selu Mazgit, kraj Prištine.

Ceremoniju su organizovali udruženje Turbe sultana Murata , Organizacija za saradnju i koordinaciju Turske i opština Bursa iz Turske.

Među prisutnima su bili zvaničnici Kosova, ambasador Turske na Kosovu, Songul Ozan, direktor TIKA-e na Kosovu Eyup Umutlu, kosovski muftija Naim Tërnava, predstavnici turskog kontigenta u okviru KFOR-a, gradonačelnik Burse, Recep Altepe, kao i drugi gosti iz Turske i Makedonije.

Na otvaranju ceremonije predsednik udruženja Turbe sultana Muarata, Muhammed Ali Yıldırım rekao je da je ovo sveto mesto dokaz jednog slavnog istorijskog perioda.

Profesor Yusuf Oguzogllu, stručnjak za osmansku istoriju i profesor istorije na Universitetu Uludag u Bursi, podsetio je da su u Kosovkom boju osmanske snage nanele veliki poraz srpskoj vojsci i drugim hrišćanima.

“Kasnije i srpski izvori priznaju ovaj poraz. Na početku, junačka smrt sultana Murata stvorila je atmosferu pobede, međutim, autentični istorijski dokumenti pokazuju da je turska država ostvarila veliku prednost”, kazao je Oguzogllu.

Po rečima profesora Oguzogllua, inicijator bitke je bio srpski knez Lazar, koji je okupirao rudnike zlata i srebra na Kosovu, dajući rudnike na korišćenje saksonskim trgovcima, kao i značajnu količinu srebra, koja je prodavana posredstvom dubrovačkih trgovaca u Veneciji.

Dalje, profesor navodi da je Lazar htio da stvori carevinu u ovom regionu, te je počeo da troši velike sume novca za formiranje manastira s ciljem da Srpsku pravoslavnu crkvu podigne na nivo Patrijaršije i da proširi svoj uticaj u regionu, istovremeno stvarajući savez s bugarskim kraljem, grčkim pravoslavcima i mađarskim, češkim i drugim katoličkim mercenarima, kako bi napao Osmansko carstvo.

Uvidevši tu opasnost, sultan Murat je na početku zapretio bugarskom kralju da raskine savez s Lazarem, dok je, s druge strane, stvorio savez sa četiri albanska plemena sa ovih prostora te započeo borbu protiv srpske ekspanzije.

Na kraju, profesor Oguzogllu je istakao da je pobjeda sultana Murata I, jako osnažila Osmansko carstvo, ne silom, već donoseći blagostanje, obrazovanje, gradeći puteve i stvarajući sistem života i sve to je trajalo do 1912. godine kada je Osmansko carstvo izgubilo Kosovo, a okupirali ga Srbi i njihovi saveznici u Balkanskim ratovima.

Ambasadorka Turske na Kosovu, Songul Ozan je izjavila da je srećna što je mesto na kome je 626. godina usmrćen Sultan Murat I, postalo simbol mira i bratstva, te da nas patnja koju je Balkan preživio poslednjih 100 podseća na važnost mira i blagostanja.

Ona je istakla da sećanje na sultana Murata I, koje je okupilo braću sa Kosova i iz Turske, svedoči o dugoj i neospornoj vezi dva prijateljska i bratska naroda.

(ATV Banjaluka)

KOMENTARI10 komentara

 1. Kiki says:

  Lazar je "okupirao" rudnike zlata i srebra na svojoj teritoriji! hahahahahaha ovo je vrh vrhova!

 2. BOB says:

  Da,da i turci su pobedili i hrabro pobegli sa Kosova i vratili se tek posle 60 godina. Koliko se ja razumem u istoriju kad neko pobedi on ne odlazi već okupira teritoriju. Postoje dokazi da su u Francuskoj zvonila crkvena zvona u znak pobede Srba u Kosovskom boju

  • Dusko says:

   Po istorijskim podacima istoricara zemalja kojevnam nisu naklonjene (znači nepristrasnih) u poslednje vreme se govori da su se turci u stvari ,,stvarno" vratili tek 1527 godine. Znaci mnogo više godina je prošlo. Bilo je posle 1389 pokusaja i bitaka ali smo pod njihovu vlastbpali te 1527 godine pa stoga nismo pod Turcima bili 500 nego oko 300 godina.

 3. Srđa Zlopogleđa says:

  I evo dokaza iz turskih usta da je su Šiptari učestvovali u Kosovskom boju, ali na turskoj strani, kao i da su nastavili kao krvožedni bašibozluk da pale i ruše sve do današnjih dana! A Knez Lazar se usudio da u svojoj zemlji razvija rudarstvo i jača državu, čak i da se sprema da se aktivno brani od azijatskih osmanlijskih hordi koje su nadirale kroz srpske zemlje! Stvarno pokvareno od njega! Nije prepoznao "civilizatorsku misiju" Osmanlija, koja je predele Balkana unazadila za stotine godina. Doduše pre njega to nije uvidela Romejska država, a zatim i Mrnjavčevići, mnogo istočnije od Kosova polja. Koja vrsta "civilizacije" vlada na Kosmetu koji su oni priznali kao "državu" videlo se i vidi se i danas: divljaštvo, banditizam, otmice i ubistva, krvna osveta, zakon "jačice", organizovani kriminal najgoreg tipa - PONOR PAKLA! Civilizacijski virus, bolesna devijacija u razvoju ljudskog roda jer stotinu godina i pored pomoći svojih različitih sponzora- Italijana, Austrougara, Nemaca, Engleza, Sovjeta, Kineza i sada Amerikanaca nije u stanju da formira pristojnu državu, populacija koja celom dužinom svoje države ima morsku obalu, a nema nikakvu brodogradnju, niti autentičnu pomorsku terminologiju, koja falsifikuje i prisvaja tuđu istoriju, jer nema nikakvih dokaza o svom postojanju (tragove građevina većih od koliba i trla, kamenih kula i u poslednje vreme betonskih bunkera Envera Hodže). Šiptari, mnogo ste nas zadužili, jednom će sve doći na naplatu!

 4. Vesko says:

  Turska verzija je bliža istini od naše, a obadvije verzije su pogrešne!!! Kao prvo tada još uvijek nepostoje Turci osmanlije,vec Tatarsko-kozacki atamani koji su bili Sloveni.U starim hronikama se pominje jos jedna velika bitka toga vremena koja se odigrala na Kulikovskom polju u Rusiji 1380 godine koja je rjesavala dali ce se na tlu velike Carevine ispovjedati Carsko ili Apostolsko Hriscanstvo? Pobjedilo je ovo drugo pod vodjstvom Dmitrija Donskog,kasnije poznatijeg kao Konstantin Veliki! Dalje navode hronicari da je Dmitrij poginuo u jednoj bitki na Balkanu i da je prestol preuzeo njegov sin Vasilije.Pošto su poslje uspješne akcije svrgavanja velike Ruske ordinske dinastije koja se odigrala u 17 vijeku,reformisticke snage su uspijeli da zabiju klin izmedju Rusije i Tatarije,koja je od tada postala Turska sa strogom Islamskom doktrinom koja ih je odvijila od Hriscanstva! Murad je jako slicno Dmitru, dok Bajazit jako podsjeca na Vasiija,pocetno slovo V skoro u svim tadasnjim reformistickim redakcijama prelazi u B.., inace ova hipoteza zvuci sadvim logicno kad se zna da Turci nisu dosli skoro 60 godina u Srbiju poslje Kosovskog boja,da je Olivera htjela da se ubije Kad je Bajazit zavrsio u zarobljenistvu..itd? Nisu jer ni bilo potrebe.Srbija je oduvjek bila dio Slovenskog carstva koje se podcinjavalo Caru Velikom koji je stolovao u Moskvi i Carigradu.Inace cijela istorija zahtjeva kompletnu rekonstrukciju.Danasnja hronologija i datiranje dogadjaja iz proslosti su u namjerno krivotvoreni! Na sajtu Nova Hronologija Ruskih akademskih naucnika mozete naci iscrpnu informaciju!!!!

 5. maya says:

  Ako zelis reci da su Turci iz kosovskog boja bili Sloveni, pojasni! otkuda onda pricaju turski, koji nije slovenski jezik?

 6. dario de luka says:

  profesor Ogugologuzija trazi nacin da zapocne marketing oko boja na kosovu

 7. Vesko says:

  Maya!Latinski,Grcki,Engleski i Turski su jezici koji su tek nastali u razdoblju izmedju 14- 18 vijeka!Mi i dalje zivimo u periodu reformacije, koja traje vec 400 godina!Vuka i Dositeja necu posebno isticati, to je poznato!

 8. Za Srbiju says:

  Sve se ovo uklapa u zapadnu presudu da smo genocidni. Sada će i turci da nas optuže za genocid na Kosovu, kao i šiptari.

 9. Dinko says:

  Čestitam na ovom komentaru. Treba više pisati o pravoj istoriji tj. otvarati oči ljudima. Mislim da početni rezultati ohrabruju čak i neke zapadnjačke naučnike, koji ne žele da prikriju očigledno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *