ЕВО КАКВИ ће бити односи СРБИЈЕ И РУСИЈЕ у будућности

EVO KAKVI će biti odnosi SRBIJE I RUSIJE u budućnosti

14 januara 2020

Sitna pomeranja, ali bez radikalnog otklona – ovako bi, u najkraćem, tokom ove godine mogao da izgleda odnos Srbije i Rusije.

Ono što bi Srbiju moglo da ostavi „vezanu“ za Kremlj je pre svega kosovski problem čije se rešenje, kako sada stvari stoje, još ne nazire i koji je godinama, ako ne i decenijama ta „tajna veza“ koja dve države drži jednu uz drugu.Imajući u vidu da ni Moskva nije u zavidnoj situaciji (ne tako sjajni odnosi sa EU, a naročito sa SAD), Srbija je za nju, bar kada je reč o Zapadnom Balkanu, jedina koja pruža „prijateljsku ruku“, ali, sve su glasnija pitanja – dokle će biti tako? To pita i Amerika, ali i EU koja se svako malo osvrne na bliske odnose dve zemlje, na koje ne gleda blagonaklono.

Koliko je realno da Srbija napravi distancu, da li će „spustiti loptu“ u isticanju tog prijateljstva, ili pak još nije došlo vreme za popuštanje ruskog „čeličnog stiska“, kako ga mnogi nazivaju? Koliku ulogu u svemu tome ima kosovski problem, i kakve veze izbori imaju sa celom pričom?

Kako kaže Igor Novaković iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fond), neki radikalniji otklon se neće desiti, naročito imajući u vidu to što je priča oko Kosova i dalje otvorena, i imajući u vidu podršku i pomoć u vezi sa tim u međunardonim institucijama ali i, kako pišu strani mediji, pomoć u povlačenju priznanja.

“De fakto, mi imamo situaciju koja traje više od 11 godina, tokom kojih Rusija podržava Srbiju i to vrlo aktivno, naročito u Savetu bezbednosti UN, i to je ono što definiše taj odnos možda i najviše od svega”. kaže on.

Kako navodi, još jedna od stvari koju treba imati na umu, a koja neće dovesti do udaljavanja od Moskve, jesu parlamentarni izbori u Srbiji.

“Svi politički činioci ovde vole da „koketiraju“ sa Rusijom, od vlasti do najvećeg dela opozicije, tako da neće biti iznenađenje ako takve tonove budemo slušali”, navodi on, ističući da je po njegovom sudu, i imajući u vidu trenutne odnose u svetu, malo verovatno da će 2020. godina biti prekretnica za srpsko-ruske odnose.

Prestanak naoružavanja, znak promene?

Međutim, priča on, jedna stvar koju je javnost u Srbiji mogla da čuje u prethodnom periodu, jeste da se Srbija više neće naoružavati, s tim što to treba posmatrati u kontekstu nabavke naoružanja od Rusije. To je, inače, rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Možda ćemo gledati jednu novu manifestaciju u kojoj bi stvari možda mogle malo da se uspore – rekao je on.

Odustajanje od dalje nabavke naoružanja iz Rusije slično tumači i Milan Igrutinović iz Instituta za evropske studije. To je, prema njegovim rečima, moguća najava za „taktička pomeranja“ između Srbije i Rusije, „i vrlo moguće da ona imaju veze sa američkim upozorenjima“.

– Kosovsko pitanje jeste jedna od važnih stvari, ali ne i jedina. Videćemo i kako stvari stoje kada je reč o „Turskom toku“, imajući u vidu i snažan enegretski lobi, ali i činjenicu da mi ruski gas dobijamo preko Mađarske i da smo potpuno zavisni os Rusije u tom smislu. Dakle, reč je i o novcu, ali i o političkim interesima, što sve čini odnos na relaciji Beograd-Moskva vrlo specifičnim – pojašnjava on.

Ulogu u svemu ovome ima i Amerika, koja važi za sponzora kosovske nezavisnosti i koja je, naročito u poslednje vreme, bar se tako čini, vrlo aktivna u tome da se dođe do kakvog-takvog rešenja. Do koje mere to ide, svedoči i podatak da je imenovala čak dva specijalna izaslanika, Metjua Palmera za Zapadni Balkan, i ambasadora SAD u Nemačkoj Ričarda Grenela za dijalog Beograda i Prištine.

Treba napomenuti i to da SAD, za razliku od ranije, nisu bile isključive prema tome da bi razgraničenje možda moglo da bude jedno od rešenja.

– Strukturni pomaci u odnosima Srbije i Rusije ne verujem da će se desiti, iako SAD jesu zainteresovane da se to dogodi i to nije nikakva tajna. Štaviše, Amerika kroz prizmu ruskog uticaja tumači odnos Beograda i Prištine, i zato im je važno da se problem reši. Zato su čak i pristali da pričaju o razgraničenju, kako bi se sve to iskoristilo da se Srbija odvoji od Rusije – priča Igrutinović, koji ističe da ipak treba imati na umu da Balkan nije nešto što je u fokusu ni Rusije ni Amerike, i da u tom smislu ne treba imati iluzije.„Još uvek isto“

Tokom ove godine odnos Beograda i Moskve izgledaće, kako kaže, „još uvek isto“.

– Možda će iskočiti neke iznenadnosti, neočekivanosti, kao što je bila afera sa ruskim špijunom. Ipak, Kosovo je dominantno, i čini mi se da će stanje ostati nepromeno. U suštini, sitna pomeranja da, ali strukturne promene teško – zaključuje on.

Finski model kao rešenje?

Kako kaže bivši zvaničnik Pentagona i sadašnji direktor organizacije „Pen Bajden centar“ Majkl Karpenter, on ne bi mogao da predvidi da će srpsko rukovodstvo odustati od bliskih veza sa Rusijom, bar ne u bliskoj budućnosti.

– Međutim, pod pravim okolnostima, mislim da je moguće da Srbija sledi finski model političkog razvoja i odvoji istorijske i kulturne veze s jedne, i političko-vojne veze sa druge strane. Finski model u osnovi uključuje tri stvari: reformu političkih institucija radi jačanja vladavine prava i demokratskih normi, punu integraciju sa EU (ali ne i NATO) i održavanje bliskih kulturnih i odnosa između ljudi u Rusiji, istovremeno suprotstavljajući se kleptokratsko-autoritarnom modelu razvoja Kremlja – navodi Karpenter.

(Blic)

KOMENTARI4 komentara

 1. krojač says:

  "...kleptokratsko-autoritarnom modelu razvoja Kremlja". A ja mislio da je ovo ZAPADNI model razvoja. Valjda me povukle one silne pljačke srpskog zlata, kulturnog blaga i drugih vrednosti, pa čak i žita tokom 2. sv. rata kad su beskrajne kompozicije tutnjale iz Srbije prema zapadu. Ili možda to što nam je upravo zapad nametnuo sns i vučkodlaka, tog kleptomana nad kleptomanima za vodju. Ili možda to što nam je upravo zapad, a ne Rusija, oteo Kosmet, dograbio rudnike i druge izvore prihoda i ne pitajući nas, njihove prave vlasnike, izvlači iz njih sve što može. Da li da nastavim da nabrajam? Ima toga koliko vam duša hoće. Manite se vi Rusije. Rusima vi niste do kolena. Rusi su gospoda, plemići, arijevci, a vi ste kleptomani, ubice, hijene koje u čoporu napadaju slabije, ubijaju i pljačkaju bez milosti, lažu, kradu, otimaju, a sve vreme pričaju o svojoj vajnoj bezgrešnosti. Fuj.

  • Ras says:

   Pravo u centar@krojac,BRAVO!!

 2. Baki says:

  Bezvezna analiza ! Uvijena, antiruska propaganda !

 3. opet ja says:

  Odnose Srbije i Rusije mogu samo da pokvare Vučić i slični izdajnici koji rade za Soroša i njegove nalogodavce.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *